20 Δεκεμβρίου 2021

Ολυμπιακός Πολυκάστρου

Σεπτέμβριος 1949

   Ένα μήνα μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου και οι νέοι αναζητούν διέξοδο μετά από τις τόσες δυσκολίες - στερήσεις που έζησαν για μιά δεκαετία (1940 - 1949, πόλεμος - κατοχή - εμφύλιος).
   Οι νέοι του Πολυκάστρου οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον 4 παιδιά και οι ασχολία τους είναι στους αγρούς, χειρωνακτική εργασία και στην κτηνοτροφία μικρών ζώων. Στον ελεύθερο χρόνο τους τρέχουν στο γήπεδο που είναι στο κέντρο του Πολυκάστρου και η διασκέδασή τους ειναι το ποδόσφαιρο.

Γήπεδο Πολυκάστρου ο σημερινός αύλειος χώρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου, απέναντι από το Δημαρχείο μας και την Εκκλησία της “Αγίας Τριάδας”. Πίσω δεξιά διακρίνεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο , στη θέση του σήμερα βρίσκεται το Γυμνάσιο Πολυκάστρου.
*Φωτο απο το αρχείο του Β. Γκουντενούδη

Στη φωτογραφία από αριστερά:

α) καθήμενοι:

Τυφούδης Νίκος, Βασιλειάδης Αλέκος(τερματοφύλακας) και Μπερμπερίδης Αριστείδης

β) στη μέση:

Οι δύο πρώτοι μου διαφεύγουν, ο τρίτος είναι ο Σαχπαζίδης Γεώργιος(Τσόρ)

γ) όρθιοι:

Στυφούδης Χρήστος, Τατσιούδης (Αραμπατζής) Αναστάσιος, Μπερμπερίδης Γεώργιος, Παπαδόπουλος (Παπαδούδης) Σιδέρης(Μέλος του Δ.Σ.),Γκουγκουσίδης Νίκος.

* Απο τους αναγραφόμενους εν ζωή είναι σήμερα οι Μπερμπερίδης Γεώργιος και Γκουγκουσίδης Νικόλας που είναι άνω των 90 ετών.

* Ο Βασιλειάδης Αλέξανδρος(τερματοφύλακας), γιός του Μπαρμπα Πανίκα, ο οποίος είχε 6 κόρες και μοναχογιό τον Αλέκο, είχε τραγικό τέλος, το 1958 σε ηλικία 27 ετών.
   Στην παλαιά εθνική οδό μεταξύ Πολυκάστρου - Λιμνοτόπου, στη θέση ¨καραγάτσια¨, έπεσε θύμα τροχαίου, με το τρακτέρ του εξετράπη της πορείας του και εφονεύθη επι τόπου. Η νεκρώσιμη ακολουθία και η πορεία, πεζή, προς τα κοιμητήρια ήταν η αφορμή για την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου μέχρι τότε στην ιστορία του Πολυκάστρου
  Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή δεκάδων ποδοσφαιριστών απο όλες τις ομάδες του νομού Κιλκίς (Εθνικός Αξιούπολης, Άρης και Παϊκο Γουμένισσας, Άρης, ΑΕΚ και Μ. Αλέξανδρος Κιλκίς, Δόξα Χέρσου κ.α.), ενδεδυμένοι με τις φόρμες τους, με επικεφαλής την μπάντα του ¨Μέγα Αλέξανδρου” Κιλκίς.

Αθανασιάδης Βασίλης

09 Δεκεμβρίου 2021

ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ

Τράπεζα Αίματος “Ακριτών¨Πολυκάστρου
 

   Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε όπως πάντα με απόλυτη επιτυχία, ο κύκλος των αιμοδοσιών για το 2021 των μελών της “τράπεζας” αίματος των “Ακριτών¨Πολυκάστρου.

   Η τελευταια, 107η αιμοδοσία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των αλησμόνητων-θανόντων ιδρυτικών μελών της τράπεζας, Γιώργου Ν. Αθανασιάδη (40 ημέρες) και Δημήτρη Μερεσίδη (3 χρόνια).

   Κατα τις αιμοδοσίες (106η) 7 Νοεμβρίου και 107η 5 Δεκεμβρίου, για άλλη μιά φορά προσήλθαν δεκάδες μέλη, με όλους του περιορισμούς λόγω του COVID και στα πλαίσια του διαθέσιμου χρόνου , αιμοδότησαν 85 μέλη/εθελοντές. Μεταξύ αυτων 6 νέα μέλη που ανέβασαν τον αριθμό των μελών της “Τράπεζας” σε 1214.
 
 
ΤΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΑΝΤΑ ΜΕΛΗ:

Αθανασιάδου Αθηνά, Αθανασιάδου Ελένη(Αξιούπολη), Αθανασιάδης Γ. Νίκος. Αμπατζής Στέλιος (Έυρωπος), Αρτζανίδης Κυριάκος(Κιλκίς) , Ασλανίδης Θ. Νικόλαος., Βαλαβάνη Σταυρούλα, Βαρβούτας Ζήσης (Σιταριά), Γκαντζινικούδης Νίκος, Γκαντζινικούδης Π. Νικος. Γκαντίδης Κώστας, Γκελεμπέσης Στέφανος, Γρηγοριάδης Σάκης (Αξιούπολη) Γώγου Γεωργία(Πολύπετρο), Δελαρούδης Χρήστος, Δεμπούδης Παναγιώτης, Δημητριάδης Τάσος, Δούδης Γιάννης, Εκμεκτσόγλου Μπάμπης, Ευθυμιάδης Δημήτρης, Ζωσιμίδης Νίκος, Ηλιάδης Νίκος, Ημερίδης Χαράλαμπος, Ιορδανόπουλος Μάρκος(Σιταριά), Ιωαννίδης Σίμος, Καλαϊτζίδου Σοφία(Μ. Δάσος) Καμπουρούδης Ι. Νικος, Καρακασίδου Νίνα(Πλατανιά), Κατραμάδα Γιαννούλα(Γιαννιτσά), Κατραμάδας Γιάννης, Κιαχίδης Γιώργος(Εύζωνοι), Κιαχίδης Κυριάκος(Εύζωνοι), Κουκουσούλης Γιάννης, Κοσκοσίδου Ελένη, Κουλίνας Στέλιος, Κουλίνας Ν. Στέλιος, Κουταλίδης Θεόδωρος(Αξιούπολη), Κωνσταντινίδου Ελένη, Λαρχανίδης Γιώργος (Μ. Δάσος), Λαρχανίδης Θανάσης(Μ. Δάσος), Λεντίδου Ελένη, Λεοντιάδου Δέσποινα, Μαρτίνη Αναστασία, Μελικίδης Μιχάλης(Πευκόδασος), Μουρουσιάδης Μιχάλης, Μπαϊνούζη Σουσάνα, Μπιλιανίδης Μπόρις, Μπίτσι Άλμπερτ, Μικρόπουλος Ροδάκης(Ειδομένη), Μπουσμπούκης Βαγγέλης(Λιμνότοπος), Νάκε Νάρντι, Ναλέπα Ιεροσλάβ, Νάντζιος Θάνος, Ντάτος Γιάννης, Ούλιου Ελπίδα, Παπαδάκης Ανδρέας(Γουμένισσα), Παπαδόπουλος Δημήτρης, Παπαδόπουλος Λάζαρος, Παπαδόπουλος Νεκτάριος, Παπαδόπουλος Σαμψών, Παπαθανασίου Μιχάλης, Παπαϊωάννου Δημήτρης, Παππά Μαρία, Παυλίδης Ηλίας(Μεγάλη Βρύση), Περιτζής Θεόδωρος(Αξιούπολη), Ρίστοβ Τσόρνταν, Ροδά Αλεξάνδρα, Σαλαπάνης Ευρυπίδης, Σαρπεκίδης Γεώργιος, Σιάνα Δέσποινα, Σιδηροπούλου Ελένη(Μεταμόρφωση), Σπυρίδης Ιωάννης(Εύρωπος), Στεργιούλας Γεώργιος, Στεργιούλας Θεοχάρης, Συκούδης Δημήτριος, Συμεωνίδης Κώστας (Ποντοηράκλεια), Τοσουνίδης Σάκης(Πευκόδασος), Τσακίρης Γεώργιος, Τσαμαντουρίδης Γιάννης(Κιλκίς), Τσαρούχα Τάνια(Λιμνότοπος), Φυτανίδης Γεώργιος (Αξιούπολη),Χαμουρούδης Κώστας, Χατζηβασιλείου Δημήτριος(Άσπρος), Χουρσαλά Μαρία και Χριστοδούλου Ανδρέας.

          Μαρία Λ. Παππά                                                          Γιώργος Ι. Κιαχίδης

      Θάνος Νάντζιος                                                                   Ευριπίδης Σαλαπάνης
 
                        
           Μαρία Χουρσαλά                                                       Κυριάκος Κιαχίδης           



       Νίκος Καμπουρούδης                                          Αναστασία Μαρτίνη - Κεχαγιά

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

  Ο υπεύθυνος συντονισμού της “Τράπεζας” κ. Βασίλης Αθανασιάδης και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Νίνα Καρακασίδου και Δημήτρης Παπαδόπουλος(πρόεδρος “Ακριτών”) ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ και ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ όλα τα μέλη που προσήλθαν και αιμοδότησαν και αυτά που δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν για την έμπρακτη αγάπη τους προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

   ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Ν.Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς τον γιατρό κ. Αθανάσιο Γιακαμόζη, τις κυρίες Κυριακή Καρασαρίδου, Σοφία Διαμαντίδου, ΕλένηΤούλια και τον κ. Αντώνη Κάλφα για την άψογη συνεργασία τους.

   Ιδιαίτερα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ τις κυρίες Αγγελική Αθανασιάδου, Αθηνά Αθανασιάδου, Αναστασία Δαμακούδη-Αθανασιάδου, Κλεοπάτρα Αθανασιάδου, Μαρία Αθανασιάδου, Σοφία Αθανασιάδου, Φωτεινή Καγιούδη-Αθανασιάδου, Λαμπρινή Γεωργιάδου, Μαρία Γουλά, Αλεξάνδρα Δαούτη, Γεωργία Ζαβουδάκη, Τασούλα Καρακατσανίδου, Βάσω Λάζου, Βέτα Μερεσίδου, Σταματία Μπαϊνούζη, Ντίνα Παπαδοπούλου, Ντίνα Παρπουτσιάδου, Δέσποινα Τιρεκίδου, Ιωάννα Τοζακίδου, Ελένη Τσαλικοπούλου, Γεωργία Τσιτουρούδη και του κυρίους Γεώργιο Παναγιωτίδη (Σ-Μ), Στέλιο Παπαδόπουλο(ανθοπωλείο), Λουκά Παππά(ζαχαροπλαστείο), Ηλία Ν. Χαρτοματσίδη (αρτοποιείο) και Σάκη Χαμουρούδη(Τυπογραφείο) για όλα όσα ετοίμασαν και πρόσφεραν για τους αιμοδότες το προσωπικό του Νοσοκομείου (τμήμα αιμοδοσίας) και όλους τους προσελθόντες και ήταν ομολογουμένως πάρα πολλά (γλυκά, πίτες, άνθη κ.α. ).

  Τέλος όπως πάντα ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο μόνιμο χορηγό της ¨τράπεζας αίματος” κ. Μιχάλη Κιουρτσίδη(Β.Ε.Κ. - Μ. Δάσος) για την κάλυψη όλο το χρόνο της δαπάνης του έντυπου υλικού (αφίσες, κάρτες μελών, κτλ).

Τα μέλη που δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη, μπορούν να αιμοδοτήσουν σε οποιοδήποτε κρατικό Νοσοκομείο της χώρας μας, δηλώνοντας για την 
“Τράπεζας Αίματος” των “Ακριτών” Πολυκάστρου 
Κωδ Αριθμ. 11492.


ΑΞΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ:  
 
*  Ο σημαιοφόρος των μελών της “Τράπεζας” πολυαιμοδότης Λάζαρος Παπαδόπουλος (ΑΜ 39) αιμοδότησε και πάλι για 80η φορά. Μέλη της “Τράπεζας” είναι όλη η οικογένεια του, ΓΕΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

 *  Ιδρυτικά μέλη της τράπεζας που αιμοδότησαν στην πρώτη αιμοδοσία(11 Μαρτίου 1990) και αιμοδότησαν και στην 107η (5 Δεκεμβρίου 2021).

        Ο Σίμος Ιωαννίδης                     Αριθμ. Μελους 10 (48η αιμοδοσία)
        Ο Βαγγέλης Μπουσμπούκης     Αριθμ. Μέλους 24 (70η αιμοδοσία)
  Και ο Ηλίας Τσέλιος                         Αριθμ. Μέλους 35 (22η αιμοδοσια) 
ΓΕΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

  *  Για άλλη μιά φορά πολύ μεγάλη η προσφορά κερασμάτων απο μέλη και φίλους του Συλλόγου για τους αιμοδότες και όλους τους προσελθόντες και ιδιαίτερα από τους συγγενείς των αλησμόνητων ιδρυτικών μελών, Γιώργου Αθανασιάδη και Δημήτρη Μερεσίδη.

Ο γράφων με τα παιδιά του αλησμόνητου Γιώργου Αθανασιάδη και μέλη της "τράπεζας αίματος¨.
Απο αριστερά Κλεοπάτρα, Νίκος και δίπλα μου η Αθηνά



Επόμενη αιμοδοσία η 108η θα πραγματοποιηθεί 6 Μαρτίου 2022 στο "Σπίτι του Πόντου" στο Πολύκαστρο.


Βασίλης Αθανασιάδης

08 Δεκεμβρίου 2021

Δύο χρόνια χωρίς τον Κώστα Μανασή.

Δυσαναπλήρωτο κενό…. 

     Πριν δύο χρόνια σαν σήμερα,  στις 8 Δεκεμβρίου 2019, σύσσωμη η κοινωνία της Αξιούπολης μαζί με δεκάδες συναδέλφους σιδηροδρομικούς και φίλους από όλο τον νομό Κιλκίς, στον κατάμεστο ιστορικό Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, αποχαιρετούσε έναν χαρισματικό άνθρωπο, κόσμημα της γενέτειρας του, τον αλησμόνητο Κώστα Γ. Μανασή.  

Ο ιστορικός Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου Αξιούπολης

     Ο Κώστας γέννημα-θρέμμα της όμορφης Αξιούπολης, εργάστηκε για πάνω από 30 χρόνια στον Ο.Σ.Ε. , στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Πολυκάστρου και Ειδομένης και έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ύστερα από πολυετή μάχη με την (επάρατο) νόσο. 

 Ο αλησμόνητος Κώστας στον Σίδ Σταθμό Ειδομένης με φόντο μία απο τις πρώτες Ηλεκτροκίνητες μηχανές του Ο.Σ.Ε. Hellas Sprinter.

    Αστείρευτη η αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε. Έδωσε όλο του το είναι για την νεολαία υπηρετώντας τον αθλητισμό ως παράγοντας του Α. Σ. «Αλέξανδρος» (χάντμπολ, βόλεϊ κ.α.).

    Έδωσε το αίμα του για τον πάσχοντα συνάνθρωπο όντας πολλά χρόνια εθελοντής αιμοδότης, μέλος της «τράπεζας» αίματος Αξιούπολης

     Υπηρέτησε με πάθος το ερασιτεχνικό θέατρο, επί σειρά ετών, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές παραστάσεις και με πολλές διακρίσεις, με τη Θεατρική Ομάδα της Αξιούπολης.

Απο Θεατρική παράσταση, δεξιά ο αλησμόνητος Κώστας Μανασηής

 

Αγωνίστηκε ως πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» για την χορωδία και την όλη δραστηριότητα του Συλλόγου μέχρι το τέλος της ζωής του. Αλησμόνητη για όλα τα μέλη της χορωδίας η επίσκεψή και η εμφάνιση τους στο ιστορικό χωριό Ν. Μπελογιάνννης (των πολιτικών προσφύγων) στην Ουγγαρία


Φωτογραφίες απο εκδηλώσεις της χορωδίας

    Προσέφερε τις υπηρεσίες του ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος».

   Διέθεσε χρόνο και χρήμα για την συλλογή παλαιών φωτογραφιών της προπολεμικής Αξιούπολης-Βοέμιτσας και ιδιαίτερα της περιόδου του Α’ Π.Π. από Γαλλικά αρχεία, παρακαταθήκη για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας και της  ομορφιές του πριν ένα αιώνα.

Απο εκθεση του φωτογραφικού υλικού που συγκέντρωσε ο Κώστας.
 

   

 Ιδιαίτερη η αγάπη του για τον μοντελισμό και τα διοράματα τρένων.

 

Έργο του Κώστα μετά απο ατελείωτες ώρες προσωπικής ενασχόλησης για την δημιουργία του διοράματος. Ιδιαίτερα κατα τον τελευταίο χρόνο της ζωής του. 

   Κάθε απώλεια ανθρώπου είναι μεγάλο πλήγμα  για τους οικείους, για τους φίλους για τον τόπο του.

……. όλοι μας λέμε «ουδείς αναντικατάστατος»….  και όμως εσύ ΚΩΣΤΑ με την ανιδιοτελή προσφορά σου μια ζωή για την Αξιούπολη, για την νεολαία, τον πολιτισμό, τον τόπο σου και τους ανθρώπους του…..   άφησες ένα δυσαναπλήρωτο κενό… μας λείπεις  ! Και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο έντονη γίνεται η απουσία σου απο τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

   ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΑΣΗ 

     Υ.Γ.  Τραγική ειρωνεία/σύμπτωση(;) σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2021 και ακριβώς δυό χρόνια απο τον αποχαιρετισμό του Κώστα και πάλι σύσσωμη η κοινωνία της Αξιούπολης και όχι μόνο θα αποχαιρετίσει με πόνο ψυχής απ τον ίδιο Ναό στις 12:00 το μεσημέρι, άλλο ένα άξιο τέκνο της πόλης με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση ώς Δήμαρχος επι τέσσερις τετραετίες.
 
     ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ


Αθανασιάδης Βασίλειος


06 Δεκεμβρίου 2021

Σαν σήμερα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 1992

Σαν σήμερα …

     Η Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 1992, εορτή του Αγίου Νικολάου, ήταν μια μέρα σημαντική για την ιστορία της μικρής μας πόλης.  Πριν από 29 χρόνια με την παρουσία των εκκλησιαστικών και πολιτειακών αρχών του τόπου μας και εκατοντάδων μελών και φίλων του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων "Οι Ακρίτες" από όλο το νομό μας και όχι μόνο, εγκαινιάστηκε το «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο.

         Ένα κτίριο κόσμημα για την πόλη του Πολυκάστρου, μία «κυψέλη» πολιτιστικής - κοινωνικής προσφοράς – και δημιουργίας που στέγασε και στεγάζει όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες», ενός Συλλόγου με συνεχή παρουσία και δράση επί 55 συναπτά έτη



        Ρίγη συγκινήσεως την ημέρα των εγκαινίων για τα εκατοντάδες μέλη και τους φίλους η είσοδος στο «Σπίτι του Πόντου» υπό τους ήχους του κλαρίνου του αλησμόνητου Γιώργου Ιακωβίδη (Χέρσο). Η επίσκεψη συνεχίστηκε καθ΄όλη την ημέρα και μέχρι τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας.



      Το όνειρο δεκαετιών των Μελών του Συλλόγου υλοποιήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια (1988 - 1992) με την συμπαράσταση χιλιάδων συνανθρώπων μας μελών και φίλων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κύπρο κ.α. τους οποίους και ευχαριστούμε από καρδιάς για την αμέριστη συμπαράσταση τους, για την ολοκλήρωση του έργου.


 

        Για την ιστορία το «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο θεμελιώθηκε 14-02-1988 , ολοκληρώθηκε  και εγκαινιάστηκε στις 06-12-1992 με πρόεδρο τον κο Βασίλειο Αθανασιάδη και μέλη της Διοίκησης τους αλησμόνητους : Χρήστο Αδαμίδη(αντιπρόεδρο), Ηρακλή Αποστολίδη, Γιάννη Καραγιαννίδη και τους ακούραστους Γιάννη Αλτιπαρμακίδη, Σάββα Καρδόπουλο, Νίκο Σιάνα και Γιάννη Χρυσουλίδη.

         



Αθανασιάδης Βασίλειος


26 Νοεμβρίου 2021

Μέρα αγάπης - Μέρα προσφοράς αίματος η 5η Δεκεμβρίου 2021

Αφιερωμένη στη μνήμη των θανόντων ιδρυτικών μελών της "τράπεζας" αίματος των "Ακριτών

 Γιώργου Αθανασιάδη (40 ημέρες)      -        Δημήτρη Μερεσίδη   (3 χρόνια)

   Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί με όλα τα μέτρα προστασίας για τον COVID που εδώ και δύο χρόνια τηρούνται σε κάθε αιμοδοσία για την προστασία όλων μας. 

Προς αποφυγήν συνωστισμού,η ώρα προσέλευσης των αιμοδοτών θα καθοριζεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπεύθυνο συντονισμού και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην ανακοίνωση.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού εαν έχουν εμβολιασθεί.
Πιστοποιητικό νόσησης εφόσον έχουν νοσήσει.         
Στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι αρνητικό rapid test 48 ωρών.

 

 Βασίλης Αθανασιάδης

 

 

 

 

 


21 Νοεμβρίου 2021

107η Αιμοδοσία "Ακριτών" Πολυκάστρου.

   Κλείνοντας τον κύκλο των αιμοδοσιών του 2021, πραγματοποιούμε την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (ανήμερα του Αγίου Σάββα) την 107η εθελοντική αιμοδοσία.
   Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα για τον μήνα Δεκέμβριο στο νομό μας, για άλλη μιά φορά καλούμε τα μέλη και όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη της “Τράπεζας” αίματος των “Ακριτών”, να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν.
   Η συγκεκριμένη αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θανόντων ιδρυτικών μελών της "τράπεζας" Γιώργου Αθανασιάδη(40ήμερο) και Δημήτρη Μερεσίδη(3 χρόνια).
   Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί με όλα τα μέτρα προστασίας για τον COVID που εδώ και δύο χρόνια τηρούνται σε κάθε αιμοδοσία μας για την προστασία όλων μας.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν στην ερχόμενη αιμοδοσία θα κοινοποιηθούν εντός των ημερών.


Ο Υπεύθυνος συντονισμού

Βασίλης Αθανάσιαδης

13 Νοεμβρίου 2021

Οι Τυφουδαίοι και ο Ολυμπιακός Πολυκάστρου.

Μιά φορά κι ένα καιρό, στην ωραία μας την πόλη….

Απο αριστερά: Δημήτρης(Τοκαρίκας), Χρήστος(Τακούλης), Νίκος(αρχηγός), Θωμάς.

  Την 3η δεκαετία του 20ου αιώνα, εδώ στον ευλογημένο τόπο, ανατολικά του Αξιού και λίγο πρίν τα βόρεια σύνορα μας, δίπλα στο μικρό χωριό ΚΑΡΑΣΟΥΛΙ που το 1920 αριθμούσε 322 κατοίκους, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες-ξεριζωμένοι από τον Πόντο (1922), απο την Ανατολική Ρωμυλία (Σιναπλή 1924 και Ραβδά 1925) και απο την Μικρά Ασία (Μετεβελί και Γεντζέ 1928).
  Το 1928 με την ολοκλήρωση των προσφυγικών μετακινήσεων η νέα μας πόλη το Πολύκαστρο (όπως είναι πλέον το ονομά του) έχει 1880 κατοίκους, από τους οποίους οι 1363 είναι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες.
  Η μεγαλύτερη αριθμητικά μαζική άφιξη και εγκατάσταση προσφύγων έγινε το 1924 με την άφιξη των Ανατολικορωμυλιωτών απο το χωριό Σιναπλή.
  Η εγκατάσταση τους έγινε στο βορειοδυτικό τμήμα του σημερινού Πολυκάστρου σε οικήματα που ανήγειρε το κράτος, σε άριστο ρυμοτομικό σχέδιο με (οικοδομικά τετράγωνα με κεντρική πλατεία (25ης Μαρτίου άνω πλατεία) και χώρο άθλησης- γήπεδο στο νότιο τμήμα του οικισμού έναντι του σημερινού Δημαρχείου, όπου σήμερα είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο απο το 1958.

  Οι Τυφουδαίοι.

  Εκεί στην οδό Κ.Κανάρη, στο 2ο δρόμο από νότο προς βορρά, στον νεοανεγερθεντα τότε οικισμό, για την εγκατάσταση των Ανατολικορωμυλιωτών και λίγα μέτρα  από το χώρο άθλησης, ένα νέο σπιτικό άνοιξε το 1928, “Ο δούλος Του Θεού Ιωάννης Τυφουδής (1909 - 1983), ενυμφεύθη τη δούλη Του Θεου Μαρία Κιτσιλίδου(1908 - 2001)”.  
    Το νέο ανδρόγυνο ξεκίνησε τον αγώνα της ζωής σε μιά δύσκολη εποχή και έναν νέο τόπο με ελάχιστα μέσα στη διάθεση τους, χειρωνακτική εργασία στους αγρούς, οικόσιτη οικονομία, αγώνας ολοήμερος για ένα πιάτο φαΐ, τις δυσκολίες τις ξεπερνούσαν, με υπομονή, αγάπη και θέληση για ζωή και δημιουργία και με τήρηση των Ελληνοχριστιανικών παραδόσεων.
    Πέτρινα χρόνια τη δεκαετία 1931 - 1940 και ακόμη πιό δύσκολη η δεκαετία 1941 - 1950(πόλεμος - κατοχή και εμφύλιος, ταλανίζουν όλη την χώρα).
   Ο Θεϊκός λόγος “αυξάνεσθε και πληθύνεσθε….”, η ύπαρξη πολλών παιδιών(πολυτεκνία) και η απόκτηση καλών και ικανών απογόνων (ευγονία), στο σπιτικό του Γιάννη και της Μαρίας γίνεται πράξη.
   Ευλογία Θεού το 1929 αποκτούν το 1ο τους παιδί, την Χρυσούλα (1929 - 1979), που θα σταθεί σε όλα τα δύσκολα χρόνια βοηθός στη μητέρα τους για την ανατροφή των μετέπειτα αγοριών αδελφών της, ιδιαίτερα των μικρών Θωμά και Χρήστου.
   Το 1932 αποκτούν το πρώτο αγόρι, τον Νίκο (1932 - 2017), τον μετέπειτα σπουδαίο ποδοσφαιριστή και αρχηγό για μιά δεκαετία του Ολυμπιακού Πολυκάστρου.
   Το 1934 αποκτούν το δεύτερο αγόρι, τον Δημήτρη (1934 - 2021), άλλος μεγάλος ποδοσφαιριστής της ιδίας ομάδος, που έμεινε γνωστός ώς Τοκαρίκας ή Τουκαρίκας κατα άλλους.
   Το 1938 έρχεται το τρίτο αγόρι, ο Γιώργος (1938 - 2001) και αυτός μεγάλος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού μας που έμεινε γνωστός με το χαϊδευτικό Γκουγκούλης, ο οποίος σταδιοδρόμησε στη χωροφυλακή και αγωνίστηκε, στο Ρέθυμνο και στη Λαμία και στο τέλος είχε την επίβλεψη της ποδοσφαιρικής ομάδος της χωροφυλακής.
   Μιά παύση την περίοδο του πολέμου και της κατοχής (1940 - 1944) και μετά ακολούθησε η γέννηση του τέταρτου αγοριού Θωμά (1945) μεγάλου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πολυκάστρου, του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και της Μ.Ε.Ν. Τούμπας Θεσσαλονίκης.
   Και τέλος το 1948 αποκτούν το πέμπτο τους αγόρι, τον Χρήστο (Τακούλη), που ήταν μασκότ της ομάδος, τον έπαιρναν μαζί τους τα μεγαλύτερα αδέλφια του και όταν μεγάλωσε, έπαιξε και αυτός σπουδαία μπάλα στην Α.Ε.Πολυκάστρου, στον Κιλκισιακό και αργότερα όταν μετανάστευσε στην Γερμανία και εκεί έπαιξε μπάλα σε ομάδες Ελλήνων μεταναστών, όπως και τα μεγαλύτερα αδέρφια του Νίκος και Δημήτρης(Τοκαρίκας) που είχαν μεταναστεύσει νωρίτερα.

       Στη Γερμανία:

                   1) Νίκος & Δημήτρης            2)Δημήτρης, Νίκος & Χρ. Στιφούδης

   Όλα τα παιδιά του Γιάννη και της Μαρίας τα διέκρινε η εντιμότητα, η εργατικότητα, η ευγένεια, το ήθος, η κοινωνικότητα και η Θεοσέβεια, αρχές που τις μεταβίβασαν και στα παιδιά τους όταν δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες.

  Οι θρυλικές πεντάδες

    Τα χρόνια του μεσοπολέμου (1920 - 1940) η θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλέων έγραψε ποδοσφαιρική ιστορία στον Ολυμπιακό Πειραιώς. 

    Στη μικρή μας πόλη και στον Ολυμπιακό Πολυκάστρου έγραψαν την δική τους ποδοσφαιρική ιστορία οι Τυφουδαίοι τα παιδιά του Γιάννη και της Μαρίας.


Ο Νίκος ο αρχηγός του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια διακρίνονταν για την σταθερότητα της απόδοσης του στα αμυντικά του καθήκοντα και τα αρχηγικά (πάντα κομψός με το χαρακτηριστικό μουστάκι του και το φιλέ-δίχτυ για την συγκράτηση των μαλλιών του).

 
     Ο Δημήτρης(Τοκαρίκας) διακρίνονταν για την ταχύτητά του, για την αλτικότητα του και το σκοράρισμα, ενώ διακρινόταν και για το αστείρευτο χιούμορ του και τα πειράγματα, κάτι που τον διέκρινε μέχρι τέλους.

 
  Ο Γιώργος(Γκουγκούλης), διακρίνονταν για την ευγένεια του, την τεχνική του και το ομαδικό πνεύμα μέσα στο γήπεδο.

  Ο Θωμάς εξαιρετικό ταλέντο άριστος στο κοντρόλ της μπάλας, στη ντρίπλα και δεινός σκόρερ όπου και άν έπαιξε, Ολυμπιακό, Ηρακλή, ΜΕΝΤ αλλα και στις ερασιτεχνικές ομάδες της Γερμανίας.

  Ομοίως και ο Χρήστος(Τακούλης), σπουδαίο ταλέντο.

 

Ολυμπιακός Πολυκάστρου 1957 - 1958 
Η Ομάδα των τίτλων.
Όρθιοι απο αριστερά: Γιακουμάκος Ιωακείμ(1936-2018), Τυφούδης Γιώργος(1938-2001), Τυφούδης Νίκος (αρχηγός Ολυμπιακού)(1932-2017), Φάκας Κυριάκος(1936-2015), Μπουσμπούκης Κώστας(1930-1994), Σταυρόπουλος Γιώργος(1936)
Καθήμενοι απο αριστερά: Τυφούδης Δημήτρης(1934-2021), Ναούμ Σπύρος(1937-2005), Κοσμίδης Επαμεινώνδας(1937-;;;;), Μπέλλης Μιχάλης(1940) και Παπαδάκης(!Παπαδόπουλος) Θεόδωρος(1937-2017).


   Την αγάπη για τον αθλητισμό ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο την συνέχισαν και τα παιδιά του Νίκου, Γιάννης και Δημήτρης στην Α.Ε. Πολυκάστρου καθώς και του Θωμά, Γιάννης, που έπαιξε στην Α.Ε. Πολυκάστρου και στον Α.Ο. Αγίου Δημητρίου Αττικής(Μπραχάμι).
   
     Εκείνο που είναι χαρακτηριστικό στην οικογένεια των Τυφουδαίων και άξιο να τονισθεί είναι η αντοχή-υπομονή και η επιμονή τους να συνεχίζουν να αγωνίζονται στον Ολυμπιακό Πολυκάστρου την περίοδο του ¨διχασμού¨, όταν δημιουργήθηκε το 1956 - 1957 ο Π.Ο. Ανατολικορωμυλιωτών και δεχόντουσαν πλήθος από πιέσεις- χλευασμούς ένα ιδιότυπο “μπούλινγκ¨ για εκείνη την εποχή γιατί έπαιζαν με την ομάδα των “Λάζων”.
   Τα ονόματα των αθλητών-Τυφουδαίων, στην ποδοσφαιρική ιστορία του Πολυκάστρου έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα. Η εκτίμηση στην προσφορά τους, απεριόριστη.

Στιγμές θριάμβου ο αρχηγός Νίκος Τυφούδης με το κύπελο, αριστερά του ο Μιχάλης Μπέλλης και δεξιά του ο Γιάννης Γκουντενούδης(ο γιατρός) και πλήθος φιλάθλων του Ολυμπιακού Πολυκάστρου.
 
Φιλική συνάντηση Ολυμπιακού Πολυκάστρου με Ηρακλή Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της μεταγραφής του Μιχάλη Μπέλλη στον "Γηραιό" όπου συνάντησε την μεγάλη του πορεία μέχρι και την Εθνική Ελλάδος.
Όρθιοι απο αριστερά: 1)Καλπακίδης Ντούλης, 2)Γκαντίδης Χρήστος, 4)Σαμπανίδης Γιάννης, 6) Παπαδόπουλος Ερωτόκριτος(Ρίτος) τερματοφύλακας στα 15 του χρόνια, 8) Τυφούδης Γιώργος, 10)Σταυρόπουλος Γιώργος, 12)Ελευθεριάδης Ν., 
Καθήμενοι απο αριστερά: 2)Τυφούδης Δημήτριος, 3)Μπέλλης Μιχάλης με την στολή του Ηρακλή που έιχε ήδη μεταγραφεί στον "Γηραιό",  4)Τζανιδης Χρυσόστομος, 6) Τυφούδης Νίκος, 8) Γιακουμάκος Ιωακείμ.
 
Τυφούδης Νίκος(αρχηγός) η αναγνώριση και βράβευση απο τον Σύλλογο Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Νομού Κιλκίς δια χειρός τότε Νομάρχη Βαγγέλη Μπαλάσκα
Κέντρο "Νότες & Γεύσεις", Πολύκαστρο, Φεβρουάριος 2010.


   Υ.Γ.1   Το σημερινό αφιέρωμα στους Τυφουδαίους, είναι ένα “κερί” κατ αρχήν στη μνήμη του Δημήτρη (Τοκαρίκα), που αύριο τελείται το 40ημερο μνημόσυνό του. Στην μνήμη των αδελφών του Νίκου και Γιώργου(Γκουγκούλη) και όλων των αθλητών των ποδοσφαιρικών ομάδων του Πολυκάστρου που έγραψαν την δική τους ιστορία. 

  Υ.Γ.2   Φωτογραφίες απο το πλούσιο αρχείο του αλησμόνητου Νίκου Τυφούδη, που μου διέθεσε η συζυγός του κα Καλλιόπη και τα παιδιά του καθώς και απο το αρχείου του Θωμά Τυφούδη που μου διέθεσε ο ίδιος.

Βασίλης Αθανασιάδης


 

 

01 Νοεμβρίου 2021

Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορα μας . . .

  Επαναδημοσιεύουμε το θέμα της 11ης Νοεμβρίου 2020 λόγω επικαιρότητος, με μόνες διορθώσεις/προσθήκες στο κείμενο, τα καταστήματα-χώρους εστίασης που λειτουργούν φέτος.

  

   
         Πριν 102 χρόνια(103 χρόνια φέτος , 2021), τον Μάη του 1918, μετά την επική-νικηφόρα μάχη του ΣΚΡΑ (17-5-1918) και αφού είχαν προηγηθεί οι νικηφόρες μάχες στις θέσεις ΣΕΜΕΝ ΝΤΕΦΕΡ (Δογάνης) 22-23/4/1917 και ΡΑΒΙΝΕ (Χαμηλό) 01/05/1917, η λαϊκή μούσα τραγούδησε και ύμνησε τα «παιδιά της Εθνικής Αμύνης» και τον Λευτεράκη (Βενιζέλο) για τους αγώνες τους στα μέρη μας και την συμβολή τους στην νίκη των συμμάχων στο «Μακεδονικό μέτωπο» (Α’ Π.Π.) 1914 - 1918.
Γεγονότα σημαντικά-ιστορικά που έγιναν εδω στον τόπο μας.

      Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας δυτικά του Αξιού ποταμού στις Βορειοανατολικές πλαγιές του ΠΑΪΚΟΥ, είναι τα όμορφα “ακριτοχώρια” του δήμου μας ΣΚΡΑ, ΚΟΥΠΑ, ΦΑΝΟΣ, ΠΛΑΓΙΑ, ΔΟΓΑΝΗΣ, ΕΙΔΟΜΕΝΗ και ΧΑΜΗΛΟ, εκτός από τα δύο πρώτα όλα τα άλλα κατοικούνται κατά πλειοψηφία από πρόσφυγες.

      Τον ΑΠΡΙΛΗ και το ΜΑΗ πανέμορφα με χρώματα και αρώματα, σε συνδυασμό με τον εορτασμό των επετείων των ιστορικών μαχών του Α΄Π.Π. ,  έχουν σημαντική επισκεψιμότητα, κράχτης είναι και η γνωστή πλέον σε πολλούς «γαλάζια λίμνη» (ΣΚΡΑ-ΚΟΥΠΑΣ) αλλά και οι ταβέρνες του ΣΚΡΑ.


      Τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και για 2-3 μήνες δεκάδες κυνηγοί επισκέπτονται τα χωριά μας για πουλιά, λαγούς και αγριογούρουνα.

      Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ είναι ο μήνας του τρύγου για τους κατοίκους-αμπελουργούς κυρίως των χωριών ΦΑΝΟΥ, ΠΛΑΓΙΩΝ και ΧΑΜΗΛΟΥ και είναι αρκετοί, αυτό τον μήνα είναι έντονη η μυρωδιά των «πατημένων σταφυλιών».


     Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ και ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ είναι οι μήνες της απόσταξης, ξεκινάνε τα καζάνια και δεν είναι λίγα, εδω είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα ¨ΚΑΖΑΝΙΑ¨, ο κόσμος πάει και έρχεται , έντονη η μυρωδιά της γράπας και του τσίπουρου (με γλυκάνισο) και η «τσίκνα» από τα ψητά (λουκάνικα, πανσέτες κλπ), τρυπάει τα ρουθούνια. Η διαδικασία της απόσταξης μυσταγωγία, παράδοση αιώνων, το τραπέζι με τα ψητά, τα τουρσιά και την ποικιλία των μεζέδων μαζί με την γράπα ή το τσίπουρο, από την παραγωγή στην κατανάλωση, είναι στιγμές μοναδικές για όσους τις βιώνουν.


    Στα ακριτοχώρια μας λειτουργούν τα παρακάτω “καζάνια”, αποστακτήρια και ταβέρνες ψησταριές:

ΦΑΝΟΣ

Καζάνια:

Παπαδόπουλος Αργύρης
Τσακιρίδης Κώστας & Χρήστος (Αφοί)
Παπαδόπουλος Λέανδρος

Καφέ-Ταβέρνα «ΆΜΠΕΛΟΣ»  Κωνσταντινίδου Ευθυμία

Ψητοπωλείον     «ΦΑΝΟΣ»        Παπαδοπούλου Γιώτα

ΠΛΑΓΙΑ
Καζάνια:

Παναγιωτίδης Κωνσταντίνος
Κοντούδης Νικόλαος
Κοντούδη Μαρία
Γκέρλοβας Τάσος
Μιτικάκης Γεώργιος
Εκιντζίδης Χαράλαμπος

Καφέ-Ψησταριές:

Γιαννουλάκη Ελένη
Εκιντζίδου Ασημένια (έκλεισε ύστερα απο πολλά χρόνια λειτουργίας)
Παπαδοπούλου Δέσποινα (έκλεισε) 
          Κακατσέρη Γιώτα (πιτσαρία - νέο κατάστημα)

ΧΑΜΗΛΟ
Καζάνια:

Παναγιωτίδης Ιωάννης
Συμεωνίδης Μ Ιωάννης

Ταβέρνα “ Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” Κασσιτερίδης Αντώνης

          Οι εναλλαγές χρωμάτων των φύλλων στις δασωμένες πλαγιές του ΠΑΪΚΟΥ, οι αποστακτήρες (καζάνια) και οι ταβέρνες των χωριών μας, σας περιμένουν να επισκεφτείτε τα «ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΑ» του δήμου μας, δυτικά του Αξιού. Η διαδρομή είναι υπέροχη ιδιαίτερα από Αξιούπολη προς Φανό.

. . . εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας.


(επαναδημοσίευση άρθρου απο το 2020 λόγω επικαιρότητας και αλλαγών στα καταστήματα)

Αθανασιάδης Βασίλειος

28 Οκτωβρίου 2021

28 Οκτωβρίου 1940 - 28 Οκτωβρίου 2021

81 χρόνια από την Ιταλική επίθεση

.και την εποποιία του Ελληνικού Στρατού-Λαού.

 

  ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους χιλιάδες αθάνατους, νεκρούς και τραυματίες, 

που έδωσαν τη ζωή  και το αίμα τους για να παραμείνει ελεύθερη η πατρίδα μας.

 

  ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στα παλικάρια του Πολυκάστρου.

Νεκροί:

Αραμπατζής Χρήστος του Γεωργίου

Παυλίδης Παναγιώτης του Γεωργίου

Παναγιωτίδης Αθανάσιος του Κωνσταντίνου

Δαούτης Θωμάς του Δημητρίου

Τατσίδης Βασίλειος του Τάκη

Καρακασίδης Σταμάτης του Ιωάννου

Τραυματίες:

Γκαντίδης Βασίλειος του Δημητρίου

Γκουντούδης Θεόδωρος του Μιχαήλ 

Καμπουρούδης Δημήτριος του Ιωάννου

Καραθόδωρος Ηλίας του Γρηγορίου

Κρουκλίδης Γρηγόριος του Θεοδώρου

Κωνσταντινίδης Κώστας 

Μαμαγγενίδης Δημήτριος του Γκίντσιου

Μπόλας Χρήστος του Βασιλείου

Σαμπανίδης Νικόλαος του Ιωάννου

Σμυρνάκος Κυριάκος του Παναγιώτη


Την εποχή της κανονικότητας και από το 1966, εδώ και 55 χρόνια οι “Ακρίτες” Πολυκάστρου (ο πρώτος και παλαιότερος Σύλλογος της πόλης μας) τιμούσε σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινότητας Πολυκάστρου και αργότερα του Δήμου μας την Εθνική Επέτειο.

 


28η Οκτωβρίου 1998.  Αμέσως μετά την παρέλαση. 
Το τμήμα των "Ακριτών",  χαρακτηριστικό με παραδοσιακές στολές παρήλασαν ενήλικες.
   Απο αριστερά:   Γιάννης Θωμαϊδης(Ακροπόταμος), Μιχάλης Παναγιωτίδης(Κορόνα), Νίκος Σιάνας(πρόεδρος τότε των "Ακριτών"), Κτενίδης, 
Στο κέντρο μπροστά:    ο αείμνηστος, επίτιμος πρόεδρος Χρήστος Αδαμίδης και δίπλα του ο αείμνηστος Ηλίας Αντωνιάδης (Σιταριά), δίπλα στο λάβαρο Νίκος Αθανασιάδης και Περικλής Αντωνιάδης (Σιταριά) μετά της συζύγου του.
Στο άκρο δεξιά ο γράφων.
28η Οκτωβρίου 1987.
Ο γράφων και τότε πρόεδρος των "Ακριτών" Πολυκάστρου καταθέτει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στην Κ. πλατεία Πολυκάστρου. 

Βασίλης Αθανασιάδης