17 Οκτωβρίου 2024

Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορα μας . . . τα καζάνια.

  Επαναδημοσιεύουμε το θέμα της 11ης Νοεμβρίου 2020 με διορθώσεις/προσθήκες στο κείμενο.

  

   
         Πριν 106 χρόνια, τον Μάη του 1918, μετά την επική-νικηφόρα μάχη του ΣΚΡΑ (17-5-1918) και αφού είχαν προηγηθεί οι νικηφόρες μάχες στις θέσεις ΣΕΜΕΝ ΝΤΕΦΕΡ (Δογάνης) 22-23/4/1917 και ΡΑΒΙΝΕ (Χαμηλό) 01/05/1917, η λαϊκή μούσα τραγούδησε και ύμνησε τα «παιδιά της Εθνικής Αμύνης» και τον Λευτεράκη (Βενιζέλο) για τους αγώνες τους στα μέρη μας και την συμβολή τους στην νίκη των συμμάχων στο «Μακεδονικό μέτωπο» (Α’ Π.Π.) 1914 - 1918.
Γεγονότα σημαντικά-ιστορικά που έγιναν εδω στον τόπο μας.

      Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας δυτικά του Αξιού ποταμού στις Βορειοανατολικές πλαγιές του ΠΑΪΚΟΥ, είναι τα όμορφα “ακριτοχώρια” του δήμου μας ΣΚΡΑ, ΚΟΥΠΑ, ΦΑΝΟΣ, ΠΛΑΓΙΑ, ΔΟΓΑΝΗΣ, ΕΙΔΟΜΕΝΗ και ΧΑΜΗΛΟ, εκτός από τα δύο πρώτα όλα τα άλλα κατοικούνται κατά πλειοψηφία από πρόσφυγες.

      Τον ΑΠΡΙΛΗ και το ΜΑΗ πανέμορφα με χρώματα και αρώματα, σε συνδυασμό με τον εορτασμό των επετείων των ιστορικών μαχών του Α΄Π.Π. ,  έχουν σημαντική επισκεψιμότητα, κράχτης είναι και η γνωστή πλέον σε πολλούς «γαλάζια λίμνη» (ΣΚΡΑ-ΚΟΥΠΑΣ) αλλά και οι ταβέρνες του ΣΚΡΑ.


      Τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και για 2-3 μήνες δεκάδες κυνηγοί επισκέπτονται τα χωριά μας για πουλιά, λαγούς και αγριογούρουνα.

      Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ είναι ο μήνας του τρύγου για τους κατοίκους-αμπελουργούς κυρίως των χωριών ΦΑΝΟΥ, ΠΛΑΓΙΩΝ και ΧΑΜΗΛΟΥ και είναι αρκετοί, αυτό τον μήνα είναι έντονη η μυρωδιά των «πατημένων σταφυλιών».


     Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ και ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ είναι οι μήνες της απόσταξης, ξεκινάνε τα καζάνια και δεν είναι λίγα, εδώ είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα ¨ΚΑΖΑΝΙΑ¨, ο κόσμος πάει και έρχεται , έντονη η μυρωδιά της γράπας και του τσίπουρου (με γλυκάνισο) και η «τσίκνα» από τα ψητά (λουκάνικα, πανσέτες κλπ), τρυπάει τα ρουθούνια. Η διαδικασία της απόσταξης μυσταγωγία, παράδοση αιώνων, το τραπέζι με τα ψητά, τα τουρσιά και την ποικιλία των μεζέδων μαζί με την γράπα ή το τσίπουρο, από την παραγωγή στην κατανάλωση, είναι στιγμές μοναδικές για όσους τις βιώνουν.


    Στα ακριτοχώρια μας λειτουργούν τα παρακάτω “καζάνια”, αποστακτήρια και ταβέρνες ψησταριές:

ΦΑΝΟΣ

Καζάνια:

Παπαδόπουλος Αργύρης
Τσακιρίδης Κώστας & Χρήστος (Αφοί)
Παπαδόπουλος Λέανδρος

Καφέ-Ταβέρνα «ΆΜΠΕΛΟΣ»  Κωνσταντινίδου Ευθυμία

Ψητοπωλείον     «ΦΑΝΟΣ»        Παπαδοπούλου Γιώτα

ΠΛΑΓΙΑ
Καζάνια:

Παναγιωτίδης Κωνσταντίνος
Κοντούδης Νικόλαος
Κοντούδη Μαρία
Γκέρλοβας Τάσος
Μιτικάκης Γεώργιος
Εκιντζίδης Χαράλαμπος

  Σήμερα (17/10/2024) βρεθήκαμε στο "Καζάνι" του φίλου Τάσου Γκέρλοβα και απολαύσαμε την γράππα σε ώρα απόσταξης, μυσταγωγία, απόλαυση, σε έναν υπέροχο χώρο παρέα με καλούς φίλους.

 

Από αριστερά: Τάσος Γκέρλοβας και στο μέσον ο Παναγιώτης Γιαννουλάκης

   Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο φίλο Τάσο για τον υπέροχο χώρο που ο ίδιος συνεχίζει για πάνω από 25 χρόνια την απόσταξη, συνεχώς βελτιώνει τις εγκαταστάσεις και αξίζει να τον επισκεφτείς.

Στο χώρο απόσταξης με τον φίλο Σάκη Γρηγοριάδη

Στην υγεία σας.


Καφέ-Ψησταριές:

Γιαννουλάκη Ελένη
Εκιντζίδου Ασημένια (έκλεισε ύστερα από πολλά χρόνια λειτουργίας)
Παπαδοπούλου Δέσποινα (έκλεισε) 
          Κακατσέρη Γιώτα (πιτσαρία - νέο κατάστημα)


ΧΑΜΗΛΟ
Καζάνια:

Παναγιωτίδης Ιωάννης
Συμεωνίδης Μ Ιωάννης (φέτος 2024, δεν λειτουργεί)

Ταβέρνα “ Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” Κασσιτερίδης Αντώνης

          Οι εναλλαγές χρωμάτων των φύλλων στις δασωμένες πλαγιές του ΠΑΪΚΟΥ, οι αποστακτήρες (καζάνια) και οι ταβέρνες των χωριών μας, σας περιμένουν να επισκεφτείτε τα «ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΑ» του δήμου μας, δυτικά του Αξιού. Η διαδρομή είναι υπέροχη ιδιαίτερα από Αξιούπολη προς Φανό.

. . . εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας.



Αθανασιάδης Βασίλειος

1 σχόλιο:

  1. Την Ημέρα του Αγίου Δημητρίου Επισκευθηκα Μετ από πολλά χρόνια αυτά τα χωριουδάκια, φθίνουν συνεχώς, το Σκρα είχε πανηγύρι είχε και κουρμπάνι, ήταν ΟΛΑ όμορφα νοικοκυρεμενα, το χάρηκα πολύ 🇬🇷🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή