04 Μαΐου 2024

Πανηγύρι στο Λιμνότοπο

 
 
  Τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός “Αγίου Γεωργίου” του οικισμού Λιμνοτόπου, του Δήμου Παιονίας.

   Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων που εξέδωσε ο Δήμος Παιονίας και η κοινότητα Λιμνοτόπου, οι εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται για πρώτη φορά στον οικισμό του Λιμνοτόπου, συμπίπτουν χρονικά με το ιστορικό γεγονός της συμπλήρωσης των 90 χρόνων από την εγκατάσταση των 33 πρώτων οικογενειών Καβαλιωτών, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στα μέρη μας τον Μάρτιο του 1934.

   Αργότερα και μέσα στην ίδια χρονιά, είχαμε την εγκατάσταση 70 οικογενειών στη Νέα Καβάλα, 28+7 στον Χρυσόκαμπο και τέλος οι τελευταίες 62 οικογένειες στη Σιταριά που συνολικά αριθμούν 200 οικογένειες.

  Για την ιστορία αναφέρουμε τους αρχηγούς των 33 πρώτων οικογενειών Καβαλιωτών, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στο Λιμνότοπο (Βάρδενο).

Ιωάννης Αναγνωστόπουλος
Κωνσταντίνος Αντάς
Αναστάσιος Βαφειάδης
Βασίλειος Βαφειάδης
Στέργιος Βογιατζής
Ιωάννης Γκανταλίδης
Αναστάσιος Εκμε(κ)τσόγλου
Ηλίας Ζεϊμπέκης
Νικόλαος Ζεϊμπέκης
Αλέξανδρος Καράμπελας
Ιωάννης Κιοπελἠς
Αναστάσιος Κλειτσίδης
Κωνσταντίνος Κοκορόγιαννης
Σταύρος Κοτζασταύρος
Δοξάκης Κουζινόγλου
Γεώργιος Κουτσινός
Πασχάλης Κυρίτσης
Δημήτριος Μίσσιος
Απόστολος Μπαντάς
Γεώργιος Μπουσμπούκης
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Πασχάλης Πασπαλάς
Στέφανος Στεφανίδης
Αβραάμ Συμεωνίδης
Αλέξανδρος Τζανίδης
Ευστράτιος Τζανίδης
Αργύριος Τουλούμης
Αθανάσιος Τσαρουχάς
Σταύρος Τζουρτζουκλής
Ιωάννης Φάκας
Δημήτριος Χατζησταύρος
Δημήτριος Χατζόγλου
Πέτρος Χουβαρδάς


Ο Λιμνότοπος


  Ο οικισμός Λιμνοτόπου (Βάρδενο), κατοικείται από πανάρχαιους χρόνους και έχει μια ιστορία ζωής τουλἀχιστον 4 χιλιάδων χρόνων.

   Στη καρδιά της Αμφαξίτιδος, στη γη των Παιόνων, όταν τα όρια της θάλασσας συνέπιπταν και ήταν ενιαία, με τις γνωστές στους νεότερους χρόνους αποξηρανθείσες λίμνες μας (Αρτζάν - Αματόβου), το Βάρδενο ήταν ένα ακρωτήριο και η απόληξη των γήλοφων που ξεκινούν από την Γέφυρα(Τοψίν) και τελειώνουν στο σημερινό Λιμνότοπο, εδώ έσμιγε το γλυκό με το αλμυρό νερό.
  
Η Ομηρική πρωτεύουσα των Παιόνων Αμυδών
Πηγή: Πολ.Συλ. Αξιοχωρίου
 
     Σε αυτούς τους γήλοφους και με βάση αρχαιολογικά ευρήματα σε Καστανά, Αξιοχώρι, Άσπρο και ύψωμα Προφήτη Ηλία Λιμνοτόπου, από πολλούς αρχαιολόγους και μελετητές προσδιορίζεται η ύπαρξη της ιστορικής Αμυδώνος, πρωτεύουσας των Παιόνων που με τον Βασιλιά τους, τον Πυραίχμη, κατά τον Όμηρο μετείχαν στον Τρωικό πόλεμο ως σύμμαχοι των Τρώων.

  Το 1920 ο οικισμός Βάρδενου είχε 79 κατοίκους και ανήκε στην κοινότητα Καρασουλίου, το 1928 σε μία εποχή που εργασίες για την αποξήρανση των Λιμνών Αρτζάν - Αματόβου ήταν στο αποκορύφωμά τους ο Λιμνότοπος πλέον είχε 248 κατοίκους και ανήκε στην κοινότητα Πολυκάστρου. Το Μάρτιο του 1934 έχουμε την εγκατάσταση των 33 οικογενειών που ήρθαν από την πόλη της Καβάλας και από άνεργοι καπνεργάτες έγιναν αγρότες, γεωργική αποκατάσταση στις αποξηρανθείσες γαίες της λίμνης Αματόβου, με κατοικία στο Λιμνότοπο και 50 στρέμματα αγρό σε κάθε οικογένεια.

Τα εγκαίνια του έργου της αποξήρανσης των λιμνών ἐγιναν στις 25 Νοεμβρίου του 1929, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Ελευθέριο Βενιζέλο, με το “άνοιγμα” της πόρτας εξόδου των υδάτων προς τον Αξιό ποταμό, με την παρουσία πολλών υπουργών και εκπροσώπων της εταιρείας Foundation και πλήθος κόσμου από Άσπρο, Αξιούπολη, Πολύκαστρο, Βαφειοχώρι κ.α.

   Η τελετή έγινε στο ύψος της οδικής γέφυρας της παλαιάς εθνικής οδού που περνάει πάνω από το κεντρικό κανάλι.

  Δημοτικό Σχολείο στο Λιμνότοπο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1936, με πρώτη δασκάλα την αλησμόνητη Κλημεντίνη Τσαρούχα-Βασιλειάδου και στεγάστηκε στα γραφεία της εταιρείας Foundation η οποία είχε εκτελέσει το έργο της αποξήρανσης των λιμνών μας Αρτζάν - Αματόβου.
 
    Τη σχολική χρονιά 1937- 1938, 63 μαθητές φοιτούσαν στο σχολείο του Λιμνοτόπου, εκτός από την κυρία Κλημεντίνη δίδαξαν γράμματα στα παιδιά και οι παρακάτω αναγραφόμενοι δημοδιδάσκαλοι:

Παπανικολάου Μιχαήλ, Κοψίδου Σοφία, Νιάρχου Ελένη, Τσιρικοπούλου Γεωργία, Τσιούκαρης Δημήτριος, Ανδρεάδης Ιωσήφ από το 1959 μέχρι το 1973(ο μακροβιότερος), Γόλης Ευάγγελος, Αϊβάζη Καλλιόπη, Ίντος Π. Χρήστος, Γώτσιος Γεώργιος, Καλεμάκη Βασιλική, Ασμανίδης Κωνσταντίνος, Αλεξιάδης Απόστολος, Μπαράς Γεώργιος(τελευταίο αποδεικτικό μεταγραφής Σεπτέμβριο 1985),

  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Λιμνοτόπου κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η θεμελίωση και η ιστόρηση της άρχισε στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές του 1960. Είναι ένας μικρός καλαίσθητος ναός και πολύ φροντισμένος, για πολλά χρόνια εφημέριος ήταν ο αλησμόνητος και πολύ αγαπητός από όλους Παπα-Δάσκαλος Βασίλειος Οικονόμου, ο οποίος έγινε μόνιμος κάτοικος του Λιμνοτόπου και σήμερα αναπαύεται στα κοιμητήρια του χωριού.

  Ιστορικοί Ναοί προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, πολλοί και σημαντικοί στα όρια του Δήμου μας με πρώτον τον Άη Γιώργη της Γουμένισσας, τον Άγιο Γεώργιο του Καμποχωρίου, τον Άγιο Γεώργιο του Πευκοδάσους, κ.α. τους οποίους και θα επισκεφθούν χιλιάδες πιστοί, εμείς σας υπενθυμίζουμε και τον Άγιο Γεώργιο του Λιμνοτόπου και προτείνουμε να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε ο Δήμος Παιονίας και η Κοινότητα Λιμνοτόπου, για πρώτη φορά.
 
Αρχές δεκαετίας 1960
Όταν το ανάχωμα και τα ¨δάνεια¨ του Αξιού ήταν τόπος εκδρομής και διασκέδασης για πάρα πολύ κόσμο την ημέρα της Πρωτομαγιάς. 
Εδώ πλήθος κατοίκων του Λιμνοτόπου στο ανάχωμα

Κοπέλες του Λιμνοτόπου έτοιμες με τον ¨αραμπά¨ 
να πάνε να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο σε γειτονικό χωριό.
Για την ιστορία αναφέρουμε τα ονόματα Κώστας Μπουσμπούκης, Κυριάκος Φάκας, και Χρυσόστομος  Τζανίδης σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία 1950 με τον Ολυμπιακό Πολυκάστρου.

    Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κα Μαρία Κρίτη και τα μέλη κα Ευαγγελία Οικονόμου και Χρήστος Βαφειάδης, θα σας υποδεχθούν με ιδιαίτερη χαρά. 
  Την παραμονή, 5 Μαΐου, το απόγευμα στις 19:30 για τον Εσπερινό και την περιφορά της εικόνας και ανήμερα της εορτής, 6 Μαΐου στις 7:30 το πρωί τη Θεία Λειτουργία και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου όπου θα προσφερθούν κεράσματα και θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και θα τιμηθεί η μοναδική κάτοικος του Λιμνοτόπου κα Αμαλία Οικονομίδου η οποία εγεννήθη στην πόλη της Καβάλας και ήρθε μικρό κοριτσάκι στο Βάρδενο, σήμερα είναι 95 ετών, έτσι θα τιμήσουμε ύστερα από 90 χρόνια (1934-2024) τις 33 πρώτες οικογένειες των Καβαλιωτών που εγκαταστάθηκαν στις Νέες Καβάλες του Δήμου μας. 
 
*     Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της κυρίας
 Αμαλίας Οικονομίδου
**   Στοιχεία από το βιβλίο "Τα σχολεία μας, από την ίδρυση τους ως το 2000" .
*** Καί από το ιστορικό λεύκωμα του Δήμου Παιονίας που επιμελήθηκε ο κος Χρήστος Π. Ιντος.

Βασίλης Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου