23 Μαρτίου 2023

Ο Λόρδος Κάρρινγκτον στο Πολύκαστρο

  

 Στο μέσο της φωτογραφίας ο Λόρδος Κάρινγτον (Peter Alexander Rupert Carington, 6th Baron Carrington, Baron Carington of Upton, 6 June 1919 – 9 July 2018), και η συνοδεία του.

Αριστερά ο πρόεδρος της Κοινότητας Δήμος Καμπουρούδης και δεξιά στο άλλο άκρο ο αντιπρόεδρος Διογένης Μαυρίδης

  Η φροντίδα των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων σε κάθε χώρα είναι χρέος τιμής και σεβασμού προς τους νεκρούς και τυγχάνουν ιδιαίτερης αντιμετώπισής.

   Εκείνο που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι η φροντίδα-μέριμνα των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που βρίσκονται σε πάρα πολλές χώρες και σε σημεία όπου διεξήχθησαν φονικές - αιματηρές μάχες, κατά τη διάρκεια του Α΄ Π.Π. και του Β΄Π.Π. 

Η θέση του Κοιμητηρίου σε σχέση με το Καρασούλι πριν την άφιξη των προσφύγων

Σχεδιάγραμμα καταγραφής των τάφων
Κάτω ο λιθόστρωτος δρόμος, αριστερά προς Καρασούλι και Σιδ. Σταθμό 1 χιλιόμετρο
και δεξιά προς Καλίνοβο(Σουλτογιανέϊκα) 15 χιλιόμετρα

   Στο Πολύκαστρο, την έδρα του Δήμου Παιονίας έχουμε από το Σεπτέμβριο του 1916 το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στο οποίο μεταφέρθηκαν από διάφορα ἀλλα μέρη της περιοχής μας έως το 1920 πάνω από 1400 νεκροί Βρετανοί και λίγοι Έλληνες που έπεσαν σε μάχες ή λόγω ασθένειας(Μαλάρια) κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π.(Μακεδονικό Μέτωπο).

 Είσοδος και γενική άποψη
 
Εμφανής η ιδιαίτερη φροντίδα των κοιμητηριών
 

   Το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου(Καρασούλι) - Karasouli Military Cemetery κατά καιρούς επισκέπτονται εκπρόσωποι της Βρετανικής Κυβέρνησης.

   Στις αρχές της δεκαετίας (1960) τα κοιμητήρια επισκέφθηκε ο Λόρδος Κάρινγκτον τον οποίον υποδέχθηκε και συνόδευσε ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυκάστρου Δήμος Καμπουρούδης μαζί με τον αντιπρόεδρο Διογένη Μαυρίδη.

Τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου την περίοδο 17 Μαΐου 1959 - 13 Ιανουαρίου 1962:

Καμπουρούδης Δήμος (Πρόεδρος) και σύμβουλοι Κουτσουβέλας Δημήτριος, Κατραμάδας Ιωάννης, Καρακασίδης Ιωάννης, Μπάρσαλης Ιωάννης, Μαυρίδης Διογένης, Αλτιπαρμακίδης Γιάννης και Παπαδόπουλος Γεώργιος.

Η φωτογραφία από την επίσκεψη στο Βρετανικό Κοιμητήριο είναι από το φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας του αλησμόνητου Δήμου Καμπουρούδη.


Βασίλης Αθανασιάδης

 

   

18 Μαρτίου 2023

Τα αετόπουλα του Πόντου

“Δια του θανάτου εις την αθανασία”
 

   Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία του οικισμού Πηγής της Τ.Κ. Αξιούπολης, του Δήμου μας, τελέστηκε μνημόσυνο για τους ηρωικώς πεσόντες, την 11η Μαρτίου 1941, αεροπόρους μας κατά την υπεράσπιση της πατρίδος μας εκεί στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, αυτοί ἠταν ο Ανθυποσμηναγός Στέφανος Αθ. Μαυροματίδης κάτοικος Πηγής και ο έφεδρος Ανθυποσμηναγός Ματθαίος Π. Τσολακίδης κάτοικος Σχιστόλιθου Σιντικής Σερρών.

   Στη συνέχεια στις 12:30 και μπροστά στην κατοικία του έγινε ονοματοδοσία του κεντρικού δρόμου του οικισμού με το όνομα του ήρωα μας Στέφανου Αθ. Μαυροματίδη.

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Παιονίας, με την συνεργασία της Τ.Κ. Αξιούπολης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγής, με την παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων Αεροπορίας, Στρατού, Αστυνομίας και πλήθος κόσμου, τιμές απέδωσε Άγημα της Αεροπορίας.


     Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ακολούθησε δεξίωση στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Πηγής που σήμερα στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, με κεράσματα που ετοίμασαν και πρόσφεραν οι κυρίες του χωριού.

Ο ηρωικός θάνατος

     Η 11η Μαρτίου του 1941,ήταν η τρίτη ημέρα που ήταν σε εξέλιξη η πολυδιαφημισμένη και καλά προετοιμασμένη Ιταλική “εαρινή αντεπίθεση” για την εκδίωξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις θέσεις στις οποίες είχαν προελάσει στη Βόρειο Ήπειρο, κατα τη χειμερινή περίοδο από Νοέμβρη 1940 έως Φεβρουάριο του 1941.

    Όταν οι Ιταλοί με την παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι και με ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις επιχειρούσαν την "εαρινή αντεπίθεση", οι    Έλληνες αντιστέκονταν σθεναρά, μη υποχωρώντας ούτε σπιθαμή από τις θέσεις τους.

    Εκείνη την ημέρα (11/3/1941) ο Ανθυποσμηναγός Στέφανος Μαυροματίδης και ο Ανθυποσμηναγός Ματθαίος Τσολακίδης έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος τους Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής αναγνωρίσεως-βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

   

    Αυτούς τους αθάνατους ήρωες, τα ¨Αετόπουλα του Πόντου” τιμήσαμε στην Πηγή Αξιούπολης, ὐστερα από 82 χρόνια και μία ημέρα, 12 Μαρτίου 2023.

   Είθε αυτό το μνημόσυνο να γίνεται κάθε χρόνο την 2η Κυριακή του Μάρτη και στη μικρή πλατεία απέναντι από το σπίτι που μεγάλωσε ο Στέφανος και τοποθετήθηκε σχετική πινακίδα ονοματοδότησης, να τοποθετηθεί και η προτομή του.

Τα αετόπουλα του Πόντου

  Τα δύο αυτά παλικάρια, που οι πρόγονοι τους είχαν κοινή αφετηρία την Χαλδία του Πόντου (γνωστή από την αρχαιότητα για τον πλούτο των μεταλλευμάτων της) είχαν κοινό ένδοξο τέλος, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας, έτσι δια του θανάτου τους πέρασαν στην αθανασία.

Ματθαίος Τσολακίδης του Παύλου(1910 - 1941)

 


   Οι πρόγονοι του Ματθαίου Τσολακίδη στα μέσα του 19ου αιώνα (περί το 1860), όταν μειώθηκε η απασχόληση στα μεταλλεία της Αργυρούπολης(πρωτεύουσα της Χαλδίας), μετακινήθηκαν στην περιοχή της Άγκυρας και συγκεκριμένα στα μεταλλεία του Ακ Νταγ Ματέν (αρχαία ελληνικά: Ἀργυρίων) και εγκαταστάθηκαν στο Γκιούλ Πουνάρ, 30 χιλιόμετρα βόρεια του Άκ Ντάγ.

   Εκεί γεννήθηκε το 1910 ο ήρωας μας Ματθαίος Τσολακίδης, γιος του Παύλου και της Μαρίας, ο πατέρας του οποίου χάθηκε στα τάγματα εργασίας-εξόντωσης των Ελλήνων (Αμελέ Ταμπουρού) κατα τη Διάρκεια του Ά Π.Π., η χήρα μητέρα του με τα άλλα δυο της παιδιά, τον Μιχάλη και τον Τριαντάφυλλο, ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή το 1923 και αφού πέρασαν από την Καλαμαριά (καραντίνα - λοιμοκαθαρτήρια κ.α.) εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Σιντικής του νομού Σερρών και στο χωριό Σχιστόλιθο.

  Ο Ματθαίος που διεκρίνετο για τη φιλομάθεια του, το Σεπτέμβριο του 1936 εισάγεται μετά από εξετάσεις στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και την 1η Ιουλίου 1938 κρίνεται άξιος μαζί με άλλους 38 συμφοιτητές του και παραλαμβάνει το Πτυχίο του Διδασκάλου.

   Διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο Αϊδονοχωρίου Σερρών και για μικρό διάστημα στο σχολείο του χωριού του, το Σχιστόλιθο.

Στις 13 Απριλίου 1939 κατατάσσεται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στη Σύρο.
Στις 12 Ιανουαρίου 1940 , αποφοιτά ευδοκίμως από τη Σχολή.
Στις 15 Ιουλίου 1940 του απονέμεται πτυχίο Πολυβολητού Βομβαρδιστικού και μετατάσσεται στην Αεροπορία με το βαθμό του Έφεδρου Αρχισμηνία.

Στεφανος Μαυροματίδης του Αθανασίου(1917 - 1941)


   Οι πρόγονοι του Στέφανου Μαυροματίδη και αυτοί κατάγονταν απο την Χαλδία του Πόντου και μετά απο τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877-1878) και την συνθήκη του Βερολίνου(13 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 1878), όταν το κυβερνείο του Κάρς αποδόθηκε στην Ρωσία, χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν από τα μέρη της Χαλδίας (Αργυρούπολη) στο κυβερνείο του Κάρς για καλύτερες συνθήκες ζωής υπο Ρωσική διακυβέρνηση.

  Υπολογίζονται σε 40 χιλιάδες οι μετακινηθέντες απο την Αργυρούπολη και τα χωριά της που κατέφυγαν στην Ρωσοκρατούμενη πλέον περιοχή του Κάρς και του Αρνταχάν, μεταξύ αυτών και οι πρόγονοι του Στέφανου Μαυροματίδη, του ήρωα μας.

  Κατα τη διάρκεια του Α΄Π.Π. υποφέρουν τα πάνδεινα και σε συνδυασμό με την επανάσταση των Μπολσεβίκων και την παραχώρηση τον Μάρτιο του 1918 του Κάρς στους Οθωμανούς, οι Έλληνες ξεσηκώνονται και οδεύουν προς την Γεωργία, στο Βατούμ(Ατζαρία), απ΄όπου μεταφέρονται προς την Ελλάδα(1920).

   Η οικογένεια Μαυροματίδη μαζί με άλλους συγχωριανούς αφου πέρασαν από την Καλαμαριά με όλα τα γνωστά και τις ταλαιπωρίες, μετακινήθηκαν προς την Βοέμιτσα (Αξιούπολη) και εγκαταστάθηκαν οριστικά στο Ίσβορο(Πηγή). Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια και την εφηβεία του και στο δρόμο που δόθηκε το ονομα του περπάτησε ατελείωτες ώρες είτε πηγαίνοντας στο Ναό του Προφήτη Ηλία είτε πηγαίνοντας στο σχολείο του χωριού του.

   Ο Ανθυποσμηναγός ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ, τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία, εκπαιδεύτηκε ως χειριστής αεροσκάφους(πιλότος) και μαζί με τον ΜΑΤΘΑΙΟ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ που εκπαιδεύτηκε ως πολυβολητής βομβαρδιστικού, πορεύτηκαν μαζί τα δύο Αετόπουλα του Πόντου στο θάνατο και απο εκεί στην Αθανασία, να είναι αιώνια η μνήμη τους και παράδειγμα προς μίμηση η φιλομάθεια τους και η αγάπη γιά τήν Πατρίδα.

Υ.Γ. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Παιονίας, την Τοπική Κοινότητα Αξιούπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πηγής για την θαυμάσια αυτή εκδήλωση, που ήταν απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στον συνδημότη ήρωα μας και ευχόμαστε να γίνεται τουλάχιστον κάθε χρόνο το μνημόσυνο του Στέφανου και όλων των παλικαριών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, ιδιαίτερα κατα την διάρκεια της Εαρινής Αντεπίθεσης των Ιταλών(Μάρτιος 1941).

Υ.Γ. 2 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Γεώργιο Δ. Μέρμηγκα (Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συλλογής Διανομής Ιστορικών Στοιχείων «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ») για το τεράστιο έργο του στη μνήμη των φονευθέντων εν πολέμω μαχητών αεροπόρων της Ε.Β.Α. κατἀ τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο 1940-1941.

Υ.Γ. 3 ένα μεγάλο ευχαριστώ στον γιατρό κύριο Πρόδρομο Τσολακίδη ανιψιό του ήρωα Ματθαίου Τσολακίδη για τις πληροφορίες και την προσφορά του βιβλίου του με τίτλο “Απο τον ξεριζωμό στην Αθανασία”.



Βασίλης Αθανασιάδης

09 Μαρτίου 2023

Σε μέρες εθνικού πένθους η αγάπη και η αλληλεγγύη περισσεύει

  Με την ίδια διάθεση προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας και την ίδια δυναμική, ξεκινήσαμε για 34ο χρόνο την λειτουργία της Τράπεζας Αίματος των "Ακριτών" Πολυκάστρου, πραγματοποιώντας την Κυριακή 5-3-2023 την 112η εθελοντική αιμοδοσία στο "Σπίτι του Πόντου" στο Πολύκαστρο. 

Ο γιατρός Αθανάσιος Γιακαμόζης, ο πολυαιμοδότης Λάζαρος Παπαδόπουλος (84 αιμοδοσίες), το ιδρυτικό μέλος Σίμος Ιωαννίδης (50 αιμοδοσίες), το ιδρυτικό μέλος Βαγγέλης Μπουσμπούκης (73 αιμοδοσίες) και το ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος συντονισμού της Τράπεζας για 34ο χρόνο Βασίλης Αθανασιάδης. Γεροί να είναι όλοι τους, ήταν παρόντες στην πρώτη αιμοδοσία 11 Μαρτίου 1990 και ήταν και στην 112η.

  Για ἀλλη μια φορά προσήλθαν δεκάδες εθελοντές και ιδιαίτερα νέοι για να προσφέρουν το αίμα τους, στο διαθέσιμο χρόνο των τεσσάρων ωρών και με ρυθμό 12 άτομα την ώρα αιμοδότησαν 49 εθελοντές, ενώ 29 μέλη δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν και δώσανε ραντεβού για την 19η Μαίου που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αιμοδοσία και πάλι στο "Σπίτι του Πόντου".
    Μεταξύ των αιμοδοτησάντων είχαμε 7 καινούργια μέλη που ανέβασαν τον αριθμό των μελών της Τράπεζας στα 1242.

Τα αιμοδοτήσαντα Μέλη

Η γραμματειακή υποστήριξη Νίνα Καρακασίδου, Λένα Κωνσταντινίδου και η στη μέση το μέλος του καλλιτεχνικού και υποψήφια αιμοδότρια Αθηνά Π. Αβραμίδου.
 
 
 
   
Ο γράφων με την Σοφία Διαμαντίδου και το νέο μέλος της Τράπεζας Νίκο Δ.Τερζίδη 
 
Οικογενειακή υπόθεση Σοφία Χρυσανθάκη και ο σύζυγος Δημήτρης Ευθυμιάδης
με την νοσηλεύτρια Άννα Κωτσαρή

 









Άλλη μία οικογενειακή υπόθεση
 Αθηνά Αθανασιάδου & Γιάννης Παπαδόπουλος 
(και στα υπόψην, λίγο νωρίτερα αιμοδότησε και ο υιός Γεώργιος Παπαδόπουλος)
 
 
 Γιάννης Σπυρίδης(Ευρωπός) & Διογένης Σαχπαζίδης
Γαμπρὀς & Πεθερός αιμοδοτούν μαζί.

Κουλίνα Αναστασία του Στέργιου &
Σαχινίδου Μαγδαληνή (Μ.Βρύση) νέα μέλη


Γιάννης Σιάννας με την υποστήριξη της συζυγού Λένας (και η ίδια αιμοδότρια της Τραπεζάς μας)

   Η Διοικούσα Επιτροπή της Τράπεζας Αίματος ευχαριστεί και συγχαίρει όλα τα μέλη που προσήλθαν και αιμοδότησαν καθώς και αυτούς που ήρθαν και δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν. Ακόμη ευχαριστεί για άλλη μια φορά το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς τον ιατρό κ. ΓΙΑΚΑΜΟΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ και τις κυρίες ΚΩΤΣΑΡΗ ΑΝΝΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ ΝΤΙΝΑ, για την άψογη συνεργασία.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κυρίες:

Αθηνά Αθανασιάδου
Μαρία Αθανασιάδου
Σοφία Αθανασιάδου
Φωτεινή Καγιούδη Αθανασιάδου
Στέλλα Γαιτανάκη
Μαρία Γούλα
Αλεξάνδρα Δαούτη
Γεωργία Ζαβουδάκη
Τασούλα Καρακατσανίδου
Αναστασία Κατσαρή
Βάσω Λάζου
Μαρία Μπρόβα
Ντίνα Παρπουτσιάδου
Ντίνα Γκουγκούδη Παπαδοπούλου
Σβετλάνα Πόποβα
Γιώτα Τοπαλίδου
Γεωργία Τσιτουρούδη


Και του κυρίους:

Δημήτριος Καρακατσανίδης
Αριστείδης Μπερμπερίδης
Γεώργιος Παναγιωτίδης (Σ-Μ)
Λουκάς Παππάς
Στέλιος Παπαδόπουλος
Γιάννης Σιάνας
Ηλίας Χαρτοματζἰδης

   Για όλα όσα πρόσφεραν (γλυκά, πίτες, αναψυκτικά, κ.α.) για τους αιμοδότες και όλους όσους προσήλθαν και δεν ήταν λίγοι.

Ράνια Παπαδοπούλου, Μαρία Γούλα και Ντίνα Γκουγκούδη
στην κουζίνα και στην εξυπηρέτηση όλων.

   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες Ντίνα Γκουγκούδη και Ράνια Παπαδοπούλου για την πολύτιμη  βοήθεια τους και στον μόνιμο χορηγό της Τράπεζας Αίματος κ. Μιχάλη Κιουρτσίδη, (ΒΕΚ) Μ. Δάσος (Αφίσες, έντυπα, κ.α.) καθώς και τον κ. Θεόδωρο Σαουλίδη για τα έξοδα κίνησης και όλους τους χορηγούς για τα πανὀ.

   Επόμενες αιμοδοσίες στο "Σπίτι του Πόντου", 19 Μαϊου και 2 Ιουλίου 2023.

 

Βασἰλης Αθανασιάδης



02 Μαρτίου 2023

Κυριακή της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2023 , 112η Εθελοντική αιμοδοσία των “Ακριτών”

   Από τις 27 Φεβρουαρίου(Καθαρή Δευτέρα) άρχισε η Σαρακοστή και η νηστεία του Πάσχα και η πρώτη Κυριακή του Μαρτίου είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας (Παλινόρθωση των εικόνων).

   Την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου ξεκινάει και ο κύκλος αιμοδοσιών για το έτος 2023 (34ος  χρόνος), της Τράπεζας Αίματος των “Ακριτών” Πολυκάστρου.

   Το γνωρίζουμε όλοι ότι οι ανάγκες σε αίμα, για ασθενείς συνανθρώπους μας είναι συνεχείς και μεγάλες, γιαυτό καλούμε για άλλη μια φορά τα μέλη και όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη της Τράπεζας Αίματος να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν

Βασίλης Αθανασιάδης