23 Ιουλίου 2021

Σπονδή Τιμής και μνημοσύνης για τον Ευστάθιο Ν.Δογάνη

    Εκεί, στα πλατάνια στη βρύση με την ποτίστρα, στο δρόμο Ειδομένης - Πλαγίων και πριν στρίψουμε για το χωριό Δογάνη την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 στις 10:15 θα πραγματοποιηθεί μια σεμνή τελετή με αποκαλυπτήρια μνημείου για τον Στάθη Δογάνη.

   Λίγα μέτρα δυτικά από τους λόφους Σεμεν Ντε Φερ και απο το σημείο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα και αργότερα εξέπνευσε, αυτό το παλικάρι, που στα 22 του χρόνια, ήρθε από τον Μωριά και έδωσε τη ζωή του σ αυτόν τον ευλογημένο τόπο για τη Μακεδονία μας στις 23 Απριλίου 1917, ξημέρωμα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Ήταν μόλις 23 ετών/

Ακολουθεί το πρόγραμμα που εξέδωσε ο Δήμος Παιονίας.

 
 
Θα είμαστε και εμείς εκεί!

Χρέος όσων μπορούν να παρευρεθούν, 
ιδιαίτερα οι κάτοικοι των διπλανών χωριών.
 
Βασίλης Αθανασιάδης




20 Ιουλίου 2021

Πατρίδα μ΄ αρραεύω σε.

Πατρίδα μου σε αναζητώ.

   Στον απόηχο του 35ου “Ποντιακού πανηγυριού” των “Ακριτών” Πολυκάστρου της 10ης Ιουλίου 2021 που ήταν ζητούμενο, ήταν αμφισβητούμενο και υπήρχε προβληματισμός λόγω της απαγόρευσης του χορού!

   Μπορεί να γίνει “Ποντιακόν Πανοΰρ” με μουσική και ήχους, νταούλι και τραγούδι παραδοσιακό χωρίς χορό;;;;;;;;;;

   Κι όμως έγινε κανονικά με μεγάλη επιτυχία, με παρουσία άνω των 500 ατόμων, παρά την αστάθεια του καιρού, βρέχει δε βρέχει, αστραπές και βροντές, με τον κόσμο να ταλαντεύεται, να έρχεται να φεύγει και πάλι να έρχεται.

   Όλα αυτά μέχρι τις 23:50 και ύστερα ήρθε η ώρα του Στάθη Νικολαΐδη στο τραγούδι και τότε δεν μπορούσε να κρατηθεί το πόδι κάτω απ’ το τραπέζι ακίνητο.

   Στις 00:30 πάνω από 100 νέες και νέοι σε 3 κύκλους ομόκεντρους με τα χέρια ψηλά προς τον ουρανό, συνόδευαν στο τραγούδι τον Στάθη Νικολαΐδη χορευοντας και τραγουδώντας "Πατρίδα μ΄αρραεύω σε".

   Ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και θέλησης για ζωή, με κανονικότητα, με χειραψία , με σφιχταγκάλιασμα, με σταυροφίλημα, με γέλιο, με τραγούδι, με χορό, χωρίς μάσκες και τρομοκρατία κατευθυνόμενου ήχου και εικόνας. 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.

   Κάπου εκεί στις 02:50 μας σταμάτησαν με τι δικαιολογία της ώρας κοινής ησυχίας!

   Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο των “ Ακριτών” κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και στη νεολαία του Συλλόγου για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν για να διαμορφώσουν των αύλειο χώρο το 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου και για την φροντίδα και εξυπηρέτηση, όλων των προσελθόντων. 
Άψογη η κουζίνα, καθώς και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που άφησε όλους ικανοποιημένους.
 

   Γεροί να 'μαστε όλοι και του χρόνου με καλύτερες συνθήκες και πολύ χορό.

Ίνας να ψοφά και χάτε ..τη κορώνας ο υιόν.
 
Βασίλης Αθανασιάδης 

09 Ιουλίου 2021

35ο Ποντιακόν Πανοϋρ

Η αρχή μιας μεγάλης εκδήλωσης ανοιχτού χώρου που έγινε θεσμός.

    Ήταν αρχές καλοκαιριού, Ιούνιος του 1987 όταν για πρώτη φορά και στα πλαίσια των “Πολυκαστρινών” προτάθηκε απο το Δ.Σ. των "Ακριτών" και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου το “Ποντιακόν Πανοΰρ”.

       Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν πρόταση του τότε νέου μέλους του Δ.Σ. των  “Ακριτών”  κ. Νίκου Σιάνα που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δ.Σ.:
Πρόεδρος             Βασίλης Αθανασιάδης
Αντιπρόεδρος  + Χρήστος Αδαμίδης
Γραμματέας         Γιάννης Αλτιπαρμακίδης
Ταμίας              + Ηρακλής Αποστολίδης

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική (κάτω) πλατεία Πολυκάστρου και σημείωσε ανεπανάληπτη επιτυχία. Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο, με φροντίδα και επιμέλεια των “Ακριτών” Πολυκάστρου που άφησε άριστες εντυπώσεις.

      Έκτοτε επαναλαμβάνεται ανελλιπώς επί 34 χρόνια και το φετινό “Ποντιακόν Πανοΰρ” είναι το 35ο.

    Απο την εκδήλωση αυτή στα 34 χρόνια πέρασαν δεκάδες καλλιτέχνες που υπηρέτησαν και υπηρετούν την παραδοσιακή μουσική, τη μουσική που μοσχοβολάει Ελλάδα, αλησμόνητες θα μείνουν οι παρουσίες του +Γιώργου Ιακωβίδη (με το κλαρίνο του) και των παιδιών του απο το Χέρσο, του Χρήστου Γιαννόπουλου (με την γκάιντα του) από την Πέρινθο, στα Θρακιώτικα και πολλών άλλων.

   Η επιτυχία της εκδήλωσης είχε σαν συνέπεια να την αντιγράψουν και να την πραγματοποιούν και πολλοί άλλοι Σύλλογοι στην περιοχή μας και όχι μόνο.

   Το σημερινό Δ.Σ. των “Ακριτών” με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο που αποτελείται από παιδιά που μεγάλωσαν δίπλα και μέσα στον Σύλλογο, από την προηγούμενη χρονιά 2020 επανέφερε και πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το “Ποντιακόν Πανοΰρ” στον μεγάλο αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου απέναντι από το Δημαρχείο και τον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος.
  
   Αύριο Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 και απο τις 21:00 το βράδυ στον ίδιο χώρο, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου, διοργανώνεται το "35ο Ποντιακόν Πανοϋρ" με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το Στάθη Νικολαϊδη στο τραγούδι, τον Γιώργο Ατματζίδη στη Λύρα, τον Κώστα Ζώη στο νταούλι, Χρήστο Ιωαννίδη στο τραγούδι και Παναγιώτης Παπαδόπουλος σε λύρα-αγγείο-γαβάλ.

Γενική είσοδος 3 ευρώ 
 
Με σεβασμό σε όλους εσάς που θα προσέλθετε και στη δημόσια υγεία 
ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ μας θα τηρήσει πλήρως όλα τα υγειονομικά μέτρα.
 
Σύσσωμο το  Δ.Σ. και μέλη της νεολαίας των "Ακριτών" 
θα είναι εκεί για την δική σας εξυπηρέτηση.

Σας περιμένουμε όλους.
 
 
Βασίλης Αθανασιάδης






07 Ιουλίου 2021

Η αγάπη στην πράξη - 105η αιμοδοσία

Τράπεζα Αίματος Ακριτών Πολυκάστρου
 

    Την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 στο “Σπίτι του Πόντου” στο Πολύκαστρο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 105η εθελοντική αιμοδοσία των μελών της “Τράπεζας αίματος” των ΑΚΡΙΤΩΝ Πολυκάστρου.

    Προσήλθαν δεκάδες μέλη στο διαθέσιμο χρόνο 09:30 - 13:00, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας λόγω του Covid και με ρυθμό 10 άτομα την ώρα αιμοδότησαν 41 μέλη, παρότι προσήλθαν πολύ περισσότερα, μεταξύ των αιμοδοτών δύο νέα μέλη που ανέβασαν τον αριθμό των μελών σε 1205.

Τα αιμοδοτήσαντα μέλη:

Ελένη Αηδονίδου, Κώστας Ι. Αθανασιάδης, Νίκος Γ. Αθανασιάδης, Τάσος Βασιλακάκης, Θωμαή Γιαννακούλη, Σταύρος Γιαννακούλης, Νίκος Π. Γκαντσινικούδης, Σάκης Γρηγοριάδης(Αξιούπολη), Παναγιώτης Δαμακούδης, Δημήτρης Ευθυμιάδης, Βασίλης Ζησάκος, Ιουλία Ιακωβίδου(Πευκόδασος), Μάρκος Ιορδανόπουλος(Σιταριά), Ματίνα Καρυωτούδη, Στέλιος Κατραμάδας, Βάιος Κεχαγιάς, Κυριάκος Κιαχίδης(Ευζώνοι), Γιάννης Κουκουσούλης, Αντωνία Κούπανη, Βασίλης Μακρής(Ειδομένη), Δήμος Μπακαλούδης, Άννα Μπαντά, Βαγγέλης Μπουσμπούκης(Λιμνότοπος), Νάκε Νάρντι, Ναλέπα Ιεροσλάβ, Ελπίδα Ούλιου, Φώτης Παμποράκης, Μιχάλης Παναγιωτίδης(Κορώνα), Λάζαρος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Παπαδοπούλου(Πευκόδασος), Θεόδωρος Περιτσής(Αξιούπολη), Γεώργιος Σαββίδης(Νέα Καβάλα), Ευρυπίδης Σαλαπάνης, Νικόλαος Σατσοπτάς(Πηγή), Θεοχάρης Στεργιούλας, Σταύρος Τζουρτζουκλής(Λιμνότοπος), Γεώργιος Β. Τσακίρης, Κώστας Τσομπανίδης, Στέλιος Τυφούδης, Βασίλης Χατζίδης και Χρυσάνθη Χροναίου(Ξηρόλακος).

   Η διοικούσα επιτροπή της “τράπεζας” αίματος των “Ακριτών” Πολυκάστρου ευχαριστεί και συγχαίρει όλα τα μέλη που προσήλθαν και αιμοδότησαν καθώς και αυτά που δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν.

    Ευχαριστεί: τον γιατρό κ. Αθανάσιο Γιακαμόζη και τις κυρίες Κυριακή Καρασαρίδου, Σοφία Διαμαντίδου και Ελένη Τούλια του τμήματος αιμοδοσίας του Ν.Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς για την άψογη συνεργασία.

    Ιδιαίτερα ευχαριστεί τις κυρίες Φούλα Αβραμίδου για τα υπέροχα ζεστά πιροσκί, Ντίνα Αηδονίδου(ιδρυτικό μέλος της τράπεζας Α.Μ. 02 ), Μαρία Αθανασιάδου, Σοφία Αθανασιάδου, Φωφώ Καγιούδη-Αθανασιάδου, Μαρία Γούλα, Γεωργία Ζαβουδάκη, Τασούλα Καρακατσανίδου, Ελένη Κουλίνα, Χρυσάνθη Κουμαρνέτου για τα υπέροχα ζεστά πιροσκί (με τυρί και με πατάτες), Βέτα Μοσκωφίδου-Μερεσίδου, Δέσποινα Μοσκωφίδου για τα υπέροχα πιροσκί και τον πουρμά που ετοίμασε και μας έφερε από την Ευκαρπία (Γραμμάτινα) μαζί με τον γιό της Γιάννη, Μαρία Μπρόβα, Ντίνα Παρπουτσιάδου, Μαίρη Παυλίδου, Γιώτα Τοπαλίδου, Αθηνά Τοψαχαλίδου, Ελένη Τσαλικοπούλου, Γεωργία Τσιτουρούδη και τους κυρίους Γιώργο Παναγιωτίδη(Σ-Μ), Στέλιο Παπαδόπουλο, Λουκά Παππά και Ηλία Ν. Χαρτοματσίδη(Αρτοποιείο), για όλα όσα ετοίμασαν και πρόσφεραν για τους αιμοδότες και όλους όσους προσήλθαν.

    Και όπως πάντα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Μιχάλη Κιουρτσίδη(Β.Ε.Κ. Μικρό Δάσος), τον κύριο Θεόδωρο Σαουλίδη και όλους τους χορηγούς για τα πανό και την πολύτιμη συμπαράσταση τους στην “Τράπεζα” αίματος.

    Όσα μέλη δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν και όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν μπορούν να το κάνουν καθημερινά, σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο δηλώνοντας για την “Τράπεζα” αίματος των “ Ακριτών” Πολυκάστρου, κωδικός αριθμός 11492.

    Επόμενες προγραμματισμένες αιμοδοσίες των ΑΚΡΙΤΩΝ:

106η Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

107η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στο “Σπίτι του Πόντου”
.

Βασίλης Αθανασιάδης