31 Δεκεμβρίου 2022

Αρχή κάλαντα κι αρχή του χρόνου...

Αρχή κάλαντα κι αρχή του χρόνου,
πάντα κάλαντα πάντα του Χρόνου

Η αρχή των καλάντων της πρωτοχρονιάς στον αλησμόνητο Πόντο.
 

   Αρχή του χρόνου όνειρα και ελπίδες για κάτι καλύτερο στην υγεία στην οικονομία και στη ζωή των ανθρώπων. 
 
Καλαντάρτς, Καλαντάρης η ονομασία του Ιανουαρίου στα Ποντιακά.

Τον συναντάμε και στα ερωτικά τραγούδια του Πόντου.

* Καλαντάρτς καλή χρονία
κόρ έλα ας φιλώ σε μίαν.

* Καλαντάρτς και νέον έτος
κόρ θα παίρω σεν οφέτος

Σε όλο τον κόσμο εύχομαι ολόψυχα 
χρόνια πολλά, χρόνια καλά, 
χρόνια ευλογημένα με υγεία πρώτα απ΄ όλα
 και ειρήνη σ όλο τον κόσμο.

Υ.Γ.    Τα κάλαντα των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) και της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου) πέραν από την παραδοσιακή σημασία και την προαναγγελία των επερχόμενων χαρμόσυνων εορτών που δίνουν και ιδιαίτερο χρώμα σ αυτές είναι και μία πηγή εσόδων, για τους καλαντιστές και ιδιαίτερα για τους Συλλόγους, για να αντιμετωπίσουν λειτουργικά τους έξοδα.

Τα Κάλαντα πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα 1872

Υ.Γ. 2     Κάλαντα Πρωτοχρονιάς

   Η παραμονή της πρωτοχρονιάς για τους “Ἁκρίτες” Πολυκάστρου είναι αφιερωμένη στα περίχωρα, όπου υπάρχουν πολλά μέλη του Συλλόγου, η ομάδα των καλαντιστών επισκέπτεται όλα τα ακριτοχώρια του Δήμου μας

   Η αρχή γινόταν πάντα από την ΚΟΡΩΝΑ και απο το σπίτι του Χάρη Παναγιωτίδη και το καφενείο του χωριού, η συνέχεια στο ΕΙΡΗΝΙΚΟ στο καφενείο του χωριού και ακολουθούσε η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ στα σπίτια του (+)Γ. Παπαδόπουλου, (+)Γιάννη Σαουλίδη και Κώστα Συμεωνίδη.

   Επόμενη στάση στην ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑ και σε όλα τα μαγαζιά στην πλατεία.

   Πέμπτη στάση στην ΠΛΑΤΑΝΙΑ οπου υπάρχουν πολλά μέλη, καλάντισμα στα σπίτια των αλησμόνητων (+)Παπα-Κώστα Καρακασίδη, του (+)Παναγιώτη Ξενιτίδη, του (+)Λάζαρου Παντελίδη, του Γιώργου Ελευθεριάδη, στου (+)Νίκου Αμανατίδη και στα καφενεία του χωριού.

   Στη συνέχεια στο ΜΙΚΡΟ ΔΑΣΟΣ στα καφενεία και στα σπίτια ιδρυτικών μελών, (+)Μένανδρου Απουσίδη, (+)Σωκράτη Ακριτίδη, Γιάννη Πετρίδη, που μας περίμεναν με πολύ αγάπη.

   Και τέλος στους ΕΥΖΩΝΟΥΣ με πρώτη επίσκεψη στο τελωνείο, αστυνομία, αφορολόγητα και στη συνέχεια στο χωριό, στα καφενεία και στο σπίτι του αλησμόνητου (+)Γιώργου Πολυχρονίδη.

Για την ιστορία καλαντιστές 31 Δεκεμβρίου 1989:

Μελη του Δ.Σ. Βασίλης Αθανασιάδης, (+)Χρήστος Αδαμίδης,(+) Ηρακλής Αποστολίδης, Σάββας Καρδόπουλος και Νίκος Σιάνας.
Λυράρηδες: (+)Θεόδωρος (Τότος) Γεωργιάδης και Γεώργιος Β. Γεωργιάδης
Παιδιά του συλλόγου: Γεώργιος Αθανασιάδης, Νίκος Β. Αθανασιάδης, Σάββας Γ. Αθανασιάδης, Άρης Μ. Ανδρόνικος, Κώστας Δασκαλίνας, Καλλιόπη Καρδοπούλου, Μπάμπης Κεσκινίδης, Χρήστος Κοσμίδης, Σοφία Μυτιληναίου, Δέσποινα Σιάνα, Ισιδώρα Σιάνα και Καλλιόπη Γ. Τοπαλίδου.


Έσοδα καλάντων 428.000 ΔΡΧ.

Έτσι χτίζαμε το “ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ”




Βασίλης Αθανασιάδης

25 Δεκεμβρίου 2022

Χριστός Γεννέθεν, χαρά σον κόσμον…..

 
Ποντιακά κάλαντα. Ζωγραφιά Άννα Φαχαντίδου

Μήνυμα χαράς, μήνυμα ελπίδας για όλο τον κόσμο.

“Χριστός Γεννέθεν, χαρά σον κόσμον”
(Αρχή των Χριστουγεννιάτικων καλάντων στον Πόντο.)

Εύχομαι ολόψυχα σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους εθελοντές αιμοδότες της “τράπεζας αίματος” των "Ακριτών" Πολυκάστρου και της “τράπεζας αίματος” Άσπρου - Αξιοχωρίου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία, ευλογία και οικογενειακή ευτυχία και επί γης ειρήνη.



Φάτνη στην κεντρική πλατεία Πολυκάστρου

Κατασκευής Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου δια χειρός Νίκου Σιάνα.

Ομάδα καλαντιστών

Καθήμενοι: Σπυρίδης Γιάννης (Λύρα), Σιάνας Νίκος, Παπαδόπουλος Στέλιος, Παπαδόπουλος Βίκτωρ, Λεντίδης Γιώργος, Αμανατίδης Μπάμπης
   Όρθιοι: Τοπαλίδου Έφη, Αθανασιάδης Γιώργος, Χατζηπροδρομίδου Ιωάννα, Βασιλακάκη Σοφία, Μουρουσιάδου Ελπίδα, Αθανασιάδης Β. Νίκος, Κωνσταντινίδου Λένα, Γεωργιάδου Βαρβάρα, Σιάνα Ισιδώρα, Λεντίδου Ελένη, Παπαδοπούλου Μαρία, Αθανασιάδης Γ. Νίκος.

Έσοδα καλάντων: 385.000 δρχ, όταν χτίζαμε το “Σπίτι του Πόντου”.



Βασίλης Αθανασιάδης

23 Δεκεμβρίου 2022

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και η κυρία Νάντια.

Μνήμη Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας
 

   Στις 22 του Δεκέμβρη όπως κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, σε αντίθεση με την Καθολική εκκλησία που την τιμά στις 25 Δεκεμβρίου.

   Έτσι και φέτος στη λουσμένη από τον χειμωνιάτικο ήλιο Πατριαρχική Ι. Μ.
 Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας, παρουσία μεγάλου πλήθους προσκυνητών που έσπευσαν από νωρίς όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα να συμμετάσχουν στη λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κασσανδρείας, που στο κήρυγμά του μετά την ανάγνωση της ευχετήριας επιστολής του Πατριάρχη, αναφέρθηκε στη σημασία της ενανθρώπισης του Δεύτερου Προσώπου του Τριαδικού Θεού. Πριν το "Δι' ευχών" μίλησε προς τους προσκυνητές ο Ηγούμενος της Μονής Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος και αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής και τον αγιοβάδιστο τόπο όπου λατρεύεται από τον 9ο αιώνα η Αγία Αναστασία.
Η Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στα Βασιλικά.

    Στη μικρή μας πόλη εκεί στις αρχές της δεκαετίας 1960, πριν από 60 τόσα χρόνια στο τότε ιδιωτικό Γυμνάσιο Πολυκάστρου, του κ. Ντίνου Ζαφείρη, εργαζόταν μία νεαρή καθηγήτρια, με την οποία ήμασταν όλοι οι νεαροί μαθητές “ερωτευμένοι”, ήμασταν βλέπετε στην προεφηβική ηλικία.
 

    Η κυρία Νάντια Φ. ήταν κομψότατη, γλυκύτατη, γλυκομίλητη, με τα υπέροχα γαλάζια μάτια και το περιποιημένο ξανθό μαλλί και με τον τρόπο που μας δίδασκε, δεν θέλαμε να τελειώσει η ώρα, ούτε να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα.
  Ήταν τέλος Απριλίου, αμέσως μετά τις Πασχαλινές διακοπές, μετά την Κυριακή του Θωμά, επιστρέφουμε στα μαθήματα και όλο χαρά περιμέναμε την κ. Νάντια, Αναστασία ήταν το όνομά της, όλα τα παιδιά την καλωσορίζουμε και πέρα από το καθιερωμένο το “Χριστός Ανέστη” της ευχόμαστε “Χρόνια Πολλά”για τη γιορτή της νομίζοντας ότι εορτάζει την ημέρα της Ανάστασης.
  Η κυρία Νάντια αφού μας ευχαρίστησε μας αποκάλυψε ότι δεν είναι η ονομαστική της εορτή το Πάσχα , αλλά εορτάζει στις 22 Δεκεμβρίου που τιμάται η μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.
   Εμείς που ξέραμε τόσες Άγίες και ξέραμε και τα πανηγύρια (Αγία Παρασκευή, Αγία Κυριακή, Αγία Μαρίνα, Αγία Αικατερίνη, κα) μάθαμε για πρώτη φορά την Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια και την ημέρα μνήμης του μαρτυρικού της θανάτου.

   Πολύ αργότερα μάθαμε περισσότερα για την Αγία Αναστασία και ιδιαίτερα για την Πατριαρχική Ιερά Μονή της στα Βασιλικά, από τον αλησμόνητο (που τον χάσαμε πρόσφατα), ιεροδιδάσκαλο παπα-Βασίλη Οικονόμου, επί χρόνια εφημέριο της ενορίας μας, του Αγίου Αθανασίου Πολυκάστρου.
   Ο παπα-Βασίλης ο οποίος κατάγονταν από την Περιστερά Θεσσαλονίκης, μισή ώρα από την Ιερά Μονή, φοίτησε στη Σχολή της, εκεί στα Βασιλικά και στη συνέχεια στο Ιεροδιδασκαλείο της Θεσσαλονίκης. Μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια, με σεβασμό και αγάπη για την Ιερά Μονή και τις δραστηριότητες της αλλά και για την ιστορία και τη ζωή της Αγίας μέχρι τον μαρτυρικό θάνατο της το 304 μ.Χ.






Βασίλης Αθανασιάδης

13 Δεκεμβρίου 2022

Κλείσαμε τον 33ο χρόνο προσφοράς και προχωράμε μαζί στον 34ο

 
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος αιμοδοσιών για το 2022, των “Ἁκριτών” Πολυκάστρου



     Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία όπως πάντα και με την προσέλευση δεκάδων εθελοντών αιμοδοτών, ο κύκλος των προγραμματισμένων αιμοδοσιών για το 2022, των μελών της Τράπεζας Αίματος των "Ἁκριτών” Πολυκάστρου με την πραγματοποίηση της 111ης εθελοντικής αιμοδοσίας, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

   Η Διοικούσα Επιτροπή της Τράπεζας αίματος, ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΊΡΕΙ όλα τα μέλη που προσήλθαν και αιμοδότησαν, αλλά και αυτά που προσήλθαν αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν όμως έδωσαν το παρόν τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

   Τα αιμοδοτήσαντα μέλη του τελευταίου διμήνου, αιμοδοσίες 6/11/22 και 4/12/22 είναι τα παρακάτω:

Πολύκαστρο

Αβραμίδης Κυριάκος, Αηδονίδου Ελένη, Αμίλε Ηλίας, Βαλαβάνη Σταυρούλα, Βογιατζάκη Ελένη, Γιαπαλής Γεώργιος, Γκαντίδης Κώστας, Γκαντσινικούδης Νικόλαος, Δαμακούδης Παναγιώτης, Δεκουτσίδης Δημήτριος, Δημητριάδης Αναστάσιος, Εσκίογλου Φωτεινή, Ευθυμιάδης Δημήτριος, Ευθυμιάδης Θωμάς, Ιβαντζίκη Ευαγγελία, Καμπουρούδης Ι. Νικόλαος, Καρακασίδης Ν. Δήμος, Καραφυλλέ Ελευθερία, Καρυωτούδη Ματίνα, Κεχαγιάς Βάιος, Κιοσκουνογλου Δημήτριος, Κονιόρη Δάφνη, Κούπανη Αντωνία, Μανουσάκης Στέλιος, Μαρτίνη Αναστασια, Μαυρίδης Γεώργιος, Μπαϊνούζη Σουσάνα, Μπαντά Άννα, Νάκε Νάρντι,Ναλέπα Ιεροσλάβ, Νάντσιος Θάνος, Ντάτος Ιωάννης, Ουζούνη Μαρία,Όύλιου Ελπίδα, Παπαδόπουλος Λάζαρος, Παπαδόπουλος Νεκτάριος, Παπαδόπουλος Σαμψών, Παπαθανασίου Μιχάλης, Παπαιορδανίδης Νικολαος, Παπαιωάννου Χρἠστος, Παπασταϊκούδης Δήμος , Στεργιούλας Γεώργιος, Τζερνικούδης Παναγιὠτης, Τσακιρίδης Π. Κώστας, Τσακμακίδης Παναγιώτης, Τσιλικούδη Ασημένια, Φουλίδης Γκάρι, Χαμουρούδης Κώστας, Χαραλαμπίδου Όλγα, Χρυσανθάκη Σοφία.
Αξιούπολη

Γρηγοριάδης Αθανάσιος, Περιτζής Θεόδωρος, Σαούλης Χρήστος, Φυτανίδης Γεώργιος.
Έυζωνοι
Αδαμίδης Αδάμ, Κιαχίδης Γεώργιος.
Εύρωπος
Αμπατζής Στέλιος, Σπυρίδης Γιάννης.
Προσφορά ζωής, Γιάννης Σπυρίδης.
Καστανάς
Πουταχίδης Στέργιος.
Κιλκίς
Τσαμαντουρίδης Γιάννης.
Λιμνότοπος

Μπουσμπούκης Βαγγέλης,Τσαρουχά Σουλτάνα.
Μεγάλη Βρύση

Παυλίδης Ηλίας.
Μικρό Δάσος
Κιουρτσίδης Δαμιανός, Λαρχανίδης Σάββας.
Νέα Καβάλα
Γιαννακούλης Σταύρος, Σαββίδης Γιώργος.
Πευκόδασος

Γεωργιάδης Γ. Χρήστος, Γιαννακίδης Οτ. Θωμάς, Θεοφανίδης Σπύρος, Ιακωβίδου Ιουλία, Μασμανίδης Ι. Θεόδωρος, Μελικίδης Μιχάλης.
Προσφορά αγάπης, Χρήστος Γ. Γεωργιάδης
Πλατανιά
Αμανατίδης Μ. Αριστοτέλης, Γαβρίδης Κώστας, Μουρατίδου Σοφία.
Ποντοηράκλεια

Συμεωνίδης Κώστας.
Σιταριά
Ζωγραφίδου Αργυρώ, Ιορδανόπουλος Μάρκος, Χατζίδης Χαράλαμπος.
 
Υποδεχόμενοι τους αιμοδότες, από αριστερά  Β. Αθανασιάδης, Λένα Κωνσταντινίδου, Δάνης Ασλανίδης, Μαριάννα Σαχπαζίδου.

    Ευχαριστούμε τον γιατρό κ. Αθανάσιο Γιακαμόζη, τις κ. Άννα Κωτσαρή, Κική Καρασαρίδου και τον κο Αντώνη Κάλφα του Τμήματος Αιμοδοσίας για την άψογη συνεργασία τους για άλλη μιά φορά.

    Ακόμη ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
τις κυρίες Αθανασιάδου Μαρία, Αθανασιάδου Σοφία, Γαϊτανάκη Στέλλα, Γανίτη Αναστασία, Γεωργιάδου Λαμπρινή, Γουλά Μαρία, Δαούτη Αλεξάνδρα, Ζαβουδάκη Γεωργία, Μπαϊνούζη Σταματία, Καρακατσανίδου Τασούλα, Κουμαρνέτου Χρυσάνθη, Λάζου Βασιλική, Μπρόβα Μαρία. Παυλίδου Μαίρη, Πόποβα Σβετλάνα, Παρπουτσιάδου Ντίνα, Πρασούδη Νίτσα, Σπυρίδου Ηλιάνα, Τσαλικοπούλου Ελένη, Τσιτουρούδη Γεωργία, Τσουμάνη Μαίρη, Τοπαλίδου Γιώτα, Χριστακάκη Βούλα.
 
   Και τους κυρίους Δελήπαλτα Παναγιώτη(στη μνήμη Αριστείδη Δεληγιαννίδη), Παναγιωτίδης Γεώργιος(Σ-Μ), Παπά Λουκά, Παπαδόπουλος Στέργιος(ανθοπωλείο), Σαουλίδη Θεόδωρο(πρατήριο καυσίμων),Σιάνα Γιάννη, Χαμουρούδη Σάκη(τυπογραφείο) και Χαρτοματσίδη Ηλία(αρτοποιείο), για όλα όσα προσέφεραν και τους χορηγούς για την ανάρτηση των πανό καθώς και τον μόνιμο χορηγό της Τράπεζας κύριο Μιχάλη Κιουρτσίδη (ΒΕΚ) για την κάλυψη της δαπάνης έντυπου υλικού (αφἰσσες, κάρτες μελών κ.α.).
  Επίσης τις κυρίες Νίνα Καρακασίδου, Λένα Κωνσταντινίδου και Πόπη Τοπαλίδου του Δ.Σ. "των Ακριτών", για την γραμματειακή υποστήριξη και την κυρία Ντίνα Παπαδοπούλου για την βοήθεια της.

   “Οι Ἁκρίτες” Πολυκάστρου και τα μέλη της Τράπεζας Αίματος και αυτή τη χρονιά έκαναν το χρέος τους προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, προσφέροντας εκατοντάδες φιάλες αίματος.
   Ευχόμαστε στα μέλη μας και σε όλο τον κόσμο ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με ΥΕΙΑΝ και ΕΥΛΟΪΑΝ.

   Η επόμενη προγραμματισμένη αιμοδοσίας μας, η 112η θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στο “Σπίτι του Πόντου”οπότε και ξεκινάει το 34ο έτος προσφοράς ζωής.


Η Διοικούσα επιτροπή της Τράπεζας


09 Δεκεμβρίου 2022

Η Αννούλα του χιονιά …στου Δεκέμβρη τις 9

  Το υπέροχο αυτό τραγούδι με την μοναδική φωνή του Αντώνη Καλογιάννη, έκανε γνωστή σε όλους την ημέρα της εορτής της Αγίας Άννας, μητέρας της Θεοτόκου Μαρίας.

    Κάθε χρόνο τέτοια μέρα επικοινωνούσα τηλεφωνικά, για να ευχηθώ στην εορτάζουσα αυτή την ημέρα, Διευθύντρια επί σειρά ετών του τμήματος αιμοδοσίας του Ν.Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς, την αλησμόνητη Άννα Μουρουγλάκη και η χαρά της ήταν απερίγραπτη.
  Η συνεργασία μας για πάνω από 10 χρόνια ήταν άψογη και πολύτιμη για το όλο έργο της Τράπεζας Αίματος των “Ἁκριτών” Πολυκάστρου, σταμάτησε με την συνταξιοδότησή της, αλλά δεν την ξεχάσαμε ποτέ. Πέρυσι ανήμερα της γιορτής της στο κάλεσμά μου δυστυχώς δεν απήντησε η Άννα, μας είχε αφήσει για πάντα για την αιωνιότητα. Η θέση στον παράδεισο την περίμενε.

   Χρόνια πολλά σε όλες τις Αννούλες του χιονιά, που έχουν την γιορτή τους σήμερα και ιδιαίτερα την κυρία Άννα Κωτσαρή, νέα προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Ν.Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς.

 Σαν σήμερα, πριν 37 χρόνια
 

   Στου Δεκέμβρη τις 9 πριν από 37 χρόνια (9/12/1985) τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) κυκλοφόρησαν μία σειρά γραμματοσήμων και το σχετικό φάκελο με θεματολογία Ποντιακή (Την αυθεντική εικόνα της Παναγίας Σουμελά, Γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές, Πυρριχιστές, την Ι. Μονή της Παναγίας Σουμελά, το φροντιστήριο Τραπεζούντας και το κάστρο της Σινώπης).

 

 


  Ήταν μια σημαντική ενέργεια των ΕΛΤΑ, που σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, του Α΄Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη προέβαλαν τα μέγιστα τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ιστορία του.

Εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από όλο τον κόσμο.
Θεσσαλονίκη Ιούλιος 1985 
Α΄Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού
* ανάμεσά τους και ο γράφων

Βασίλης Αθανασιάδης






06 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα... ακριβώς πριν 30 χρόνια.

     Η Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 1992, εορτή του Αγίου Νικολάου, ήταν μια μέρα σημαντική για την ιστορία της μικρής μας πόλης.  Πριν ακριβώς από 30 χρόνια με την παρουσία των εκκλησιαστικών και πολιτειακών αρχών του τόπου μας και εκατοντάδων μελών και φίλων του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων "Οι Ακρίτες" από όλο το νομό μας και όχι μόνο, εγκαινιάστηκε το «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο.


         Ένα κτίριο κόσμημα για την πόλη του Πολυκάστρου, μία «κυψέλη» πολιτιστικής - κοινωνικής προσφοράς – και δημιουργίας που στέγασε και στεγάζει επί 30 χρόνια, όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες», ενός Συλλόγου με συνεχή παρουσία και δράση επί 56 συναπτά έτη

 

Θεμελίωση του "Σπιτιού του Πόντου" 14 Φεβρουαρίου 1988
Πρώτος από αριστερά, ο πρώτος  και επί σειρά ετών πρόεδρος των "Ἁκριτών" ο αλησμόνητος Χρήστος Αδαμίδης και πάρα πολλοί που μας βλέπουν από "ψηλά".
 
       Για την ιστορία το «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο θεμελιώθηκε 14-02-1988 , ολοκληρώθηκε  και εγκαινιάστηκε στις 06-12-1992 με πρόεδρο τον κ. Βασίλειο Αθανασιάδη και μέλη της Διοίκησης τους αλησμόνητους : Χρήστο Αδαμίδη(αντιπρόεδρο), Ηρακλή Αποστολίδη, Γιάννη Καραγιαννίδη και τους ακούραστους Γιάννη Αλτιπαρμακίδη, Σάββα Καρδόπουλο, Νίκο Σιάνα και Γιάννη Χρυσουλίδη. 
 

      Το όνειρο δεκαετιών των Μελών του Συλλόγου υλοποιήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια (1988 - 1992) με την συμπαράσταση χιλιάδων συνανθρώπων μας μελών και φίλων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κύπρο κ.α. τους οποίους και ευχαριστούμε από καρδιάς για την αμέριστη συμπαράσταση τους, για την ολοκλήρωση του έργου.


Τελετή εγκαινίων απὀ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας κ.κ. Δημήτριο , διακρίνονται απο αριστερά ο αλησμόνητος πρώην Δήμαρχος Αξιουπόλεως Γιάννης Πολυχρονίδης(που μας άφησε ακριβώς πριν ένα χρόνο), ο παπά Χρήστος Ιακωβίδης, ο παπά Βασίλης Οικονόμου , ο παπά Μενέλαος Αθανασιάδης, ο πρόεδρος των "Ἁκριτών" Β. Αθανασιάδης, ο τέως Δήμαρχος Πολυκάστρου Γ. Δαμιανίδης και ο αλησμόνητος Ηρακλής Αποστολίδης.

    Ρίγη συγκινήσεως την ημέρα των εγκαινίων για τα εκατοντάδες μέλη και τους φίλους η είσοδος στο «Σπίτι του Πόντου» υπό τους ήχους του κλαρίνου του αλησμόνητου Γιώργου Ιακωβίδη (Χέρσο). Η επίσκεψη συνεχίστηκε καθ΄όλη την ημέρα και μέχρι τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας.


Η ώρα της εισόδου στο "Σπίτι του Πόντου"την ημέρα των εγκαινίων, διακρίνονται Ν. Αθανασιάδης, Ν. Φαρσιαρώτου, Σ. Βασιλακάκη, ο αλησμόνητος  Χ. Αδαμίδης καθώς και οι τέως πρόεδροι των "Ἁκριτών" Ν. Σιάνας και ένστολος στο άκρο δεξιά ο Λάζαρος Παυλίδης.
     
Εκλεκτές παρουσίες την ημέρα των εγκαινίων, χορηγών και φίλων του Συλλόγου.
Από αριστερά Γιώργος Περπερίδης, Τρύφων Κοβάτσης, ο αλησμόνητος Σταύρος Ορφανίδης (εκδότης της εφημερίδας "Μαχητής του Κιλκίς" μεγάλος συμπαραστάτης στο έργο των Ἁκριτών"), Σωτήρης Δελαρούδης, Αντώνης Ασλανίδης και Χρήστος Γκουντενούδης
 
Το "Σπίτι του Πόντου"από ψηλά , επί της Εθνικής Αμύνης 37.

Ο πίσω , αύλειος χώρος διαμορφωμένος για την διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων.


Αθανασιάδης Βασίλειος



02 Δεκεμβρίου 2022

Ποτέ… δεν είναι αργά





 
  Ένας από τους πολλούς συνδημότες ήρωες μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο(1940 -1941), περίπτωση ξεχωριστή, είναι ο ανθυποσμηναγός(ιπτάμενος) Στέφανος Μαυροματιδής του Αθανασίου.

   Μικρό παιδί γεννημένο στον αλησμόνητο Πόντο, στις αρχές της δεκαετίας του 1920 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην πανέμορφη Πηγή(Ίσβορο) της Αξιούπολης όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, εκεί στο δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία όπου ήταν το πατρικό του σπίτι.

    Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.

Στις 11 Μαρτίου 1941, όταν οι Ιταλοί με την παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι επιχειρούσαν την "εαρινή αντεπίθεση" και οι Έλληνες αντιστάθηκαν σθεναρά, μη υποχωρώντας ούτε σπιθαμή, ο Ανθυποσμηναγός Στέφανος Μαυροματίδης και ο Ανθυποσμηναγός Ματθαίος Τσολακίδης έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος τους Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής αναγνωρίσεως-βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

   81 χρόνια και 9 μήνες μετά
τον ηρωικό θάνατό του, ο Δήμος μας τιμά την προσεχή Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά αυτό το παλικάρι- ἠρωα, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Χρέος μας,  να είμαστε  όλοι εκεί !!

 
Βασίλης Αθανασιάδης









30 Νοεμβρίου 2022

Τράπεζα Αίματος “Ἁκριτών” Πολυκάστρου - 111η Εθελοντική Αιμοδοσία

 

  Με την ίδια δυναμική και την ίδια διάθεση προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο συνεχίζουμε για 33ο χρόνο και ολοκληρώνουμε τον κύκλο των αιμοδοσιών για το έτος 2022 πραγματοποιώντας την 111η αιμοδοσία των μελών της “Τρἀπεζας Αίματος” των "Ακριτών" Πολυκάστρου την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, όπως πάντα στο “Σπίτι του Πόντου” από τις 09:00 έως τις 13:00.

   Καλούνται τα μέλη και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της “Τράπεζας αίματος” να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν.

    Για αποφυγή ταλαιπωρίας και μείωση του χρόνου αναμονής, παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο συντονισμού και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για τον καθορισμό ώρας προσέλευσης.

    Τα τηλέφωνα επικοινωνίας αναγράφονται στο δελτίο τύπου. 

    Παρακαλείστε για την κοινοποίηση του Δελτίου Τύπου.

 


Αθανασιάδης Βασίλειος

 

18 Νοεμβρίου 2022

Ακριβώς…πριν 40 χρόνια.


  Ήταν Οκτώβρης του 1982, ακριβώς πριν 40 χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν η τρίτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (μεταπολίτευση), οι προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν το 1974 και το 1978.

   Η εκλογές του 1982 ήταν οι τελευταίες κοινοτικές για το Πολύκαστρο που αριθμούσε άνω των 5000 κατοίκων και έτσι είχε επαναληπτικές εκλογές εφόσον δεν εκλέγετο με απόλυτη πλειοψηφία (50% και 1 ψήφο) κανένας συνδυασμός από την πρώτη Κυριακή, κάτι που ίσχυε για τους Δήμους άσχετα από τον αριθμό των κατοίκων.

   Αυτό συνέβη και το 1982, που υπήρξαν 4 συνδυασμοί και οι οποίοι ήταν:  

Του εν ενεργεία προέδρου +Χρήστου Παπαδόπουλου (Φράγκου)
Του +Φώτη Παμποράκη
Του +Γεωργίου Ζαφειρούδη και
Του Γεωργίου Παπασταϊκούδη.

   Οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί του +Χρήστου Παπαδόπουλου και του +Φώτη Παμποράκη ετέθησαν και πάλι την επόμενη Κυριακή στην κρίση των Πολυκαστρινών, πλειοψήφησε και εξελέγη πρόεδρος ο +Φώτης Παμποράκης για την τετραετία από 1/1/1983 - 31/12/1986.

    Ο +Φώτης Παμποράκης ήταν ο τελευταίος αιρετός πρόεδρος της κοινότητας Πολυκάστρου αφού οι επόμενες εκλογές που έγιναν τον Οκτώβρη του 1986, ήταν για την εκλογή για πρώτη φορά Δημάρχου.

   Το Πολύκαστρο έγινε Δήμος μετά από την εθελούσια συνένωση με την κοινότητα Λιμνοτόπου. Π.Δ. 265 ΦΕΚ 123 19/08/1986 και σ αυτό συνέβαλαν οι Διοικήσεις τών δύο κοινοτήτων με τους προέδρους +Φώτη Παμποράκη και +Γιάννη Συμεωνίδη, το αυτό συνέβη και με την Γουμένισσα την ίδια χρονιά και μετά την εθελούσια συνένωσή της, με την Κοινότητα Πενταλόφου.

Ακριβώς πριν 40 χρόνια


    Ήταν Νοέμβρης του 1982, ακριβώς πριν 40 χρόνια, όταν το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων “Οι Ακρίτες” με πρόεδρο του Συλλόγου τον αλησμόνητο +Χρήστο Αδαμίδη (τελευταίες ημέρες της προεδρικής του θητείας) και μέλη τους +Κώστα Καλαϊτζίδη(αντιπρόεδρος), Βασίλη Αθανασιάδη(γραμματέας),+Γιάννη Καραγιαννίδη(ταμία) και Δημήτρη Μωυσίδη(μέλος) αποφάσισε ομόφωνα την διοργάνωση, για πρώτη φορά “Γιορτή για την τρίτη ηλικία” στο Πολύκαστρο.

Από άλλη εκδήλωση του Συλλόγου διακρίνονται:
Από αριστερά  Βασίλης Αθανασιάδης, +Χρήστος Αδαμίδης, +Γιάννης Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μωυσίδης και +Κώστας Μερκενίδης

   Η εκδήλωση συνδυάστηκε με την έκδοση για πρώτη φορά ενός δωδεκάφυλλου ημερολογίου με τοπία του Πόντου και με προβολή ταινίας με τα σημαντικότερα μνημεία της αλησμόνητης πατρίδας καθώς και εικόνες από την ζωή στον Πόντο εκείνη την χρονιά.

Ιερά Μονή "Παναγία Σουμελά" στον Πόντο.

   Τα παραπάνω έγιναν σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας η οποία πραγματοποίησε πολυήμερη εκδρομή, στον αλησμόνητο Πόντο το καλοκαίρι του 1982 και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πανέμορφα τοπία-μνημεία και τη ζωή της πατρίδας μας.

Το φροντιστήριο Τραπεζούντας  Σήμερα
 

   Η πρώτη αυτή εκδήλωση για την “τρίτη ηλικία” ολοκληρώθηκε με δείπνο, με παραδοσιακά ποντιακά φαγητά , γλυκά , πίτες και άλλα που έγινε στην ταβέρνα του αλησμόνητου +Χάρη Ευμορφόπουλου και με παραδοσιακή μουσική. 

Φωτογραφία από την 1η Γιορτή της Τρίτης Ηλικίας 
18 Νοεμβρίου 1982
Στο κέντρο χαμογελαστή η +Χαρίκλεια Χαρτοματσίδου 

   Τα φαγητά ετοίμασαν και πρόσφεραν οι: +Χαρίκλεια Χαρτοματσίδου, +Ανθούλα Σαχπαζίδου, +Άννα Καρδοπούλου, +Μαρία Μερκενίδου, Βίκυ Γεωργιάδου, Φούλα Αβραμίδου, Μαρία Αθανασιάδου, +Μηνοδώρα Καλαϊτζίδου κ.α., τα ψωμιά-αρτοσκευάσματα ήταν όλα προσφορά του αλησμόνητου αρτοποιού +Νικολάου Αβραμίδη.

   Η εκδήλωση αυτή σημείωσε μεγάλη επιτυχία και από την επόμενη χρονιά καθιερώθηκε και πραγματοποιείτο στις πιο μεγάλες αίθουσες εκδηλώσεων του Πολυκάστρου(στην ταβέρνα Κληματαριά, στην ταβέρνα του Θ. Ζησάκου, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Νίκου Πρασσά κ.α.).

   Αλησμόνητη εκδήλωση ήταν αυτή στην αίθουσα του πρώην κινηματογράφου των αδελφών Μπάρμπα το Νοέμβριο του 1994, με καλεσμένους από την πόλη της Καβάλας και με αφορμή τα 60 χρόνια από την εγκατάσταση των Καβαλιωτών του Δήμου μας, στις Νέες Καβάλες(1934-1994).

   Κάθε χρόνο είχαμε καλεσμένους από διάφορα ΚΑΠΗ(Αξιούπολη, Κιλκίς, Καλαμαριά, Βέροια κ.α.) καθώς και από Ποντιακούς Συλλόγους και όχι μονον.

 Γιορτή Τρίτης Ηλικίας Νοέμβριος 1986
Πρόσωπα γνωστά-αλησμόνητα
Πρώτος από αριστερά ο λυράρης Θόδωρος (Τότος) Γεωργιάδης και
τρίτος με το μουστάκι ο αλησμόνητος  Τάσος Τσομπανίδης πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Καστανά Θεσσαλονίκης.

    Εντυπωσιακή ήταν η πολυμελής παρουσία του Συλλόγου Ποντίων “Παναγία Σουμελά” Κατερίνης στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον πρώην κινηματογράφο των αδελφών Κατούδη όταν λειτούργησε ως χώρος εστίασης-διασκέδασης.

   Εκείνο που αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι ότι οι καλλιτέχνες που κάλυπταν την εκδήλωση (μουσική/τραγούδι)ποτέ δεν ζητούσαν αμοιβή (Αφοί Ιακωβίδη, Κ. Καραπαναγιωτίδης, +Γιώργος Νικολαϊδης, Γιάννης Τσαρίδης κ.α.) και με χαρά προσέρχονταν σ αυτή την γιορτή για να τιμήσουν την “τρίτη ηλικία”.

   Η γιορτή αυτή και ο τρόπος διοργάνωσης της, που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκαστρο για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1982 (ακριβώς πριν 40 χρόνια) έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιείται πλέον και από πολλούς άλλους Συλλόγους.

Βασίλης Αθανασιάδης











06 Νοεμβρίου 2022

Προσφορά αγάπης ...για άλλη μια φορά.

110η αιμοδοσία των “Ἁκριτών” Πολυκάστρου


   Με απόλυτη επιτυχία όπως πάντα, με την προσέλευση δεκάδων εθελοντών αιμοδοτών πραγματοποιήθηκε στο “Σπίτι του Πόντου” σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου, η προγραμματισμένη 110η εθελοντική αιμοδοσία των μελών της Τράπεζας Αίματος των Ἁκριτών” Πολυκάστρου.

  Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλα τα μέλη που προσήλθαν και αιμοδότησαν, αλλά και σε αυτά που προσήλθαν αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν όμως έδωσαν το παρόν στην σημερινή “γιορτή της αγάπης”.

   Όπως πάντα ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να καταφέρουν να αιμοδοτήσουν όλοι όσοι προσήλθαν παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του τμήματος αιμοδοσίας του Ν.Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς.

   Όλους αυτούς αλλά και πολλούς ακόμη τους περιμένουμε στην 111η αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 και πάλι στο “Σπίτι του Πόντου”, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες σε αίμα κατά την περίοδο των εορτών.

   Ευχαριστούμε τον γιατρό κ. Αθανάσιο Γιακαμόζη και τις κ. Άννα Κωτσαρή και Κική Καρασαρίδου του Τμήματος Αιμοδοσίας για την άψογη συνεργασία και το τιτάνιο έργο τους.

  Ακόμη ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
   τις κυρίες Αθανασιάδου Μαρία, Αθανασιάδου Σοφία, Γαϊτανάκη Στέλλα, Γουλά Μαρία, Ζαβουδάκη Γεωργία, Καρακατσανίδου Τασούλα, Κουμαρνέτου Χρυσάνθη, Λάζου Βασιλική, Μπρόβα Μαρία. Παυλίδου Μαίρη, Πόποβα Σβετλάνα, Παρπουτσιάδου Ντίνα, Πρασούδη Νίτσα, Σπυρίδου Ηλιάνα, Τσαλικοπούλου Ελένη, Τσιτουρούδη Γεωργία, Τσουμάνη Μαίρη, Τοπαλίδου Γιώτα, Χριστακάκη Βούλα.

   Και τους κυρίους Δελήπαλτα Παναγιώτη(στη μνήμη Αριστείδη Δεληγιαννίδη), Παναγιωτίδης Γεώργιος(Σ-Μ), Παπαδόπουλος Στέργιος(ανθοπωλείο), Σαουλίδη Θεόδωρο(πρατήριο καυσίμων),Χαμουρούδη Σάκη(τυπογραφείο) και Χαρτοματσίδη Ηλία(αρτοποιείο), για όλα όσα προσέφεραν και τους χορηγούς για την ανάρτηση των πανό καθώς και τον μόνιμο χορηγό της Τράπεζας κύριο Μιχάλη Κιουρτσίδη (ΒΕΚ) για την κάλυψη δαπάνης έντυπου υλικού.

Ραντεβού την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 
 για την 111η αιμοδοσία 
στο “Σπίτι του Πόντου”.


Η Διοικούσα επιτροπή της Τράπεζας

04 Νοεμβρίου 2022

Τράπεζα Αίματος “Ἁκριτών” Πολυκάστρου - 110η Εθελοντική Αιμοδοσία

  Με την ίδια δυναμική και την ίδια διάθεση προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο συνεχίζουμε για 33ο χρόνο τον κύκλο των αιμοδοσιών πραγματοποιώντας την 110η αιμοδοσία των μελών της “Τρἀπεζας Αίματος” την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, όπως πάντα στο “Σπίτι του Πόντου” από τις 09:00 έως τις 13:00.

   Καλούνται τα μέλη και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της “Τράπεζας αίματος” να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν.

    Για αποφυγή ταλαιπωρίας και μείωση του χρόνου αναμονής, παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο συντονισμού και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για τον καθορισμό ώρας προσέλευσης.

    Τα τηλέφωνα επικοινωνίας αναγράφονται στο δελτίο τύπου. Παρακαλείστε για την κοινοποίηση του Δελτίου Τύπου.

 

Αθανασιάδης Βασίλειος

 

31 Οκτωβρίου 2022

Οι δικοί μας ήρωες

Στέφανος Μαυροματίδης  1915 - 1941
Με την στολή του πιλότου
Φώτο: αρχείο Ανέστη Αθανασιάδη

    Στο κείμενο για την 28η Οκτωβρίου αναφερθήκαμε στους δεκάδες ήρωες νεκρούς και τραυματίες της περιοχής μας του έπους του 1940 - 1941 και ιδιαίτερα στους νεκρούς του Πολυκάστρου και της Αξιουπόλεως.

   Αξιομνημόνευτο γεγονός για το οποίο κάνουμε ξεχωριστή αναφορά, είναι ο ηρωικός θάνατος (11 Μαρτιου 1941) του παλικαριού - αεροπόρου Ανθυποσμηναγού Στέφανου Μαυροματίδη (1915 - 1941) από την Πηγή (Ίσβορο) της Αξιούπολης.

   Δύο προσφυγόπουλα από τον μακρινό - αλησμόνητο Πόντο που με τους γονείς τους εγκαταστάθηκαν εδώ στην κεντρική Μακεδονία και έπεσαν με το αεροσκάφος τους προστατεύοντας την πατρίδα μας.

  Ο Ανθυποσμηναγός ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ του Αθανασίου: Γεννήθηκε στο Κάρς του αλησμόνητου Πόντου το 1917 και μικρό παιδί με τους πρόσφυγες γονείς του εγκαταστάθηκε στην Πηγή (Ίσβορο) της Αξιούπολης . Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.

   Ο Ανθυποσμηναγός ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ του Παύλου: Γεννήθηκε το 1910 στον αλησμόνητο Πόντο και με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία
    
   Τα δύο παλικάρια που γεννήθηκαν στον μακρινό Πόντο ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία στο ίδιο αεροσκάφος, αχώριστοι φίλοι και κοινή ήταν η μοίρα τους προς την αθανασία.

   Στις 11 Μαρτίου 1941, όταν οι Ιταλοί με την παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι επιχειρούσαν την "εαρινή αντεπίθεση" και οι Έλληνες αντιστάθηκαν σθεναρά, μη υποχωρώντας ούτε σπιθαμή, ο Ανθυποσμηναγός Στέφανος Μαυροματίδης και ο Ανθυποσμηναγός Ματθαίος Τσολακίδης έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος τους Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής αναγνωρίσεως-βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.


ΑΘΑΝΑΤΟΙ

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΉΜΗ ΤΟΥΣ


 Υ.Γ. Γι αυτό το παλικάρι, που μεγάλωσε στην Πηγή της Αξιούπολης , ο Δήμος μας θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια και μία προτομή του να κοσμεί την πλατεία της Αξιούπολης.

Βασίλης Αθανασιάδης

29 Οκτωβρίου 2022

28 Οκτωβρίου 1940 - 28 Οκτωβρίου 2022

82 χρόνια από την Ιταλική επίθεση

και την εποποιία του Ελληνικού Στρατού-Λαού.

 

 "Με το χαμόγελο στα χείλη..." ποίος δεν έχει ακούσει αυτό το θρυλικό τραγούδι από τα χείλη της τραγουδίστριας "της νίκης" Σοφίας Βέμπο που αναφέρεται στο έπος του 40 και τον τιτάνιο αγώνα του συνόλου του Ελληνισμού ενάντια στο φασισμό.


  ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους χιλιάδες αθάνατους, νεκρούς και τραυματίες, 

που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για να παραμείνει ελεύθερη η πατρίδα μας.

 

  ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στα παλικάρια του Πολυκάστρου.

Νεκροί Πολυκάστρου 1940 -1941:

Αραμπατζής Χρήστος του Γεωργίου

Παυλίδης Παναγιώτης του Γεωργίου

Παναγιωτίδης Αθανάσιος του Κωνσταντίνου

Δαούτης Θωμάς του Δημητρίου

Τατσίδης Βασίλειος του Τάκη

Καρακασίδης Σταμάτης του Ιωάννου

 

Νεκροι Αξιούπολης 1940 -1941:

Ανθυποσμηναγός Μαυροματίδης  Στέφανος

Λοχίας Μενεψάκος Απόστολος

  " Τζανετέας Χρήστος

" Χ"Βασιλειάδης Παναγιώτης 

Δεκανέας Καλατζής Κωνσταντίνος

Στρατιώτης     Καλατζής Ιωάννης

" Καρολίδης Δημήτριος 

  " Σουμελίδης Δαμιανός

" Τριανταφυλλίδης Γεώργιος 

" Λίτσος Δημήτριος  

" Στεφανίδης Βασίλειος

" Κόττας Βασίλειος

 


  * Αξιομνημόνευτο γεγονός για το οποίο θα κάνουμε ξεχωριστή αναφορά, είναι ο ηρωικός θάνατος (11 Μαρτιου 1941) του παλικαριού - αεροπόρου Ανθυποσμηναγού Στέφανου Μαυροματίδη(1915 - 1941) από την Πηγή (Ίσβορο).  

Ένα προσφυγόπουλο από τον μακρινό - αλησμόνητο Πόντο που με τους γονείς του εγκαταστάθηκαν εδώ στον τόπο μας και έπεσε με το αεροσκάφος του προστατεύοντας την πατρίδα μας.


Από το 1966, εδώ και 56 χρόνια οι “Ακρίτες” Πολυκάστρου (ο πρώτος και παλαιότερος Σύλλογος της πόλης μας) τιμούσε και τιμάει σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινότητας Πολυκάστρου και σήμερα του Δήμου Παιονίας την μεγάλη Εθνική μας Επέτειο, το έπος του 1940 - 1941.

 


28η Οκτωβρίου 1998.  Αμέσως μετά την παρέλαση. 
Το τμήμα των "Ακριτών",  χαρακτηριστικό με παραδοσιακές στολές παρήλασαν ενήλικες.
   Από αριστερά:   Γιάννης Θωμαϊδης(Ακροπόταμος), Μιχάλης Παναγιωτίδης(Κορόνα), Νίκος Σιάνας(πρόεδρος τότε των "Ακριτών"), Κτενίδης, 
Στο κέντρο μπροστά:    ο αείμνηστος, επίτιμος πρόεδρος Χρήστος Αδαμίδης και δίπλα του ο αείμνηστος Ηλίας Αντωνιάδης (Σιταριά), δίπλα στο λάβαρο Νίκος Αθανασιάδης και Περικλής Αντωνιάδης (Σιταριά) μετά της συζύγου του.
Στο άκρο δεξιά ο γράφων.
28η Οκτωβρίου 1987.
Ο γράφων και τότε πρόεδρος των "Ακριτών" Πολυκάστρου καταθέτει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στην Κ. πλατεία Πολυκάστρου

Βασίλης Αθανασιάδης