28 Σεπτεμβρίου 2021

Το ξεκίνημα μου στο σιδηρόδρομο.

52 χρόνια πρίν.

  Το Φεβρουάριο του 1969 διεξήχθη πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός για την εισαγωγή είκοσι (20) σταθμαρχών (Βοηθών σταθμού) για την κάλυψη κενών θέσεων στους Σιδηρόδρομους Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ).

  Η εκπαίδευση των εισαχθέντων ξεκίνησε στις 29 Απριλίου 1969 και πραγματοποιήθηκε στον ιδιόκτητο χώρο των ΣΕΚ στα Σεπόλια (Λιοσίων 301), εκεί όπου ήταν και το μηχανογραφικό κέντρο των σιδηροδρόμων.

  Βασικός εκπαιδευτής ήταν ο Γιάννης Χαμηλός (Σταθμάρχης Β΄), εξαίρετος άνθρωπος και απόλυτος γνώστης των καθηκόντων και των ευθυνων του Σταθμάρχη.

  Παράλληλα με την εκπαίδευση θεωρητική πραγματοποιήθηκαν και εκδρομές - επισκέψεις σε σταθμούς όπως στις Αφίδνες (Κιούρκα) αλλα και στα Καλάβρυτα, απ οπου και οι σχετικές φωτογραφίες.

Βαδίζοντας για το σταθμό Αφιδνών. 8 Ιουλίου 1969.

Μπροστά στο σταθμό των Αφιδνών.

  Άνω σειρά, απο αριστερά: Τσεχελίδης Φίλιππος, ;;;; Σιδέρης, Ιντζόγλου Γιάννης, (+)Κεραμόπουλος Θανάσης, Ιωαννίδης Χρήστος, ο εκπαιδευτής μας Χαμηλός Ιωάννης, ο σταθμάρχης των Αφιδνών(μου διαφευγουν τα στοιχεία του), Παλαβράκης Ιωάννης, Ψαλτάκης Δημήτριος, Μαρκόπουλος Αριστείδης και Παππούς Τάσος.

  Καθήμενοι: Βαταμίδης Κώστας, (+) Χανταβαρίδης Γιώργος, (+) Νεστορής Δημήτριος, στο κέντρο ο γράφων, Καζαντζίδης Κώστας, Ρίζος Φώτης, Πλιάτσικας Κώστας, στην άκρη ειναι ο κλειδούχος Αφιδνών.

Τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 1969 μπροστά στο τρενάκι του οδοντωτού στο δρόμο για τα Καλάβρυτα.
 
  Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στην Αθήνα, ακολούθησε πρακτική εξάσκηση δύο (2) μηνών στον Σιδ .Σταθμό Πολυκάστρου και τριών(3) μηνών στον συνοριακό Σιδ. Σταθμό Ειδομένης.  
  Και μια ωραία πρωία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 1970 ήρθε ο διορισμός και ανάληψη υπηρεσίας στην νεότερη πόλη του Έβρου , τη Νέα Ορεστιάδα στην εσχατιά της πατρίδας μας όπου πέρασα από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.
  Μετά την Νέα Ορεστιάδα μετατέθηκα στον Σιδ. Σταθμό Πυθίου και τελευταία μετάθεση μου στον Έβρο ήταν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Διδυμοτείχου, όπου εργάστηκα μέχρι το Μάιο του 1974.


Αθανασιάδης Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου