30 Μαρτίου 2021

Η δύναμη της θέλησης, το Θέατρο και η πρώτη πενθήμερη εκδρομή.

    Το Σεπτέμβρη του 1957 (πριν από 64 χρόνια) στο Πολύκαστρο των 3300 κατοίκων, άρχισε για πρώτη φορά να λειτουργεί Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτό ήταν το ιδιωτικό Γυμνάσιο Πολυκάστρου του κ. Ντίνου Ζαφείρη, αδελφού του τότε διευθυντή του τελωνείου Ευζώνων.

   Μέχρι τότε οι Πολυκαστρινοί μαθητές που φοιτούσαν στα Γυμνάσια της Αξιούπολης, του Κιλκίς ή της Θεσσαλονίκης μετρούνταν δυστυχώς, στα δάχτυλα του ενός χεριού.

   Με την έναρξη λειτουργίας του ιδιωτικού Γυμνασίου το 1957, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών από το Πολύκαστρο και τα περίχωρα, περί τους 30 μαθητές, την πρώτη σχολική περίοδο 1957 – 1958.

   Κάθε χρόνο προσετίθετο και μια καινούργια τάξη και έτσι την σχολική περίοδο 1962 – 1963 τα πρωτάκια του 1957 ήταν πλέον τελειόφοιτοι και οι πρώτοι απόφοιτοι στην αρχή του καλοκαιριού,οι οποίοι  στην πλειοψηφία τους συνέχισαν της σπουδές τους στο πανεπιστήμιο. Μερικοί από αυτούς είναι: Ζαραλής Χρήστος, Παρδάλης Αθανάσιος, Μήκας Αγαθοκλής, +Μητιανούδης Δημήτριος, +Ζεϊμπέκης Γεώργιος, Τζανίδου Άννα, Τσακιρίδης Κώστας, Συκουρίδου Βάσω, Καπνόπουλος Γιάννης, Κουτσουβέλα Ευαγγελία, +Τριανταφυλλίδης Μενέλαος κ.α.

   Όλοι αυτοί οι αξιόλογοι συμπολίτες μας προσέφεραν σημαντικά πράματα στον τόπο μας και θυμούνται με νοσταλγία τα μαθητικά γυμνασιακά τους χρόνια, όμως κατά βάθος αισθάνονται μια πικρία για το ότι δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πολυήμερη εκδρομή των αποφοίτων, που οι αναμνήσεις της, μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή.

  Η αμέσως επόμενη σειρά τελειοφοίτων (1963 - 1964), από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το έβαλε σκοπό και στόχο να πραγματοποιήσει πολυήμερη εκδρομή (πενθήμερη) και το πέτυχε  πραγματοποιώντας το στόχο της τον Απρίλη του 1964. Για να επιτευχθεί ο στόχος δούλεψαν εντατικά από την αρχή της σχολικής χρονιάς με την στήριξη και των καθηγητών τους, ιδιαίτερα του κ. Χαραλαμπίδη Γεώργιου (Γουμένισσα) και ανέβασαν δύο θεατρικά έργα, με μεγάλη επιτυχία και με σημαντικά οικονομικά έσοδα.

+Γιάννης (Νούλης) Αθανασιάδης. Ζαφείρης Κατραμάδας, Γιώργος Φύτιλής.

  Η πρώτη παράσταση με το έργο «Το Στραβόξυλο» του Δημήτρη Ψαθά στο τότε κινηματοθέατρο «Παλλάς» ιδιοκτησίας Γ. Αλτιπαρμακίδη και Ιορδ. Παπαδόπουλου. 
    Βασικοί πρωταγωνιστές: ο αλησμόνητος Γιάννης(Νούλης) Σ. Αθανασιάδης, Ζαφείρης Κατραμάδας, Σούλα Καρακατσανίδου, Κυριακή Μπέλλη, Γιώργος Φυτιλής και Ελένη Καραμήτσου.

Κυριακή(Κούλα) Μπέλλη, Γεώργιος Φυτιλής, Αναστασία(Σούλα) Καρακατσανίδου,                                           +Γιάννης (Νούλης) Αθανασιάδης, Ζαφείρης Κατραμάδας.

  Μέσα σε δύο μήνες και στα μέσα Μαρτίου του 1964 η δύναμη της θέλησης και η εργατικότητα όλων έφερε άλλη μία ανεπανάληπτη θεατρική επιτυχία των τελειοφοίτων με το ανέβασμα της ιστορικής μονογραφίας του Σπύρου Μελά(1883-1967) «Παπαφλέσσας».
     Το ρόλο του Παπαφλέσσα έπαιξε ο + Γιάννης(Νούλης) Σ. Αθανασιάδης με μία συγκλονιστική ερμηνεία και το ρόλο του Ιμπραήμ έπαιξε ο Βασίλης Αθανασιάδης.

Λαχειοφόρος Αγορά(κλήρωση) μετά την θεατρική παράσταση "Το στραβόξυλο".
Ζαφείρης Κατραμάδας, Βασίλης Μόσχος, Γιώργος Φυτιλής, Χρυσούλα Πολιτίδου, ο καθηγητής       +Γ. Χαραλαμπίδης, Ελένη Καραμήτσου, Σούλα Καρακατσανίδου, +Γιάννης Αθανασιάδης                και στο άκρο δεξιά +Στέργιος Κουλίνας

     Η παράσταση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί για δεύτερη φορά στο κινηματοθέατρο «Ακροπόλ» ιδιοκτησίας Β. Δραγανίδη και Χρ. Φθενάκη, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα εισπρακτική επιτυχία, που μαζί με λαχειοφόρο αγορά, μας έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όχι τριήμερη αλλα πενθήμερη πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του Πολυκάστρου.

  Η δύναμη της θέλησης, το θέατρο και ιδιαίτερα ο «Παπαφλέσσας» μας έδωσαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μια ανεπανάληπτη εκπαιδευτική εκδρομή που η ανάμνηση της μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή.

  Για την εκδρομή αυτή θα αναφερθούμε στα τέλη Απριλίου που συμπίπτει με τον χρόνο πραγματοποίησης της και με φωτογραφικό υλικό.

   Οι τελειόφοιτοι 1963 - 1964 και δεύτερη σειρά αποφοίτων του ιδιωτικού Γυμνασίου Πολυκάστρου :
Αθανασιάδης Βασίλειος, +Αθανασιάδης Σ. Γιάννης, Γκουντενούδη Δέσποινα, Δαμιανίδης Παύλος(Εύζωνοι), Ελευθεριάδης Θεόδωρος(Πλατανιά), Καρακατσανίδου Τασούλα, Καραμήτσου Ελένη, Κατραμάδας Ζαφείρης, +Κουλίνας Στέργιος, Κουλίνας Χρήστος, +Κωνσταντινίδης Ρήγας(Χωρύγι), Μανωλής Γεώργιος(Ν.Συράκο), Μιχαηλίδης Δημήτριος(Πλατανιά), Μόσχος Βασίλειος, Μπάρμπα Χρυσούλα(Βαφειοχώρι), Μπέλλη Κυριακή, Νίκας Δημήτριος(Βαφειοχώρι), +Νικολαϊδης Γεώργιος(Χωρύγι), Ξανθοπούλου Αναστασία(Πευκόδασος), +Ουζούνης Κυριάκος, Πολιτίδου Χρυσούλα(Αξιούπολη), Τριανταφυλλίδου Νόπη(Ποντοηράκλεια),+Τσανικίδης Νικόδημος(Εύζωνοι), Τσεκούρας Δημοσθένης(Πλατανιά), Τσολιάνος Δημήτριος(Βαφειοχώρι), Φυτιλής Γεώργιος, Χατζηβρέττας Ιωάννης(Βαφειοχώρι) και Ψαλτόπουλος Δημήτριος.


Παρέλαση 28η Οκτωβρίου 1963.   Διακρίνονται οι συμμαθητές :
Σούλα Καρακατσανίδου, +Νικολαϊδης Γιώργος, και πίσω δεξιά Ζαφείρης Κατραμάδας

 
Βασίλειος Αθανασιάδης  







29 Μαρτίου 2021

Κυριακή 27 Μαρτίου 1966

Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»
55 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

          Λες και ήταν χθες.... κι όμως συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από τότε, 
ήταν  Κυριακή 27 Μαρτίου 1966 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «Οι Ακρίτες»  
και εξελέγη η πρώτη διοίκηση του.

Τα μέλη της ήταν:

+Αδαμίδης             Χρήστος (1928 - 2004)
+Αθανασιάδης Ν.  Ιωάννης (1942 – 2011)
 Αλτιπαρμακίδης   Νικόλαος
+Δαμιανίδης           Κώστας (1934 – 1993)
+Ξυμιτίδης              Μιχάλης (1930 – 2012)
 Τριανταφυλλίδης  Ιωάννης
+ Χρηστίδης            Σάββας (1897 – 1979)


Πρώτο καταστατικό του συλλόγου (χειρόγραφο) συνταχθέν από τον αείμνηστο
Σάββα Χρηστίδη, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και μέλος της πρώτης διοίκησης,
ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος της κοινότητος Πολυκάστρου και πρόεδρος αυτής κατά το διάστημα 26/12/1927 – 05/03/1928

Ιδρυτικά μέλη 61:

+Αδαμίδης Χρήστος, +Αδαμίδου Γαρυφαλιά, +Αδαμόπουλος Χρήστος, Αθανασιάδης Βασίλειος, +Αθανασιάδης Ευστάθιος, +Αθανασιάδης Ν. Ιωάννης, +Αθανασιάδου Αφροδίτη, Αλτιπαρμακίδης Γεώργιος, Αλτιπαρμακίδης Νικόλαος, +Αλτιπαρμακίδης Ιωάννης, +Αλτιπαρμακίδης Φίλιππος, Αλτιπαρμακίδου Ελευθερία, Ανδρεάδης Βασίλειος, +Ασλανίδης Λάζαρος, +Ασλανίδης Νικόλαος, +Βασιλειάδης Βλάσιος, +Βασιλειάδης Ιωάννης, Βασιλειάδου Ιφιγένεια, +Γεωργιάδης Γεώργιος, +Δαμιανίδης Απόστολος, +Δαμιανίδης Ιωάννης, +Δαμιανίδης Κώστας, +Δμαιανίδης Παύλος, Δαμιανίδου Αναστασία, Δαμιανίδου Λαμπρινή, Ευγενίδης Αφεντούλης, +Ευκαρπίδης Πολυχρόνης, +Ιωαννίδης Νικόλαος, +Καλαϊτζίδης Θεόδωρος, +Καλαϊτζίδης Κώστας, +Καλαϊτζίδου Μηνοδώρα, +Καλογερίδης Παρασκευάς, +Καλπακίδης Ιωάννης, +Καρακουλίδης Σάββας, +Καρδόπουλος Δημήτριος, +Καρδόπουλος Ευστάθιος, Καρδόπουλος Σάββας, +Καρδοπούλου Άννα, +Κιουρτσίδης Ιωάννης, +Κοντόπουλος Αλέξανδρος, +Κοντόπουλος Βασίλειος, +Κρουκλίδης Γρηγόριος,+Κρουκλίδης Θεόδωρος, +Κρουκλίδης Νικόλαος, +Μαυροφρύδης Κώστας, +Μαυροφρύδης Χ. Χαράλαμπος, +Μερεσίδης Αλέξανδρος, +Μερκενίδης Κώστας, +Ξυμιτίδης Μιχαήλ, +Παπαδόπουλος Κώστας, +Σαμπλίδης Δημήτριος, +Σαχπαζίδης Χαράλαμπος, +Σιδηρόπουλος Χαράλαμπος, +Σπυρίδης Δημήτριος, +Τζαμαλίδης Αλέξανδρος, +Τζαμαλίδης Λάζαρος, +Τοπαλίδης Ευστάθιος, +Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, +Χατζηξενιτίδης Αλέξανδρος, +Χρηστίδης Σάββας.


Το πρώτο χορευτικό του Συλλόγου (1966)

Όρθιοι από αριστερά:     +Τοπαλίδης Ευστάθιος, Καραγιαννίδου-Τζουμάνη Μυροφόρα, Κεσκινίδης Συμεών, Χαρτοματσίδου-Σκαλιστήρα Ειρήνη, +Αδαμίδης Χρήστος.
Καθήμενοι από αριστερά:   Καραγιώργης Παναγιώτης (χοροδιδάσκαλος),
Καρδόπουλος Σάββας, +Κρουκλίδης Νικόλαος(Κόλιας) Λυράρης.

Διατελέσαντες πρόεδροι του Συλλόγου:

          1966 – 12/08/1972  +Αδαμίδης Χρήστος
13/08/1972 – 23/03/1974  +Τζαμαλίδης Αλέξανδρος
24/03/1974 – 05/12/1982  +Αδαμίδης Χρήστος
06/12/1982 – 26/01/1997    Αθανασιάδης Βασίλειος
27/01/1997 – 21/01/2001    Σιάνας Νικόλαος
22/01/2001 -       01/2013    Παπαδόπουλος Ιωάννης
          2013 -            2019    Παυλίδης Λάζαρος
2019 - έως σήμερα            Παπαδόπουλος Δημήτριος


      Επί 55 συνεχή χρόνια ο Σύλλογος με την εκάστοτε διοίκηση του και μεγάλη συμμετοχή των μελών του εργάστηκε με σεβασμό στην παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού και προσέφερε τεράστιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στο τόπο μας. Με τμήματα εκμάθησης χορών, οργάνων, βιβλιοθήκης, θεατρικού, χορωδίας, νεολαίας, γυναικών και της τράπεζας αίματος.

    Ο σύλλογος από το 6 Δεκεμβρίου 1992 στεγάζεται σε ιδιόκτητη στέγη το 
Σπίτι του Πόντου.

    Η περιληπτική αυτή αναφορά στην πορεία του Συλλόγου των «Ακριτών» Πολυκάστρου, ας είναι ένα κερί στη μνήμη των θανόντων ιδρυτικών μελών και μελών της Διοίκησης με αφορμή τη συμπλήρωση των 55 χρόνων του Συλλόγου.



Αθανασιάδης Βασίλειος       

Επίτιμος πρόεδρος των Ακριτών

09 Μαρτίου 2021

104η Αιμοδοσία

Τράπεζα αίματος «Ακριτών» Πολυκάστρου
32 χρόνος, προσφορά αγάπης προς τον πάσχοντα

    Ήταν Μάρτιος του 1990 όταν ξεκίνησε η λειτουργία της τράπεζας αίματος των « Ακριτών» Πολυκάστρου, με την συμμετοχή 38 εθελοντών αιμοδοτών.

   Μάρτιος και τώρα 2021, COVID, εγκλεισμοί, σεισμοί και πλήθος περιορισμοί, η "τράπεζα" όμως των εθελοντών αιμοδοτών των «Ακριτών» εισήλθε αισίως στο 32ο έτος λειτουργίας της με την ίδια διάθεση, δυναμική και οργανωτική εμπειρία με στόχο πάντοτε την βοήθεια προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.

   Με απόλυτη όπως πάντα επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στο «Σπίτι του Πόντου», στο Πολύκαστρο, η 104η εθελοντική αιμοδοσία.

   Δεκάδες μέλη από τις 09:00 το πρωί μέχρι και τις 13:00 προσήλθαν για να προσφέρουν το αίμα τους, ιδιαίτερα σημαντική η προσέλευση νέων εθελοντών αιμοδοτών.

   Στα πλαίσια του διαθέσιμου χρόνου και με ρυθμό αιμοδότησης 13 άτομα ανά ώρα, αιμοδότησαν 52 μέλη, ενώ πάρα πολλά μέλη αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους πράγμα που μας στεναχώρησε ιδιαίτερα.

      Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι παρά τις προσπάθειες των νοσηλευτών αλλά και του ίδιου του διευθυντή του τμήματος αιμοδοσίας, κ. Κοντογιώργου, ήταν αδύνατον να αιμοδοτήσουν όλοι όσοι προσήρθαν και ήταν πάρα πολλοί και μάλιστα νέοι αιμοδότες.

Είσοδος στο «Σπίτι του Πόντου», περιμένοντας την σειρά.

Τα αιμοδοτήσαντα μέλη:

Αβραμίδης Κυριάκος, Αγγέλου Γλαύκη(Αξιούπολη), Αθανασιάδης Ανέστης(Αξιούπολη),
Αθανασιάδου Ελένη(Αξιούπολη), Αθανασιάδου Ευαγγελία, Αλεξανδρίδης Ηλίας (Πευκόδασος), Βασιλακάκης Τάσος, Γιαμπατζίδου Μένια, Γκαϊντατζής Δημήτριος, Γκαντίδης Κώστας, Γκίτσης Γεώργιος(Αξιούπολη), Γρηγοριάδης Σάκης(Αξιούπολη), Δεκουτσίδης Δημήτρης, Δουκάογλου Αμαλία, Εκμεκτσόγλου Μπάμπης, Εξαδάκτυλος Γιάννης(Καμποχώρη), Ζάϊκος Χρήστος, Ζωσιμίδης Νίκος, Ιβαντζίκη Ευαγγελία, Ιορδανόπουλος Μάρκος, Καραφυλλέ Ρίτσα, Κατραμάδας Ν. Ιωάννης, Κατσαβός Αθανάσιος, Κιαχίδης Γεώργιος(Εύζωνοι), Κιαχίδης Κυριάκος(Ευζωνοι), Κοκκινίδης Σταύρος, Μούζα Ελένη, Μπαϊνούζη Σουσάνα, Μπουσμπούκης Βαγγέλης(Λιμνότοπος), Νάντσιος Θάνος, Παπαιωάννου Δημήτριος, Παπαιωάννου Χρήστος, Παυλίδης Βαγγέλης, Πρασσούδη Κλεοπάτρα, Ρίστο Τζόρνταν, Σαββάκης Χρήστος, Σαββίδης Γεώργιος(Νέα Καβάλα), Σαλαπάνης Ευρυπίδης, Σαουλίδης θεόδωρος, Σαχπαζίδης Διογένης, Σιάνα Δέσποινα, Σπυρίδης Ιωάννης(Εύρωπος), Στεργιούλας Χάρης, Συκούδης Δημήτριος, Συμεωνίδης Κώστας(Ποντοηράκλεια), Τακανούδης Σάκης, Τζελέπης Δημήτριος, Τοσουνίδης Θ. Σάκης(Πευκόδασος), Τσακιρίδης Κώστας, Τσαρούχα Σουλτάνα(Λιμνότοπος), Τσιλικούδη Ασημένια και Φυτανίδης Γεώργιος(Αξιούπολη).

Μέτρα προστασίας και έλεγχος εισερχομένων.
Η γενική γραμματέας των «Ακριτών» Πόπη Τοπαλίδου,
προσερχόμενος αιμοδότης Θόδωρος Σαουλίδης.

Χώρος αιμοληψίας /αίθουσα εκδηλώσεων «Παναγία Σουμελά», η γραμματεία επί το έργον
Νίνα Καρακασίδου, Μαρία Κουρτίδου προσερχόμενη αιμοδότης Ευαγγελία Ιβαντζίκη

Χώρος αιμοληψίας/αίθουσα εκδηλώσεων «Παναγία Σουμελά» ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Η κυρία Ντίνα Παπαδοπούλου γενικά καθήκοντα στην εξυπηρέτηση όλων,
ο γράφων και στη μέση το μέλος του Δ.Σ. των «Ακριτών» Μαρία Κουρτίδου

Έφτασαν και τα ζεστά πιροσκί της κυρίας Φούλας Αβραμίδου.

Το υπ.αρ. 99 μέλος της «τράπεζας» κ. Ηλίας Αλεξανδρίδης.

Το υπ.αρ. 890 μέλος της «τράπεζας» κ. Χρήστος Ζάϊκος

Το υπ.αρ. 532 μέλος κ. Δημήτρης Συκούδης με την συμπαράσταση της κόρης του


Ο κ. Χάρης Στεργιούλας παλαιό μέλος με τα της συζύγου του Δέσποινα Σιάνα(νέο μέλος)

Η κ. Ευαγγελία Γ. Αθανασιάδου νέο μέλος της «τράπεζας»

Ο γράφων με το ιδρυτικό μέλος αρ. 24 Βαγγέλη Μπουσμπούκη από το Λιμνότοπο. Αιμοδότησε στην 1η αιμοδοσία 11/03/1990 αιμοδότησε στην 104η 07/03/2021(Σύν. αιμοδοσιών 68) και το νέο μέλος Τσαρουχα Σουλτάνα υπ.αρ.1194 με ρίζες από το Λιμνότοπο.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

    Η διοικούσα επιτροπή της «τράπεζας» αίματος των «Ακριτών», ευχαριστεί και συγχαίρει όλα τα μέλη παλαιά και νέα που προσήλθαν και αιμοδότησαν αλλά και όλα που δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν, ιδιαίτερα ευχαριστεί το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας τον ιατρό κ. Νίκο Κοντογιώργου (διευθυντή του τμήματος), την κ. Άννα Κωτσαρή και τον κ. Αντώνη Κάλφα για την άψογη συνεργασία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ τις κυρίες:

Αβραμίδου Φούλα, Αθανασιάδου Μαρία, Αθανασιάδου Σοφία, Βακαλούδη Σούλα, Γεωργιάδου Λαμπρινή, Γουλά Μαρία, Δαούτη Αλεξάνδρα, Ζαβουδάκη Γεωργία, Καρακατσανίδου Τασούλα, Κλαψινάκη-Τσάκου Ελένη, Κουμαρνέτου Χρυσάνθη, Λάζου Βάσω, Λεντίδου Ελένη, Μερεσίδου-Μοσκωφίδου Βέτα(στη μνήμη Δημήτρη Μερεσίδη), Παπαδοπούλου Ντίνα, Παρπουτσιάδου Ντίνα, Παυλίδου Μαίρη, Σκαλιστήρα Ειρήνη, Σπυρίδου Ηλιάνα, Τσάκου Σοφία, Τσαλικοπούλου Ελένη, Τσιτουρούδη Γεωργία, Χρηστακάκη-Καραγιαννίδου Βούλα.

Και τους κυρίους:

κ.κ. Ζάϊκο Βαγγέλη, Παναγιωτίδη Γιώργο (Σ-Μ), Χαρτοματσίδη Ηλία(Αρτοποιείο)

Για όλα όσα ετοίμασαν και πρόσφεραν πλουσιοπάροχα για όλους τους προσελθόντες.

    Ολοκληρώνοντας θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς για τα πανό και ιδιαίτερα το μόνιμο χορηγό της «τράπεζας» αίματος κύριο Μιχάλη Κιουρτσίδη ΒΕΚ (Μικρό Δάσος) για την κάλυψη δαπάνης όλου του έντυπου υλικού.



Βασίλης Αθανασιάδης