02 Δεκεμβρίου 2022

Ποτέ… δεν είναι αργά





 
  Ένας από τους πολλούς συνδημότες ήρωες μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο(1940 -1941), περίπτωση ξεχωριστή, είναι ο ανθυποσμηναγός(ιπτάμενος) Στέφανος Μαυροματιδής του Αθανασίου.

   Μικρό παιδί γεννημένο στον αλησμόνητο Πόντο, στις αρχές της δεκαετίας του 1920 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην πανέμορφη Πηγή(Ίσβορο) της Αξιούπολης όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, εκεί στο δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία όπου ήταν το πατρικό του σπίτι.

    Τον Απρίλιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου και τον επόμενο χρόνο μετατάχθηκε στην Αεροπορία.

Στις 11 Μαρτίου 1941, όταν οι Ιταλοί με την παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι επιχειρούσαν την "εαρινή αντεπίθεση" και οι Έλληνες αντιστάθηκαν σθεναρά, μη υποχωρώντας ούτε σπιθαμή, ο Ανθυποσμηναγός Στέφανος Μαυροματίδης και ο Ανθυποσμηναγός Ματθαίος Τσολακίδης έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος τους Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής αναγνωρίσεως-βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

   81 χρόνια και 9 μήνες μετά
τον ηρωικό θάνατό του, ο Δήμος μας τιμά την προσεχή Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά αυτό το παλικάρι- ἠρωα, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Χρέος μας,  να είμαστε  όλοι εκεί !!

 
Βασίλης Αθανασιάδης









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου