15 Ιουνίου 2024

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

   Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της εισβολής και κατοχής μέχρι και σήμερα της Βόρειας Κύπρου(1974 - 2024), πραγματοποιείται την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 και στις 11:30 π.μ.στο Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους συνδημότες μας που συμμετείχαν στα δραματικά γεγονότα του 1974 και αυτών που προηγήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

   Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς.

  Συντονιστής της εκδήλωσης ο δικός μας, απόστρατος αξιωματικός και γραμματέας του Δήμου μας, κος Γιάννης Ντάτος, θα τιμηθούν οι 23 συνδημότες μας οι οποίοι συμμετείχαν στα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, κάποιοι από αυτούς δυστυχώς έφυγαν πρόωρα και δεν θα είναι οι ίδιοι παρόντες στην επετειακή αυτή εκδήλωση.

   Τα σχέδια των γειτόνων μας και “συμμάχων” μας για τον εκτουρκισμό της Ελληνικής Κύπρου που η ιστορία και ο πολιτισμός της ξεπερνούν τα 10.000 χρόνια, ξεκίνησαν στη νεότερη ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 όταν οι Κύπριοι ζήτησαν την ένωση με την Ελλάδα, έγιναν εμφανή με τα ματωμένα Σεπτεμβριανά, εις βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, φούντωσαν τα σχέδια και άρχισαν να γίνονται πλέον εμφανή με την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τον Γεώργιο Παπανδρέου και την τότε Ένωση Κέντρου(Νοέμβριος 1963, 1964, Ιούλιος 1965) και κορυφώθηκαν τον Ιούλιο του 1974.

Στέλιος Β. Ιωαννίδης 
Αναμνηστική φωτογραφία από την θητεία του στον Έβρο (Άνοιξη 1966)

   Ο μοναδικός συνδημότης μας και Πολυκάστρινός που επέστρεψε νεκρός - αθάνατος είναι ο αλησμόνητος Στέλιος Β. Ιωαννίδης, ο οποίος εφονεύθη εν υπηρεσία στα περίχωρα της Λευκωσίας 5 Απριλίου 1967, όπως βλέπουμε αυτό συνέβη 7 χρόνια και 3,5 μήνες πριν την εισβολή του Αττίλα που συνέβη στις 20 Ιουλίου το 1974. 
 
Από την Κύπρο με αγάπη.Φθινόπωρο 1966

Ο Στέλιος μας, γιος του Βασίλη Ι. Ιωαννίδη, Σιναπλιώτης στην καταγωγή και της Καλλιόπης το γένος Κατραμάδα από τον Ραβδά της Ανατολικής Ρωμυλίας, γεννήθηκε το 1945 στο Πολύκαστρο και κατά τη Στρατιωτική του θητεία στα Τ/Θ αφού υπηρέτησε για μικρό διάστημα στον Έβρο, συνέχισε την υπηρεσία του στην Κύπρο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

    Η κηδεία του ήταν πάνδημη, με την παρουσία στρατού, πραγματοποιήθηκε στο Πολύκαστρο, στις 24 Απριλίου 1967, θρήνος απερίγραπτος για τον πατέρα, τη μάνα, τους συγγενείς και για τους εκατοντάδες συγχωριανούς φίλους, στη χαροκαμένη μάνα δόθηκε η Ελληνική σημαία που κάλυπτε το φέρετρό του.

   Ήταν ένα πανέμορφο παλικάρι, το δεύτερο από τα τρία αγόρια του Βασίλη και της Καλλιόπης και ήταν μόλις 22 ετών, έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα, στα χώματα της Ελληνικής Κύπρου.

Η τελευταία φωτογραφία του Στέλιου από την Κύπρο.
 13 ημέρες πριν τον θάνατό του και την πορεία προς την αθανασία.

  Η τελευταία του γραφή με μία φωτογραφία και ένα υπέροχο λευκό μαντήλι από την Κύπρο, στάλθηκε στις 23 Μαρτίου 1967 στην αγαπημένη του εξαδέλφη (αδερφοπαίδια) και σύζυγό μου Μαρία Γ. Ιωαννίδου - Αθανασιάδου, ακριβώς 13 ημέρες μετά στις 5 Απριλίου ήλθε το θλιβερό μαντάτο, ο Στέλιος μας σκοτώθηκε στην Κύπρο εν υπηρεσία.

Το μαντήλι από την Κύπρο προς την αγαπημένη του ξαδέρφη Μαρία όπως είναι σήμερα 57 χρόνια από την αποστολή του και από τον θάνατο του Στέλιου. .

Αιώνια η μνήμη του.

   Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Πολυκάστρου και καθ΄όλη τη διάρκεια των “Πολυκαστρινών 2024” θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και αφίσας σχετικά με την καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υφίσταται η κατεχόμενη Κύπρος από τα Τουρκικά στρατεύματα.

  Το υλικό της έκθεσης είναι της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.) που παραχώρησε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κ.Ε. Της Ο.Κ.Ο.Ε. κος Κώστας Σταματάρης.

ΚΑΛΕΣΜΑ 

Χρέος όλων μας με την παρουσία μας να τιμήσουμε τους ήρωες μας


Βασίλης Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου