29 Σεπτεμβρίου 2023

Έφυγε … και ο Παναγιώτης, στα 83 του χρόνια.

 
 
“ Έντιμος, ήρεμος(ακόμη και στο φευγιό σου θεέ μου), ήσυχος, εργατικός, χαμογελαστός, υποστηρικτικός, σύζυγος, πατέρας, μπαμπάς, οικογενειάρχης!! Έγινες πατέρας, ανάδοχος πατέρας και μετά νονός της, έγινες παππούς.... σπούδασες παιδιά βιολογικά και μη, εγγόνια.... είδες χαρές πολλές, έκανες ταξίδια πολλά, προόδευσες, έζησες περιπέτειες μικρές και μεγάλες, έζησες φτώχεια στα παιδικά σου χρόνια όμως με την εργατικότητα σου και την εντιμότητα σου προόδευσες στην ζωή σου...... έκανες γενικότερα μια καλή ζωή..... φεύγεις πλήρης ημερών και χορτάτος..... ξαφνικά βέβαια......αναπάντεχα...."

   Λόγια της δευτεροκόρης του Δέσποινας για τον αγαπημένο της πατέρα, από ανάρτηση της στο διαδίκτυο την ημέρα της αναχώρησης του για το "μεγάλο ταξίδι" στη γειτονιά των αγγέλων.

  Αγαπητός από όλη την κοινωνία του Πολυκάστρου, ο Παναγιώτης Σαγματόπουλος, ήταν ένας από τους πολλούς , “ερωτικούς μετανάστες”, με καταγωγή από την Δράμα που μέσω Γερμανίας, απὀ τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αφού συνεζεύχθει την Πολυκαστρινή Κυριακή (Κούλα) Μερκενίδου, έγινε Πολυκαστρινός, για όλο το υπόλοιπο της ζωής, του πάνω από μισό αιώνα.

  Δημιούργησε μία υπέροχη οικογένεια πρότυπο, ευλογία Θεού απέκτησε 3 υπέροχες κόρες, την Μαρία, την Δέσποινα και την Φωτεινή, τις οποίες ανέθρεψε μαζί με την αγαπημένη του γυναίκα, την Κούλα , διδάσκοντας με τον παραδειγματικό τρόπο ζωής τους, αρχές και αξίες με εντιμότητα και ήθος, εργατικότητα, φιλομάθεια, αγάπη για τις παραδόσεις και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο. 
 
Ο Παναγιώτης με την αγαπημένη του Κούλα 
και τις πρώτες δύο κόρες τους Μαρία και Δέσποινα.

  Όλη η οικογένεια μετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων “Οι Ακρἰτες”, σαν συνέχεια του αλησμόνητου παππού τους Κώστα Μερκενίδη.

   Οι κόρες όλες, με πρώτη τη Μαρία (μια από τις “Αμαζόνες” της δεκαετίας του 1980) καθώς και η Δέσποινα και η μικρότερη η Φωτεινή διετέλεσαν μέλη του χορευτικού του Συλλόγου και ήταν και οι τρεις τους υπέροχες.
 
Ιούλιος 1981 Πηγή (Ίσβορο-Αξιούπολης) 
Δεύτερη από αριστερά η Μαρία Σαγματοπούλου.
 
  Ο Παναγιώτης μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Κούλα, ήταν από τους πρώτους που προσήλθαν στο κάλεσμα των “Ακριτών” για την δημιουργία της “Τράπεζας Αίματος” του Συλλόγου, την Κυριακή 11 Μαρτίου 1990 και ήταν ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας, αριθμός 29 και 30, σήμερα αυτή η Τράπεζα που συνεχίζει για 33ο χρόνο την λειτουργία της, αριθμεί 1253 μέλη, έμπρακτη απόδειξη της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

  Παναγιώτη σε ευχαριστούμε για την αγάπη σου, για την προσφορά σου στην πόλη μας και για τα υπέροχα παιδιά σου που συνεχίζουν να προσφέρουν, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η αγαπημένη σου σύζυγος Κούλα στον εκπαιδευτικό τομέα στη διδασκαλία “ξένων γλωσσών”.
 
Πανευτυχής ο αλησμόνητος Παναγιώτης με τις μικροκόρες του 
Φωτεινή (αριστερά) και Δέσποινα που συνεχίζουν το έργο της Κούλας.

  Καλό παράδεισο, ελαφρύ να ναι το χώμα του Πολυκάστρου που σε σκέπασε μαζί με την αγαπημένη σου Κούλα.
 
* Οι φωτογραφίες 1,2 και 4 από το προσωπικό αρχείο της Δέσποινας Σαγματοπούλου.
 
 
Βασίλης Αθανασιάδης


17 Σεπτεμβρίου 2023

Φτάνει πια …ο εμπαιγμός και τα κροκοδείλια δάκρυα!

   Άλλη μία τραγωδία στην ΠΑΘΕ, στο τμήμα που διασχίζει τον Δήμο μας, αυτά τα 15 καταραμένα χιλιόμετρα, από τον κόμβο του Πολυκάστρου και μέχρι το τμήμα Αξιοχωρίου -Ακροποτάμου.

   Όλη η Ελλάδα παρἀλληλα με το δράμα που βιώνουν οι πατριώτες μας στον ευλογημένο τόπο της Θεσσαλίας, άκουσαν συγκλονισμένοι το τραγικό, πολύνεκρο δυστύχημα που συνέβη στα όρια του Δήμου μας και συγκεκριμένα κοντά στον Άσπρο.

   Άρθρα, φωτογραφίες και δημοσιεύσεις στον τύπο, έκτακτες συνεδριάσεις, του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας με συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχου Ν.Κιλκίς και Περιφερειάρχου, της Κεντρικής Μακεδονίας.



   Απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1η Οκτωβρίου στον χώρο των πρατηρίων καυσίμων της ΕΚΟ επί της Εθνικής Οδού.

Δήμος Παιονίας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην ΠΑΘΕ

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παιονίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 02:00 μμ σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου από το Πολύκαστρο έως τα Μάλγαρα, το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στα ΕΚΟ ΠΛΑΖΑ επί της ΠΑΘΕ στις 11:00 πμ.


Καλούμε όλους τους πολίτες της Παιονίας σε μαζική συμμετοχή.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ


   Δημοσιεύματα αναφέρουν για 45 νεκρούς, στα όρια του Δήμου μας, μέσα σ αυτούς περιλαμβάνεται και ο αλησμόνητος Ιδρυτής - ιδιοκτήτης του "Μαχητή του Κιλκίς" και αγαπητός φίλος των “Ἁκριτών” Πολυκάστρου, Σταύρος Ορφανίδης (Δεκέμβριος 1994).

   Όμως το δράμα σε αυτό το δρόμο δεν τελειώνει στα όρια του Δήμου μας, αφού ως γνωστόν επεκτείνεται μέχρι τα Μάλγαρα και στο σύνολο αυτού του τμήματος περιλαμβάνονται πάρα πολλά ατυχήματα και πολλοί περισσότεροι νεκροί!

   Να θυμἠσω ένα φοβερό -πολύνεκρο δυστύχημα λίγο πιο κάτω από τα όρια του Δήμου μας και συγκεκριμένα αμέσως μετά την αερογέφυρα του Καστανά και πριν την ανηφόρα του Προχώματος, το 1979, Σάββατο πρωί με πολύ ομίχλη, όπου είχαμε σύγκρουση βυτιοφόρου καυσίμων (κενό), κατερχόμενο, με ανερχόμενο τουριστικό λεωφορείο (Πούλμαν), που είχαμε 31 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και την αλησμόνητη Χρυσούλα Τζαμαλίδου ετών 42 σύζυγο του κρεοπώλη Αλέκου, με καταγωγή από το Γερακαριό , κατοίκου Πολυκάστρου και πολλά άλλα.
 
   Δήμος, Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειάρχης που εκλέγονται ή επιθυμούν να εκλεγούν ξανά, οι οποίοι ΚΑΙ μπορούσαν ΚΑΙ θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει πολύ πιο νωρίς, μαζί με το λαό, πολύ πιο δυναμικά και να απαιτήσουν από την πολιτεία να ολοκληρώσουν αυτό το τμήμα της ΠΑΘΕ που παραμένει έτσι όπως το άφησε η τότε Διοίκηση το 1974
 
 
   Φέτος το καλοκαίρι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια (Ιούνιος 1973) από τα εγκαίνια και την έναρξη χρήσης αυτού του Εθνικού Δρόμου, με την μεγαλύτερη σε αριθμό κινουμένων οχημάτων απὀ και πρός Ευρώπη.

   Τα πρώτα 5 χρόνια και μέχρι το φθινόπωρο του 1978 που εργαζόμουν Σταθμάρχης στο Σιδ. Σταθμό Άσπρου τα μάτια μου είδαν πολλά θανατηφόρα ατυχήματα, εκεί στην περιοχή μας μόνο.


50 χρόνια στασιμότητας είναι πάρα πολλά.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ.

Υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση όλες οι κυβερνήσεις,

   Το αίμα να ρέει στις φλέβες των ανθρώπων και να προσφέρεται εθελοντικά για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, κατά τις αιμοδοσίες και ΟΧΙ στον Μολώχ της ασφάλτου.

ΝΑΙ !!! ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ, ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ 1ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.



Αθανασιάδης Βασίλειος             

Υπεύθυνος/Συντονιστής           

Τράπεζας Αίματος “Άκριτών” Πολυκάστρου

>>        >>            Άσπρου - Αξιοχωρίου  






12 Σεπτεμβρίου 2023

Κατοικείται αδιαλείπτως… για πάνω από έναν αιώνα

Οικία Κουτσουβέλα απο την Αγίου Αθανασίου (Νότια όψη)

   Χιλιάδες άνθρωποι το έχουν δει, είναι ένα κτίριο που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, είναι στην καρδιά του παλαιού Πολυκάστρου (κάτω Καρασούλι) και σε κομβικό σημείο, στην διασταύρωση τον οδών Αγίου Αθανασίου/Μακεδονίας-Εθνικής Αμύνης/Ραβινέ.

Η θέση της κατοικίας από ψηλά(φωτό: Google maps)


    Θα μπορούσε να είναι το “σήμα κατατεθέν” της πόλης μας! Είναι η παλαιότερη κατοικία του Πολυκάστρου, η οποία κατοικείται αδιαλείπτως για πάνω από έναν αιώνα, από την οικογένεια Κουτσουβέλα, από το 1918.

Η κατοικία από την οδό Εθνικής Αμύνης (Ανατολική πλευρά)

   Αρχικώς ιδιοκτήτης εξ΄αγοράς, ήταν ο Κωνσταντίνος Κουτσουβέλας (αρχοντάνθρωπος), ο οποίος βοήθησε σημαντικά τους πρώτους πρόσφυγες που ήρθαν στο Πολύκαστρο το 1922.

    Στην συνέχεια κατοικήθηκε από τις οικογένειες των παιδιών του, Δημήτριο(1915 -1990), ο οποίος υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση για πολλά χρόνια ως Κοινοτικός Σύμβουλος και ως Πρόεδρος της Κοινότητος, την περίοδο 23/1/1955 έως 17/5/1959. Επί προεδρίας του κατασκευάσθηκε το δίκτυο ύδρευσης (1956). Και από τον δεύτερο γιό του Αντρέα και οι δύο βοήθησαν πολλαπλά το Πολύκαστρο και τον αθλητισμό, ποδόσφαιρο, σκάκι κ.α.
   Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα κατοικείται από την οικογένεια του (+) Κωνσταντίνου Κουτσουβέλα, γιού του Δημητρίου και την σύζυγο του μακαρίτη Αντρέα, Σοφία.

*Φωτογραφίες  Γ. Ζαβουδάκη

 

Βασίλης Αθανασιάδης

08 Σεπτεμβρίου 2023

Λες και ήταν χθες...Κι όμως πέρασαν οκτώ χρόνια!

   Ήταν 7 Σεπτεμβρίου 2015, ακριβώς πριν οκτώ χρόνια όταν μας άφησε για πάντα ο αγαπητός εξάδελφος, Ιωάννης Αθανασιάδης του Σάββα (ο Νούλης) και ήταν μόλις 69 ετών.

 

Άνοιξη 1958, τελειόφοιτοι 6ης Δημοτικού, τρίτος από δεξιά (βελάκι) ο Νούλης

   Ο Γιάννης ήταν πρωτότοκος υιός του Σάββα (αδελφού του πατέρα μου) πρόσφυγα από την Ν. Ρωσία και της Μαργαρίτας Τσάρου, παιδί προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη.

   Ο Γιάννης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, ευφυέστατος, ετοιμόλογος, με πολύ χιούμορ και αγάπη για την καλλιτεχνία και το θέατρο.

"Το Στραβόξυλο"  του Δ. Ψαθά 
Από αριστερά Κούλα Μπέλλη, Γιώργος Φυτιλής, Τασούλα Καρακατσανίδου, Γιάννης Αθανασιάδης(Νούλης) και Ζαφείρης Κατραμάδας.

   Κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων, πρωταγωνιστούσε σε κάθε θεατρική παράσταση που ανεβάσαμε είτε στο Δημοτικό Σχολείο, είτε στο Γυμνάσιο(εξατάξιο ιδιωτικό Κ. Ζαφείρη), ιδιαίτερα το 1964, όταν ανεβάσαμε “Το Στραβόξυλο” του Δημήτρη Ψαθά, καθώς και τα “ Ματωμένα Ράσα” του Μελά, με καταπληκτική επιτυχία και με σημαντικά οικονομικά έσοδα, που μας έδωσαν την δυνατότητα να κάνουμε την πρώτη πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή (Αθήνα , Επίδαυρο, Ολυμπία, Δελφούς, Γραβιά κ.α.).

Οι τελειόφοιτοι 1964 (άκρο αριστερά ο Ι. Αθανασιάδης (Νούλης))

    Μετά την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο και την εκπλήρωση των Στρατιωτικών του υποχρεώσεων (1966- 1968), μετανάστευσε στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου βρίσκονταν εκεί οι γονείς του καθώς και ο μικρότερος αδελφός του Γιώργος.

   Εκεί στο Ιμμενστάντ (Immenstadt im Allgäu) δημιούργησε την δική του οικογένεια, με τη σύζυγό του Σοφία και απέκτησε δύο παιδιά την Μαργαρίτα και τον Άρη - Σάββα που του χάρισαν 3 εγγόνια.

   Τη δεκαετία του 80 επέστρεψαν στην Ελλάδα και μετά πάλι στη Γερμανία. Το καλοκαίρι του 2015 ήταν στην Ελλάδα και στις 7 Σεπτεμβρίου μας άφησε ξαφνικά.

    Είναι σίγουρο εκεί που βρίσκεται τώρα συντροφιά με τους γονείς του και πολλούς άλλους γνωστούς και φίλους  που μας άφησαν, θα πρωταγωνιστεί με το χιούμορ του και το ταλέντο του.

   Εκεί ήδη βρίσκονται οι παλιοί συμμαθητές μας, Νικόδημος Τσανικίδης, Ρήγας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Νικολαϊδης, Κούλα Μερκενίδου - Σαγματοπούλου, Στέργιος Κουλίνας.

  Γιάννη να είσαι καλά εκεί που είσαι, μας λείπεις.



Αθανασιάδης Βασίλης




04 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΑΙ … Η αγάπη υπάρχει.

   Έμπρακτη απόδειξη η μεγάλη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών κατά την διεξαγωγή της 33ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας των μελών της Τράπεζας Αίματος Άσπρου-Αξιοχωρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Άσπρου.


   Δεκάδες εθελοντές αιμοδότες, για άλλη μια φορά, προσήλθαν για να προσφέρουν αίμα για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διοικούσας Επιτροπής (Β. Αθανασιάδης, Ν. Πετρίδης και Ά. Αναστασιάδης).

   Στο διαθέσιμο χρόνο των 2,5 ωρών αιμοδότησαν 26 εθελοντές αιμοδότες, παρότι προσήλθαν πάνω από 40 μέλη, μεταξύ αυτών 3 νέα μέλη.

Η αρχή έγινε, 1ος αιμοδότης Γεωργιτσάρας Κ. Γεώργιος

Τα αιμοδοτήσαντα μέλη:

Από Αξιοχώρι:

Αδαμίδης Αδάμ, Βονίδης Γεώργιος, Νικολαϊδης Πέτρος, Ραχατόπουλος Χρήστος και Ψάρρας Δημήτριος(Πρόεδρος Τ.Κ. Αξιοχωρίου).

Από Άσπρο:

Γεωργιτσάρας Κ. Γεώργιος, Γιώρτσου Μαρία, Ελευθεριάδου Χριστίνα(Νέο Μέλος), Ευαγγελινός Γεώργιος, Κεραμιδά Μάλαμα, Κόκκινος Βασίλειος, Μανεάδης Βασίλειος, Μπόρας Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Δούκας, Πατσαούρας Παπα-Χρήστος(Εφημέριος Ι.Ν. Ιωάννου Θεολόγου Άσπρου), Σαρχόσης Ιωάννης και Σταματάκης Φάνης.

Από Καστανά:

Κωστούλας Δημήτριος και Πουταχίδης Στέργιος.

Απο Μεγάλη Βρύση:

Παυλίδης Ηλίας.

Από Πολύκαστρο:

Αθανασιάδης Γ. Νικόλαος, Κατραμάδας Ισ. Γιάννης, Κεσκινίδης Μπάμπης, Μανουσάκης Στέλιος, Ντάση Αναστασία(Νέο Μέλος) και Σκαντζούρης Λ. Γεώργιος(Νέο Μέλος).


Ευχαριστήριο:

   Η Διοικούσα Επιτροπή ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ και ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ όλα τα μέλη που προσήλθαν και πρόσφεραν λίγο από το αίμα τους, για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, σε μία περίοδο χρονική που οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγάλες και η Τράπεζα μας για άλλη μία φορά βοήθησε το Νοσοκομείο μας για να πραγματοποιήσει προγραμματισμένα χειρουργεία.

   Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον γιατρό κ. Νίκο Κοντογιώργου (Διευθυντή του Τμήματος Αιμοδοσίας του Ν.Γ.Νοσοκομείου Κιλκίς) και τις κυρίες Κική Καρασαρίδου και Ντίνα Κουτσούκη για την άψογη συνεργασία τους.

Ο κος Ν. Κοντογιώργου επί το έργον


   Ιδιαίτερα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τις κυριες Βάσω Βουζελάκη, Στέλλα Γαϊτανάκη, Γιαννακίδου - Μάγγου Σταυρούλα (Πρόεδρος Τ.Κ. Άσπρου), Ζωή Δελησταύρου, Γεωργία Ζαβουδάκη, Πανωραία Καλαϊτζή, Λίνα Καρυοφυλλίδου, Κυριακή Μενεξιά(Σ-Μ), Γεωργία Τσιτουρούδη(Ανθοπωλείο), Ντίνα Παρπουτσιάδου και τους κύριους Αριστείδη Μπερμπερίδη(αρτοποιείο), Γεώργιο Παναγιωτίδη(Σ-Μ), Στέργιο Παπαδόπουλο(Ανθοπωλείο), Λουκά Παππά, Γιάννη Σιάνα και Χαρτοματσίδη Ηλία (Αρτοποιείο), για όλα όσα ετοίμασαν και πρόσφεραν για τους αιμοδότες και την όλη διεξαγωγή της 33ης Αιμοδοσίας της Τράπεζας Αίματος Άσπρου-Αξιοχωρίου.

   Και τέλος ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο μόνιμο χορηγό της Τράπεζας κο Παναγιώτη Μαυρομάτη(Τεχνικό Γραφείο) για την κάλυψη της δαπάνης του έντυπου υλικού, τον κο Σάκη Χαμουρούδη (Έντυποδημιουργία), τον κο Παναγιώτη Μπάναλη για την διάθεση γεννήτριας ρεύματος (λόγω διακοπής ρεύματος την ημέρα της Αιμοδοσίας) και την αεικίνητο και παρούσα καθ΄όλη της διάρκεια της αιμοδοσίας κα Σταυρούλα Γιαννακίδου-Μάγγου (Πρόεδρο Τ.Κ. Άσπρου) για την πολύτιμη βοήθειά της, καθώς και τον αγαπητό φίλο και ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας Αίματος κο Παναγιώτη Γουδαμάνη για την παρουσία και τη βοήθεια του , καθ ΄όλη τη διάρκεια της Αιμοδοσίας.

Όλοι μαζί μπορούμε.
Ν. Πετρίδης, Π. Γουδαμάνης, Β. Αθανασιάδης και η κυρία Σταυρούλλα Γιαννακίδου-Μάγγου.

   Η επόμενη Αιμοδοσία, η 34η, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και πάλι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άσπρου.



Βασίλειος Αθανασιάδης     


Συντονιστής Τράπεζας Αίματος