29 Μαΐου 2023

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΙΝΑ 2023

   Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Παιονίας ενόψει του εορτασμού του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου και με τον τίτλο “Πολυκαστρινά 2023”, από τις 18 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν έως και τις 18 Ιουνίου 2023 διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων εντός του Δήμου μας, με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού και όλων των φορέων του Δήμου μας.


   Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 στο κατάμεστο Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου, τιμήθηκαν από τον Δήμο Παιονίας, δημότες που διακρίθηκαν στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

  •   Ο κ. Βασίλειος Αθανασιάδης για την κοινωνική του προσφορά μέσω της τράπεζας αίματος του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων οι «Ακρίτες».
  • Από τον Αθλητικό Σύλλογο Σάρισα Παιονίας οι αθλητές Παπαδόπουλος Σάββας, Χατζηγεωργίου Πασχάλης και Καλογιάννη Κωνσταντήλια.

  • Από τον Αθλητικό Σύλλογο Καραγιάννης Ευρωπού οι αθλητές Κυριακίδης Παύλος, Τσακνάκη Βιργινία, Καλαϊτσίδης Κωνσταντίνος και Τσακνάκης Κωνσταντίνος.

  • Η μαθητική χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου και η μαέστρος Άννα Μαρία Κότσιφα.


 

     Ο γράφων και βραβευθείς από τον Δήμο μας για την επί 45 χρόνια(1978 - 2023) κοινωνική του προσφορά, καθώς επίσης για την επί 34 χρόνια Διεύθυνση της Τράπεζας Αίματος των “Ακριτών” Πολυκάστρου και επί 16 χρόνια της Τράπεζας Αίματος Άσπρου - Αξιοχωρίου, ευχαριστεί τον Δήμος μας για την βράβευση.


   Ιδιαίτερα ευχαριστεί την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένη Σύμβουλο κ. Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη για τον συντονισμό των εκδηλώσεων, το Δ.Σ. των “Ακριτών” που ετοίμασε το σχετικό βίντεο με τις δραστηριότητες και την Σύμβουλο του Συλλόγου κ. Λένα Κωνσταντινίδου που προλόγισε το βίντεο, τον αγαπητό φίλο και επί πολλά χρόνια πολύτιμο συνεργάτη και “συναθλητή” στον πολιτισμό κ. Νίκο Σιάνα για τα θερμά του λόγια κατά την εκτεταμένη αναφορά του στο πρόσωπο και το έργο μου και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά του λόγια τον Δήμαρχο μας κ. Κώστα Σιωνίδη.


Υ.Γ  Οι εκδηλώσεις των “Πολυκαστρινών” ήδη διανύουν την 5η δεκαετία, αφού απαρχή τους ήταν το 1981 από τον τότε Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυκάστρου με Πρόεδρο τον κ. Χρ Δραγανίδη, αυτά για την ιστορία.


Ο γράφων διαβεβαιεί ότι συνεχίζει την πολιτιστική - κοινωνική του προσφορά με την ίδια δυναμική και διάθεση όπως ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια. 

Υγεία να ΄χουμε 

 

Βασίλης Αθανασιάδης



14 Μαΐου 2023

Σάββατο 6 , Κυριακή 7 και Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Πολύκαστρο, Χαμηλό, Άσπρος


Το περασμένο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 6,7, & 8 Μαΐου 2023 σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, κοινοβουλευτικές εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου, στο Δήμο μας είχαμε τρεις(3) σημαντικές και απόλυτα επιτυχημένες εκδηλώσεις πολιτισμού με βάση την παράδοση, την ιστορική μνήμη - απόδοση τιμής και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ λαών της Βαλκανικής.

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ

"Σπίτι του Πόντου"

  Το Σάββατο το βράδυ στον αύλειο χώρο του “Σπιτιού του Πόντου”, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο από τον Απρίλιο του 1987 “ἉΥΓΟΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑ” και το Πασχαλιάτικο γλέντι των μελών και φίλων του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων “Οι Ακρίτες”.

   Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενη στα 36 χρόνια που πραγματοποιείται η εκδήλωση, αφού προσήλθαν κοντά στα 600 άτομα, δημιουργώντας το αδιαχώρητο!

   Η ορχήστρα με επικεφαλής τον Αλέξη Παρχαρίδη κράτησε αμείωτο το κέφι μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα, μικροί και μεγάλοι το διασκέδασαν με την ψυχή τους.

   Παρουσίες - παρέες από Κορώνα, Μεταμόρφωση, Ποντοηράκλεια, Πλατανιά, Εύζωνους, Μικρό Δάσος, Πευκόδασος, Αξιούπολη, Ακροπόταμο, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη... αλήθεια και από πού δεν ήρθαν ;

   Ο κόσμος διψούσε και επιθυμούσε αυτές τις εκδηλώσεις, μετά από τόσους περιορισμούς και άλλα και οι “Ακρίτες” αυτό κάνουν επί 57 χρόνια από της ιδρύσεώς τους.

   Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του Δ.Σ. των “Ακριτών” που με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο και την νεολαία του Συλλόγου που εργάστηκαν για πάνω από μία εβδομάδα ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος και η όλη εκδήλωση. 
Γεροί και του χρόνου.


ΧΑΜΗΛΟ
 
    
  Εκεί ψηλά στα σύνορα μας, στο ακριτικό Χαμηλό της κοινότητος Ειδομένης, του Δἠμου μας, την Κυριακή 7 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ο Εορτασμός της 106ης Επετείου της “Μάχης του ΡΑΒΙΝΕ”.

   Ἐνα χρέος τιμής στη μνήμη των παλικαριών της “Εθνικής Αμύνης”, που κατά την διάρκεια του Α΄Π.Π. στο Μακεδονικό μέτωπο και ιδιαίτερα κατά τη διετία 1917 - 1918, και στη συγκεκριμένη περίπτωση της “Μάχης του Ραβινέ” την Πρωτομαγιά του 1917, πότισαν με το αίμα τους την γη της Μακεδονίας μας, για να είναι για πάντα Ελληνική.

   Το πρωί στον Ι.Ν. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, του Χαμηλού πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία, παρουσία των Τοπικών Αρχών, εκπροσώπων Στρατού, της Χωροφυλακής, Πολιτευτών και πολιτών στη συνέχεια στην κορυφή του λόφου Ραβινέ όπου υπάρχει το μνημείο στη μνήμη των νεκρών ηρώων, έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση.

   Ακολούθησε στη πλατεία του Χαμηλού, Πανηγυρικός της ημέρας απο την Πρόεδρο της Κοινότητας Ειδομένης, κ Ξανθούλα Σουπλή η οποία αναφέρθηκε στο Ιστορικό της Μάχης.

  Στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου “Τραντέλλενες” της Αξιούπολης παρουσίασε ένα πρόγραμμα με χορούς του Πόντου το οποίο εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με την αρτιότητα, τον συντονισμό και τον συγχρονισμό των χορευτών.
“Τραντέλλενες” Αξιούπολης 
 
   Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Ζελελίδης.

   Την Κυριακή 7 Μαΐου το Χαμηλό χάρηκε την παρουσία των αρχών και του λαού, έτσι τέτοιες στιγμές παρουσίας αλλά και ενδιαφέροντος για το άκριτικό χωριό μας, τις θέλουμε συχνότερα και όχι μόνο κατά τους εορτασμούς και τις προεκλογικές περιόδους.
Γεροί και του χρόνου

ΑΣΠΡΟΣ

  Στο κεφαλοχώρι του Δήμου μας, τον Άσπρο, κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου εορτάζει ο Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπως και στην παλιά τους πατρίδα, στον Άσπρο της Ανατολικής Ρωμυλίας, εκεί ψηλά στις Βορειοανατολικές ακτές της σημερινής Βουλγαρίας, στη Μαύρη Θάλασσα
 

   Την παραμονή της εορτής, φέτος Κυριακή 7 Μαΐου έγινε ο εσπερινός, περιφορά της εικόνας με τη συμμετοχή των αρχών και πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων και κάτοικοι του Δήμου Άσπρου (Βουλγαρίας) Byala (Μπιάλα) όπως είναι η σημερινή ονομασία, γενέθλιος τόπος των κατοίκων του Άσπρου του Δήμου μας που ήρθαν πρόσφυγες από εκεί το 1925
 
   Στη συνέχεια ακολούθησε η εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων, του Συλλόγου Γυναικών "Εστία" Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, το Παιδικό Τμήμα του Άσπρου και ο Σύλλογος Ποντίων Προχώματος στο αμφιθέατρο της πλατείας του Άσπρου, τα οποία ενθουσίασαν το κοινό.
 Σύλλογος Γυναικών "Εστία"Νεαπόλεως

Πολιτιστικός Σύλλογος "Οδυσσέας" Προχώματος

   Τη Δευτέρα 8 Μαΐου , ανήμερα της εορτής του Αγίου , μετά τη Θεία Λειτουργία διοργανώθηκαν Παιδικοί Αθλητικοί αγώνες (τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες κ.α.) στο γήπεδο του Άσπρου.

   Στις 12:00 το μεσημέρι το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ανατολική Ρωμυλία” Άσπρου, στη μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου δεξιώθηκε την πολυμελή αποστολή αδελφοποιημένων απο το 2007 με το Δήμο Πολυκάστρου, κατοίκων και του Δημάρχου Μπιάλας (Άσπρου Βουλγαρίας) κ Πέντσο Νένοβ καθώς επίσης και του Δημάρχου του Ιζβοάρελε της Τούλτσεα Ρουμανίας κ.Τζιόρτζε Γιώργε ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό γι αυτή την πρώτη επαφή με τους παλιούς του συμπατριώτες αφού δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Ιζβοάρελε κατάγονται από τον Άσπρο(Μπιάλα) και είχαν φύγει πριν 200 χρόνια ακολουθώντας τον Ρωσικό στρατό.
 Συνάντηση Ασπριωτών στο Δημαρχείο μας
Δεύτερος απο αριστερά Νίκος Πετρίδης, τρίτος Τζιόρτζε Γιώργε, πέμπτος Πέντσο Νένοβ και στο κέντρο ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Κώστας Σιωνίδης   

   Με τα παλιά του Ελληνικά (Θρακιώτικα), όπως τα είπε, έγινε κατανοητός από όλους και χειροκροτήθηκε θερμά από όλους.

   Αίτημα του - επιθυμία του και διακαής πόθος να τους επισκεφτούμε και εμείς και να προχωρἠσει διαδικασία αδελφοποίησης με το Δήμο Παιονίας και τους αδελφούς τους, τους Ασπριώτες. Ευχή μας να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

   Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ.Νίκο Πετρίδη και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ανατολική Ρωμυλία” Άσπρου για την αξιόλογη εργασία και την δραστηριότητα τους που προσφέρουν ποιότητα ζωής - πολιτισμό στον τόπο μας.

   Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στις κυρίες Δώρα Τσουκαλά, Λίνα Καρυοφυλλίδου(παλαιά Πρόεδρο του Συλλόγου και της Τοπικής Κοινότητος Άσπρου) και όλες τις κυρίες και τους κατοίκους του Άσπρου για την αγάπη και την προσφορά τους στο Σύλλογο και στην κοινωνία μας.

  Το βράδυ της Δευτέρας και πάλι στο αμφιθέατρο του Άσπρου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Γοργόπης “Γόρτυνα” , ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Πέτρου και το χορευτικό τμήμα του Άσπρου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πέτρου 


 
 
Γεροί και του χρόνου.


Σάββατο 6 , Κυριακή 7 και Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 ήμουν και εγώ εκεί, Πολύκαστρο , Χαμηλό και Άσπρος.

Βασίλης Αθανασιάδης