27 Σεπτεμβρίου 2022

Έκθεση φωτογραφίας - Μνήμης Λίθοι 1914 -1918

   Στα πλαίσια του εορτασμού της 104ης επετείου της διάσπασης του “Μακεδονικού Μετώπου” (Α’ Π.Π.) πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας, του Γιάννη Σιταρίδη, στο Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης του Πολυκάστρου.

   Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου με την παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Προλόγισε ο κύριος Χρήστος Ίντος (συγγραφέας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός).

   Την έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, αξίζει και πρέπει να την επισκεφθούν όλοι και να δουν αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια του κ. Γιάννη Σιταρίδη την οποία επιμελήθηκε και σχεδίασε ο κ. Ηλίας Καλπάκας.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε όλα τα μνημεία που σχετίζονται με τον Ἀ Π.Π. και είναι διάσπαρτα σε όλο το Νομό Κιλκίς και ειδικά στα σημεία που πραγματοποιήθηκαν οι μάχες (Ραβινέ, Σκρά, Δοϊράνη, Αξιούπολη, Πολύκαστρο κ.α. ).

    Καλαίσθητο, εντυπωσιακό και πρωτότυπο το ενημερωτικό έντυπο που κυκλοφόρησε στο χώρο της έκθεσης, με τίτλο “Κύρηξ” Εφημερίς έκ Καρασουλίου (Καρασούλι Σεπτέμβριος 2022) .

Η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Παιονίας.


Διασυμμαχικό μνημείο


   Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο “Διασυμμαχικό μνημείο” στο Λατόμι (Σπανό, Σπάντσι, Καραθοδωραίικα) πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβαστού Μητροπολίτη μας κ.κ. Δημητρίου, όλων των τοπικών αρχών και εκπροσώπων των συμμάχων χωρών που συμμετείχαν στον Α΄Π.Π.. Η καθιερωμένη εδώ και αρκετά χρόνια εκδήλωση για τον εορτασμό της “διάσπασης” του Μακεδονικού Μετώπου. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

   Το περικαλλές αυτό μνημείο που κατασκευάστηκε σε χώρο 14 στρεμμάτων που δώρισε ο ευπατρίδης Χρήστος Καραθόδωρος, ολοκληρώθηκε το 1976 και εγκαινιάστηκε πριν από 45 χρόνια στις 8 Μαΐου 1977
   
   Ήμουν και εγώ εκεί και θυμάμαι τα εκατοντάδες λεωφορεία από όλη την Ελλάδα που μετέφεραν πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα μέλη συλλόγων παλαιών πολεμιστών και πλήθος επιζώντων πολεμιστών του Ά Π.Π. από τις σύμμαχες χώρες.
 
Ο αλησμόνητος Λύσανδρος Φάσσος και ο γράφων μπροστά από την προτομή 
του Ελ. Βενιζέλου, διασυμμαχικό μνημείο Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010.
 
 
 
 
Βασίλης Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου