06 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα... ακριβώς πριν 30 χρόνια.

     Η Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 1992, εορτή του Αγίου Νικολάου, ήταν μια μέρα σημαντική για την ιστορία της μικρής μας πόλης.  Πριν ακριβώς από 30 χρόνια με την παρουσία των εκκλησιαστικών και πολιτειακών αρχών του τόπου μας και εκατοντάδων μελών και φίλων του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων "Οι Ακρίτες" από όλο το νομό μας και όχι μόνο, εγκαινιάστηκε το «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο.


         Ένα κτίριο κόσμημα για την πόλη του Πολυκάστρου, μία «κυψέλη» πολιτιστικής - κοινωνικής προσφοράς – και δημιουργίας που στέγασε και στεγάζει επί 30 χρόνια, όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες», ενός Συλλόγου με συνεχή παρουσία και δράση επί 56 συναπτά έτη

 

Θεμελίωση του "Σπιτιού του Πόντου" 14 Φεβρουαρίου 1988
Πρώτος από αριστερά, ο πρώτος  και επί σειρά ετών πρόεδρος των "Ἁκριτών" ο αλησμόνητος Χρήστος Αδαμίδης και πάρα πολλοί που μας βλέπουν από "ψηλά".
 
       Για την ιστορία το «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο θεμελιώθηκε 14-02-1988 , ολοκληρώθηκε  και εγκαινιάστηκε στις 06-12-1992 με πρόεδρο τον κ. Βασίλειο Αθανασιάδη και μέλη της Διοίκησης τους αλησμόνητους : Χρήστο Αδαμίδη(αντιπρόεδρο), Ηρακλή Αποστολίδη, Γιάννη Καραγιαννίδη και τους ακούραστους Γιάννη Αλτιπαρμακίδη, Σάββα Καρδόπουλο, Νίκο Σιάνα και Γιάννη Χρυσουλίδη. 
 

      Το όνειρο δεκαετιών των Μελών του Συλλόγου υλοποιήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια (1988 - 1992) με την συμπαράσταση χιλιάδων συνανθρώπων μας μελών και φίλων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κύπρο κ.α. τους οποίους και ευχαριστούμε από καρδιάς για την αμέριστη συμπαράσταση τους, για την ολοκλήρωση του έργου.


Τελετή εγκαινίων απὀ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας κ.κ. Δημήτριο , διακρίνονται απο αριστερά ο αλησμόνητος πρώην Δήμαρχος Αξιουπόλεως Γιάννης Πολυχρονίδης(που μας άφησε ακριβώς πριν ένα χρόνο), ο παπά Χρήστος Ιακωβίδης, ο παπά Βασίλης Οικονόμου , ο παπά Μενέλαος Αθανασιάδης, ο πρόεδρος των "Ἁκριτών" Β. Αθανασιάδης, ο τέως Δήμαρχος Πολυκάστρου Γ. Δαμιανίδης και ο αλησμόνητος Ηρακλής Αποστολίδης.

    Ρίγη συγκινήσεως την ημέρα των εγκαινίων για τα εκατοντάδες μέλη και τους φίλους η είσοδος στο «Σπίτι του Πόντου» υπό τους ήχους του κλαρίνου του αλησμόνητου Γιώργου Ιακωβίδη (Χέρσο). Η επίσκεψη συνεχίστηκε καθ΄όλη την ημέρα και μέχρι τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας.


Η ώρα της εισόδου στο "Σπίτι του Πόντου"την ημέρα των εγκαινίων, διακρίνονται Ν. Αθανασιάδης, Ν. Φαρσιαρώτου, Σ. Βασιλακάκη, ο αλησμόνητος  Χ. Αδαμίδης καθώς και οι τέως πρόεδροι των "Ἁκριτών" Ν. Σιάνας και ένστολος στο άκρο δεξιά ο Λάζαρος Παυλίδης.
     
Εκλεκτές παρουσίες την ημέρα των εγκαινίων, χορηγών και φίλων του Συλλόγου.
Από αριστερά Γιώργος Περπερίδης, Τρύφων Κοβάτσης, ο αλησμόνητος Σταύρος Ορφανίδης (εκδότης της εφημερίδας "Μαχητής του Κιλκίς" μεγάλος συμπαραστάτης στο έργο των Ἁκριτών"), Σωτήρης Δελαρούδης, Αντώνης Ασλανίδης και Χρήστος Γκουντενούδης
 
Το "Σπίτι του Πόντου"από ψηλά , επί της Εθνικής Αμύνης 37.

Ο πίσω , αύλειος χώρος διαμορφωμένος για την διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων.


Αθανασιάδης Βασίλειος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου