20 Δεκεμβρίου 2021

Ολυμπιακός Πολυκάστρου

Σεπτέμβριος 1949

   Ένα μήνα μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου και οι νέοι αναζητούν διέξοδο μετά από τις τόσες δυσκολίες - στερήσεις που έζησαν για μιά δεκαετία (1940 - 1949, πόλεμος - κατοχή - εμφύλιος).
   Οι νέοι του Πολυκάστρου οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον 4 παιδιά και οι ασχολία τους είναι στους αγρούς, χειρωνακτική εργασία και στην κτηνοτροφία μικρών ζώων. Στον ελεύθερο χρόνο τους τρέχουν στο γήπεδο που είναι στο κέντρο του Πολυκάστρου και η διασκέδασή τους ειναι το ποδόσφαιρο.

Γήπεδο Πολυκάστρου ο σημερινός αύλειος χώρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου, απέναντι από το Δημαρχείο μας και την Εκκλησία της “Αγίας Τριάδας”. Πίσω δεξιά διακρίνεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο , στη θέση του σήμερα βρίσκεται το Γυμνάσιο Πολυκάστρου.
*Φωτο απο το αρχείο του Β. Γκουντενούδη

Στη φωτογραφία από αριστερά:

α) καθήμενοι:

Τυφούδης Νίκος, Βασιλειάδης Αλέκος(τερματοφύλακας) και Μπερμπερίδης Αριστείδης

β) στη μέση:

Οι δύο πρώτοι μου διαφεύγουν, ο τρίτος είναι ο Σαχπαζίδης Γεώργιος(Τσόρ)

γ) όρθιοι:

Στυφούδης Χρήστος, Τατσιούδης (Αραμπατζής) Αναστάσιος, Μπερμπερίδης Γεώργιος, Παπαδόπουλος (Παπαδούδης) Σιδέρης(Μέλος του Δ.Σ.),Γκουγκουσίδης Νίκος.

* Απο τους αναγραφόμενους εν ζωή είναι σήμερα οι Μπερμπερίδης Γεώργιος και Γκουγκουσίδης Νικόλας που είναι άνω των 90 ετών.

* Ο Βασιλειάδης Αλέξανδρος(τερματοφύλακας), γιός του Μπαρμπα Πανίκα, ο οποίος είχε 6 κόρες και μοναχογιό τον Αλέκο, είχε τραγικό τέλος, το 1958 σε ηλικία 27 ετών.
   Στην παλαιά εθνική οδό μεταξύ Πολυκάστρου - Λιμνοτόπου, στη θέση ¨καραγάτσια¨, έπεσε θύμα τροχαίου, με το τρακτέρ του εξετράπη της πορείας του και εφονεύθη επι τόπου. Η νεκρώσιμη ακολουθία και η πορεία, πεζή, προς τα κοιμητήρια ήταν η αφορμή για την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου μέχρι τότε στην ιστορία του Πολυκάστρου
  Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή δεκάδων ποδοσφαιριστών απο όλες τις ομάδες του νομού Κιλκίς (Εθνικός Αξιούπολης, Άρης και Παϊκο Γουμένισσας, Άρης, ΑΕΚ και Μ. Αλέξανδρος Κιλκίς, Δόξα Χέρσου κ.α.), ενδεδυμένοι με τις φόρμες τους, με επικεφαλής την μπάντα του ¨Μέγα Αλέξανδρου” Κιλκίς.

Αθανασιάδης Βασίλης

09 Δεκεμβρίου 2021

ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ

Τράπεζα Αίματος “Ακριτών¨Πολυκάστρου
 

   Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε όπως πάντα με απόλυτη επιτυχία, ο κύκλος των αιμοδοσιών για το 2021 των μελών της “τράπεζας” αίματος των “Ακριτών¨Πολυκάστρου.

   Η τελευταια, 107η αιμοδοσία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των αλησμόνητων-θανόντων ιδρυτικών μελών της τράπεζας, Γιώργου Ν. Αθανασιάδη (40 ημέρες) και Δημήτρη Μερεσίδη (3 χρόνια).

   Κατα τις αιμοδοσίες (106η) 7 Νοεμβρίου και 107η 5 Δεκεμβρίου, για άλλη μιά φορά προσήλθαν δεκάδες μέλη, με όλους του περιορισμούς λόγω του COVID και στα πλαίσια του διαθέσιμου χρόνου , αιμοδότησαν 85 μέλη/εθελοντές. Μεταξύ αυτων 6 νέα μέλη που ανέβασαν τον αριθμό των μελών της “Τράπεζας” σε 1214.
 
 
ΤΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΑΝΤΑ ΜΕΛΗ:

Αθανασιάδου Αθηνά, Αθανασιάδου Ελένη(Αξιούπολη), Αθανασιάδης Γ. Νίκος. Αμπατζής Στέλιος (Έυρωπος), Αρτζανίδης Κυριάκος(Κιλκίς) , Ασλανίδης Θ. Νικόλαος., Βαλαβάνη Σταυρούλα, Βαρβούτας Ζήσης (Σιταριά), Γκαντζινικούδης Νίκος, Γκαντζινικούδης Π. Νικος. Γκαντίδης Κώστας, Γκελεμπέσης Στέφανος, Γρηγοριάδης Σάκης (Αξιούπολη) Γώγου Γεωργία(Πολύπετρο), Δελαρούδης Χρήστος, Δεμπούδης Παναγιώτης, Δημητριάδης Τάσος, Δούδης Γιάννης, Εκμεκτσόγλου Μπάμπης, Ευθυμιάδης Δημήτρης, Ζωσιμίδης Νίκος, Ηλιάδης Νίκος, Ημερίδης Χαράλαμπος, Ιορδανόπουλος Μάρκος(Σιταριά), Ιωαννίδης Σίμος, Καλαϊτζίδου Σοφία(Μ. Δάσος) Καμπουρούδης Ι. Νικος, Καρακασίδου Νίνα(Πλατανιά), Κατραμάδα Γιαννούλα(Γιαννιτσά), Κατραμάδας Γιάννης, Κιαχίδης Γιώργος(Εύζωνοι), Κιαχίδης Κυριάκος(Εύζωνοι), Κουκουσούλης Γιάννης, Κοσκοσίδου Ελένη, Κουλίνας Στέλιος, Κουλίνας Ν. Στέλιος, Κουταλίδης Θεόδωρος(Αξιούπολη), Κωνσταντινίδου Ελένη, Λαρχανίδης Γιώργος (Μ. Δάσος), Λαρχανίδης Θανάσης(Μ. Δάσος), Λεντίδου Ελένη, Λεοντιάδου Δέσποινα, Μαρτίνη Αναστασία, Μελικίδης Μιχάλης(Πευκόδασος), Μουρουσιάδης Μιχάλης, Μπαϊνούζη Σουσάνα, Μπιλιανίδης Μπόρις, Μπίτσι Άλμπερτ, Μικρόπουλος Ροδάκης(Ειδομένη), Μπουσμπούκης Βαγγέλης(Λιμνότοπος), Νάκε Νάρντι, Ναλέπα Ιεροσλάβ, Νάντζιος Θάνος, Ντάτος Γιάννης, Ούλιου Ελπίδα, Παπαδάκης Ανδρέας(Γουμένισσα), Παπαδόπουλος Δημήτρης, Παπαδόπουλος Λάζαρος, Παπαδόπουλος Νεκτάριος, Παπαδόπουλος Σαμψών, Παπαθανασίου Μιχάλης, Παπαϊωάννου Δημήτρης, Παππά Μαρία, Παυλίδης Ηλίας(Μεγάλη Βρύση), Περιτζής Θεόδωρος(Αξιούπολη), Ρίστοβ Τσόρνταν, Ροδά Αλεξάνδρα, Σαλαπάνης Ευρυπίδης, Σαρπεκίδης Γεώργιος, Σιάνα Δέσποινα, Σιδηροπούλου Ελένη(Μεταμόρφωση), Σπυρίδης Ιωάννης(Εύρωπος), Στεργιούλας Γεώργιος, Στεργιούλας Θεοχάρης, Συκούδης Δημήτριος, Συμεωνίδης Κώστας (Ποντοηράκλεια), Τοσουνίδης Σάκης(Πευκόδασος), Τσακίρης Γεώργιος, Τσαμαντουρίδης Γιάννης(Κιλκίς), Τσαρούχα Τάνια(Λιμνότοπος), Φυτανίδης Γεώργιος (Αξιούπολη),Χαμουρούδης Κώστας, Χατζηβασιλείου Δημήτριος(Άσπρος), Χουρσαλά Μαρία και Χριστοδούλου Ανδρέας.

          Μαρία Λ. Παππά                                                          Γιώργος Ι. Κιαχίδης

      Θάνος Νάντζιος                                                                   Ευριπίδης Σαλαπάνης
 
                        
           Μαρία Χουρσαλά                                                       Κυριάκος Κιαχίδης           



       Νίκος Καμπουρούδης                                          Αναστασία Μαρτίνη - Κεχαγιά

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

  Ο υπεύθυνος συντονισμού της “Τράπεζας” κ. Βασίλης Αθανασιάδης και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Νίνα Καρακασίδου και Δημήτρης Παπαδόπουλος(πρόεδρος “Ακριτών”) ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ και ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ όλα τα μέλη που προσήλθαν και αιμοδότησαν και αυτά που δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν για την έμπρακτη αγάπη τους προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

   ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Ν.Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς τον γιατρό κ. Αθανάσιο Γιακαμόζη, τις κυρίες Κυριακή Καρασαρίδου, Σοφία Διαμαντίδου, ΕλένηΤούλια και τον κ. Αντώνη Κάλφα για την άψογη συνεργασία τους.

   Ιδιαίτερα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ τις κυρίες Αγγελική Αθανασιάδου, Αθηνά Αθανασιάδου, Αναστασία Δαμακούδη-Αθανασιάδου, Κλεοπάτρα Αθανασιάδου, Μαρία Αθανασιάδου, Σοφία Αθανασιάδου, Φωτεινή Καγιούδη-Αθανασιάδου, Λαμπρινή Γεωργιάδου, Μαρία Γουλά, Αλεξάνδρα Δαούτη, Γεωργία Ζαβουδάκη, Τασούλα Καρακατσανίδου, Βάσω Λάζου, Βέτα Μερεσίδου, Σταματία Μπαϊνούζη, Ντίνα Παπαδοπούλου, Ντίνα Παρπουτσιάδου, Δέσποινα Τιρεκίδου, Ιωάννα Τοζακίδου, Ελένη Τσαλικοπούλου, Γεωργία Τσιτουρούδη και του κυρίους Γεώργιο Παναγιωτίδη (Σ-Μ), Στέλιο Παπαδόπουλο(ανθοπωλείο), Λουκά Παππά(ζαχαροπλαστείο), Ηλία Ν. Χαρτοματσίδη (αρτοποιείο) και Σάκη Χαμουρούδη(Τυπογραφείο) για όλα όσα ετοίμασαν και πρόσφεραν για τους αιμοδότες το προσωπικό του Νοσοκομείου (τμήμα αιμοδοσίας) και όλους τους προσελθόντες και ήταν ομολογουμένως πάρα πολλά (γλυκά, πίτες, άνθη κ.α. ).

  Τέλος όπως πάντα ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο μόνιμο χορηγό της ¨τράπεζας αίματος” κ. Μιχάλη Κιουρτσίδη(Β.Ε.Κ. - Μ. Δάσος) για την κάλυψη όλο το χρόνο της δαπάνης του έντυπου υλικού (αφίσες, κάρτες μελών, κτλ).

Τα μέλη που δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη, μπορούν να αιμοδοτήσουν σε οποιοδήποτε κρατικό Νοσοκομείο της χώρας μας, δηλώνοντας για την 
“Τράπεζας Αίματος” των “Ακριτών” Πολυκάστρου 
Κωδ Αριθμ. 11492.


ΑΞΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ:  
 
*  Ο σημαιοφόρος των μελών της “Τράπεζας” πολυαιμοδότης Λάζαρος Παπαδόπουλος (ΑΜ 39) αιμοδότησε και πάλι για 80η φορά. Μέλη της “Τράπεζας” είναι όλη η οικογένεια του, ΓΕΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

 *  Ιδρυτικά μέλη της τράπεζας που αιμοδότησαν στην πρώτη αιμοδοσία(11 Μαρτίου 1990) και αιμοδότησαν και στην 107η (5 Δεκεμβρίου 2021).

        Ο Σίμος Ιωαννίδης                     Αριθμ. Μελους 10 (48η αιμοδοσία)
        Ο Βαγγέλης Μπουσμπούκης     Αριθμ. Μέλους 24 (70η αιμοδοσία)
  Και ο Ηλίας Τσέλιος                         Αριθμ. Μέλους 35 (22η αιμοδοσια) 
ΓΕΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

  *  Για άλλη μιά φορά πολύ μεγάλη η προσφορά κερασμάτων απο μέλη και φίλους του Συλλόγου για τους αιμοδότες και όλους τους προσελθόντες και ιδιαίτερα από τους συγγενείς των αλησμόνητων ιδρυτικών μελών, Γιώργου Αθανασιάδη και Δημήτρη Μερεσίδη.

Ο γράφων με τα παιδιά του αλησμόνητου Γιώργου Αθανασιάδη και μέλη της "τράπεζας αίματος¨.
Απο αριστερά Κλεοπάτρα, Νίκος και δίπλα μου η Αθηνά



Επόμενη αιμοδοσία η 108η θα πραγματοποιηθεί 6 Μαρτίου 2022 στο "Σπίτι του Πόντου" στο Πολύκαστρο.


Βασίλης Αθανασιάδης

08 Δεκεμβρίου 2021

Δύο χρόνια χωρίς τον Κώστα Μανασή.

Δυσαναπλήρωτο κενό…. 

     Πριν δύο χρόνια σαν σήμερα,  στις 8 Δεκεμβρίου 2019, σύσσωμη η κοινωνία της Αξιούπολης μαζί με δεκάδες συναδέλφους σιδηροδρομικούς και φίλους από όλο τον νομό Κιλκίς, στον κατάμεστο ιστορικό Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, αποχαιρετούσε έναν χαρισματικό άνθρωπο, κόσμημα της γενέτειρας του, τον αλησμόνητο Κώστα Γ. Μανασή.  

Ο ιστορικός Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου Αξιούπολης

     Ο Κώστας γέννημα-θρέμμα της όμορφης Αξιούπολης, εργάστηκε για πάνω από 30 χρόνια στον Ο.Σ.Ε. , στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Πολυκάστρου και Ειδομένης και έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ύστερα από πολυετή μάχη με την (επάρατο) νόσο. 

 Ο αλησμόνητος Κώστας στον Σίδ Σταθμό Ειδομένης με φόντο μία απο τις πρώτες Ηλεκτροκίνητες μηχανές του Ο.Σ.Ε. Hellas Sprinter.

    Αστείρευτη η αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε. Έδωσε όλο του το είναι για την νεολαία υπηρετώντας τον αθλητισμό ως παράγοντας του Α. Σ. «Αλέξανδρος» (χάντμπολ, βόλεϊ κ.α.).

    Έδωσε το αίμα του για τον πάσχοντα συνάνθρωπο όντας πολλά χρόνια εθελοντής αιμοδότης, μέλος της «τράπεζας» αίματος Αξιούπολης

     Υπηρέτησε με πάθος το ερασιτεχνικό θέατρο, επί σειρά ετών, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές παραστάσεις και με πολλές διακρίσεις, με τη Θεατρική Ομάδα της Αξιούπολης.

Απο Θεατρική παράσταση, δεξιά ο αλησμόνητος Κώστας Μανασηής

 

Αγωνίστηκε ως πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» για την χορωδία και την όλη δραστηριότητα του Συλλόγου μέχρι το τέλος της ζωής του. Αλησμόνητη για όλα τα μέλη της χορωδίας η επίσκεψή και η εμφάνιση τους στο ιστορικό χωριό Ν. Μπελογιάνννης (των πολιτικών προσφύγων) στην Ουγγαρία


Φωτογραφίες απο εκδηλώσεις της χορωδίας

    Προσέφερε τις υπηρεσίες του ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος».

   Διέθεσε χρόνο και χρήμα για την συλλογή παλαιών φωτογραφιών της προπολεμικής Αξιούπολης-Βοέμιτσας και ιδιαίτερα της περιόδου του Α’ Π.Π. από Γαλλικά αρχεία, παρακαταθήκη για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας και της  ομορφιές του πριν ένα αιώνα.

Απο εκθεση του φωτογραφικού υλικού που συγκέντρωσε ο Κώστας.
 

   

 Ιδιαίτερη η αγάπη του για τον μοντελισμό και τα διοράματα τρένων.

 

Έργο του Κώστα μετά απο ατελείωτες ώρες προσωπικής ενασχόλησης για την δημιουργία του διοράματος. Ιδιαίτερα κατα τον τελευταίο χρόνο της ζωής του. 

   Κάθε απώλεια ανθρώπου είναι μεγάλο πλήγμα  για τους οικείους, για τους φίλους για τον τόπο του.

……. όλοι μας λέμε «ουδείς αναντικατάστατος»….  και όμως εσύ ΚΩΣΤΑ με την ανιδιοτελή προσφορά σου μια ζωή για την Αξιούπολη, για την νεολαία, τον πολιτισμό, τον τόπο σου και τους ανθρώπους του…..   άφησες ένα δυσαναπλήρωτο κενό… μας λείπεις  ! Και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο έντονη γίνεται η απουσία σου απο τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

   ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΑΣΗ 

     Υ.Γ.  Τραγική ειρωνεία/σύμπτωση(;) σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2021 και ακριβώς δυό χρόνια απο τον αποχαιρετισμό του Κώστα και πάλι σύσσωμη η κοινωνία της Αξιούπολης και όχι μόνο θα αποχαιρετίσει με πόνο ψυχής απ τον ίδιο Ναό στις 12:00 το μεσημέρι, άλλο ένα άξιο τέκνο της πόλης με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση ώς Δήμαρχος επι τέσσερις τετραετίες.
 
     ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ


Αθανασιάδης Βασίλειος


06 Δεκεμβρίου 2021

Σαν σήμερα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 1992

Σαν σήμερα …

     Η Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 1992, εορτή του Αγίου Νικολάου, ήταν μια μέρα σημαντική για την ιστορία της μικρής μας πόλης.  Πριν από 29 χρόνια με την παρουσία των εκκλησιαστικών και πολιτειακών αρχών του τόπου μας και εκατοντάδων μελών και φίλων του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων "Οι Ακρίτες" από όλο το νομό μας και όχι μόνο, εγκαινιάστηκε το «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο.

         Ένα κτίριο κόσμημα για την πόλη του Πολυκάστρου, μία «κυψέλη» πολιτιστικής - κοινωνικής προσφοράς – και δημιουργίας που στέγασε και στεγάζει όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες», ενός Συλλόγου με συνεχή παρουσία και δράση επί 55 συναπτά έτη



        Ρίγη συγκινήσεως την ημέρα των εγκαινίων για τα εκατοντάδες μέλη και τους φίλους η είσοδος στο «Σπίτι του Πόντου» υπό τους ήχους του κλαρίνου του αλησμόνητου Γιώργου Ιακωβίδη (Χέρσο). Η επίσκεψη συνεχίστηκε καθ΄όλη την ημέρα και μέχρι τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας.



      Το όνειρο δεκαετιών των Μελών του Συλλόγου υλοποιήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια (1988 - 1992) με την συμπαράσταση χιλιάδων συνανθρώπων μας μελών και φίλων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κύπρο κ.α. τους οποίους και ευχαριστούμε από καρδιάς για την αμέριστη συμπαράσταση τους, για την ολοκλήρωση του έργου.


 

        Για την ιστορία το «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο θεμελιώθηκε 14-02-1988 , ολοκληρώθηκε  και εγκαινιάστηκε στις 06-12-1992 με πρόεδρο τον κο Βασίλειο Αθανασιάδη και μέλη της Διοίκησης τους αλησμόνητους : Χρήστο Αδαμίδη(αντιπρόεδρο), Ηρακλή Αποστολίδη, Γιάννη Καραγιαννίδη και τους ακούραστους Γιάννη Αλτιπαρμακίδη, Σάββα Καρδόπουλο, Νίκο Σιάνα και Γιάννη Χρυσουλίδη.

         



Αθανασιάδης Βασίλειος