23 Δεκεμβρίου 2022

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και η κυρία Νάντια.

Μνήμη Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας
 

   Στις 22 του Δεκέμβρη όπως κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, σε αντίθεση με την Καθολική εκκλησία που την τιμά στις 25 Δεκεμβρίου.

   Έτσι και φέτος στη λουσμένη από τον χειμωνιάτικο ήλιο Πατριαρχική Ι. Μ.
 Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας, παρουσία μεγάλου πλήθους προσκυνητών που έσπευσαν από νωρίς όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα να συμμετάσχουν στη λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κασσανδρείας, που στο κήρυγμά του μετά την ανάγνωση της ευχετήριας επιστολής του Πατριάρχη, αναφέρθηκε στη σημασία της ενανθρώπισης του Δεύτερου Προσώπου του Τριαδικού Θεού. Πριν το "Δι' ευχών" μίλησε προς τους προσκυνητές ο Ηγούμενος της Μονής Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος και αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής και τον αγιοβάδιστο τόπο όπου λατρεύεται από τον 9ο αιώνα η Αγία Αναστασία.
Η Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στα Βασιλικά.

    Στη μικρή μας πόλη εκεί στις αρχές της δεκαετίας 1960, πριν από 60 τόσα χρόνια στο τότε ιδιωτικό Γυμνάσιο Πολυκάστρου, του κ. Ντίνου Ζαφείρη, εργαζόταν μία νεαρή καθηγήτρια, με την οποία ήμασταν όλοι οι νεαροί μαθητές “ερωτευμένοι”, ήμασταν βλέπετε στην προεφηβική ηλικία.
 

    Η κυρία Νάντια Φ. ήταν κομψότατη, γλυκύτατη, γλυκομίλητη, με τα υπέροχα γαλάζια μάτια και το περιποιημένο ξανθό μαλλί και με τον τρόπο που μας δίδασκε, δεν θέλαμε να τελειώσει η ώρα, ούτε να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα.
  Ήταν τέλος Απριλίου, αμέσως μετά τις Πασχαλινές διακοπές, μετά την Κυριακή του Θωμά, επιστρέφουμε στα μαθήματα και όλο χαρά περιμέναμε την κ. Νάντια, Αναστασία ήταν το όνομά της, όλα τα παιδιά την καλωσορίζουμε και πέρα από το καθιερωμένο το “Χριστός Ανέστη” της ευχόμαστε “Χρόνια Πολλά”για τη γιορτή της νομίζοντας ότι εορτάζει την ημέρα της Ανάστασης.
  Η κυρία Νάντια αφού μας ευχαρίστησε μας αποκάλυψε ότι δεν είναι η ονομαστική της εορτή το Πάσχα , αλλά εορτάζει στις 22 Δεκεμβρίου που τιμάται η μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.
   Εμείς που ξέραμε τόσες Άγίες και ξέραμε και τα πανηγύρια (Αγία Παρασκευή, Αγία Κυριακή, Αγία Μαρίνα, Αγία Αικατερίνη, κα) μάθαμε για πρώτη φορά την Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια και την ημέρα μνήμης του μαρτυρικού της θανάτου.

   Πολύ αργότερα μάθαμε περισσότερα για την Αγία Αναστασία και ιδιαίτερα για την Πατριαρχική Ιερά Μονή της στα Βασιλικά, από τον αλησμόνητο (που τον χάσαμε πρόσφατα), ιεροδιδάσκαλο παπα-Βασίλη Οικονόμου, επί χρόνια εφημέριο της ενορίας μας, του Αγίου Αθανασίου Πολυκάστρου.
   Ο παπα-Βασίλης ο οποίος κατάγονταν από την Περιστερά Θεσσαλονίκης, μισή ώρα από την Ιερά Μονή, φοίτησε στη Σχολή της, εκεί στα Βασιλικά και στη συνέχεια στο Ιεροδιδασκαλείο της Θεσσαλονίκης. Μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια, με σεβασμό και αγάπη για την Ιερά Μονή και τις δραστηριότητες της αλλά και για την ιστορία και τη ζωή της Αγίας μέχρι τον μαρτυρικό θάνατο της το 304 μ.Χ.






Βασίλης Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου