19 Ιανουαρίου 2024

Σαν σήμερα το ναυάγιο…Χειμάρρα

   Ακριβώς πριν 77 χρόνια, σαν σήμερα ήταν 19 Ιανουαρίου του 1947, όταν λίγο πριν το μεσημέρι μαθεύτηκε το τραγικό γεγονός του ναυαγίου του Επιβατηγού-πλοίου Χειμάρρα, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρωί της 18ης Ιανουαρίου .
Λίγο μετά της 04:00 τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου, εκεί στο Νότιο Ευβοϊκό βυθίστηκε το Χειμάρρα, πέρνωντας μαζί του στο βυθό εκατοντάδες ταξιδιώτες.

    Στις 18 Ιανουαρίου του 1947, ο Ανδρέας Κρουκλίδης (Πολυκαστρινός) μαζί με την Κίτσα την ¨Αθηναία¨(συγγενή του) και την 2χρονη κορούλα της και πολλοί άλλοι Κιλκισιώτες, ταξίδευαν από Θεσσαλονίκη για Αθήνα με το επιβατικό πλοίο Ε/Γ “Χειμάρρα¨.


Επιβατικό πλοίο (ατμήλατο) Ε/Γ “Χειμάρρα¨.
Γραμμή Πειραιάς -Θεσσαλονίκη- Πειραιάς

  Το επιβατηγό-ατμόπλοιο Ε/Γ“ΧΕΙΜΑΡΡΑ” ήταν το τελευταίο ατμόπλοιο της Ελληνικής ακτοπλοΐας, το προηγούμενο όνομα του ήταν “HERTHA” και ναυπηγήθηκε το 1905
  Το 1946 παραχωρήθηκε στην Ελληνική κυβέρνηση με τις “Γερμανικές επανορθώσεις” και μετά από σύντομες επισκευές τοποθετήθηκε στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Πειραιάς


SS Hertha (de) 
Ναυπηγήθηκε το 1905 στο ναυπηγείο Stettiner Oderwerke.

   Το μοιραίο-τελευταίο ταξίδι του έγινε στις 18 Ιανουαρίου το 1947 από Θεσσαλονίκη για Πειραιά, με πλήρωμα 86 άνδρες και 530 επιβάτες από τους οποίους 286 ιδιώτες και 244 στρατιώτες και χωροφύλακες ανάμεσα τους ο Ανδρέας, η Κίτσα η “Αθηναία”και το 2χρονο κοριτσάκι της, καθώς και αρκετοί σιδηροδέσμιοι (*αριστεροί) που μεταφέρονταν από την Μακεδονία στα ξερονήσια για “αναγκαστικές διακοπές”, Μακρόνησος, Άη Στράτης κ.α..

   Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ο καπετάνιος επέλεξε την διαδρομή μέσω του Ευβοϊκού κόλπου, περνώντας και από την Χαλκίδα (στενό του Ευρίπου), μέχρι τις 04:00 της 19 Ιανουαρίου 1947 όλα βαίνουν καλώς οπότε γίνεται αλλαγή βάρδιας.

   Το πλοίο πλέει στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο ανάμεσα Νέα Στύρα και την Αγία Μαρίνα κοντά στις νησίδες Βερδούγια έχουν περάσει μόλις 10 λεπτά από τη στιγμή που έγινε η αλλαγή της βάρδιας, όταν ένας τρομερός θόρυβος ταράζει την ησυχία της νύχτας, το πλοίο σείεται απ άκρη σ΄ άκρη, τα φώτα σβήνουν, ξυπνούν οι επιβάτες, και έντρομοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί!

   Το πλοίο μπάζει νερά και ο κόσμος πανικόβλητος προσπαθεί να μπει σε βάρκες, να βρει σωσίβια και ότι άλλο μπορεί να τον βοηθήσει αφού σε λίγο πέφτουν στη θάλασσα. Βάρκες αναποδογυρίζουν, κόσμος πνίγεται, στα κρύα νερά του Ευβοϊκού πολλοί δεν ξέραν κολύμπι.



Θέση ναυαγίου του Ε/Γ“ΧΕΙΜΑΡΡΑ” στο νότιο Ευβοϊκό.

  Ο απολογισμός του πολύνεκρου αυτού ναυαγίου που ονομάστηκε ”Ελληνικός Τιτανικός” στο σύνολο 616 ατόμων που επέβαιναν, διασώθηκαν μόνο 221, μεταξύ αυτών είναι ο Ανδρέας Κρουκλίδης και η Κίτσα η “Αθηναία” αλλά και ο μετέπειτα διατελέσας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ντίνος Κοσμόπουλος.


Βασίλης Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου