30 Ιουνίου 2022

Τράπεζα Αίματος “Ἁκριτών” Πολυκάστρου - 109η Εθελοντική Αιμοδοσία

   Με την ίδια δυναμική και την ίδια διάθεση προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο συνεχίζουμε για 33ο χρόνο τον κύκλο των αιμοδοσιών πραγματοποιώντας την 109η αιμοδοσία των μελών της “Τρἀπεζας Αίματος” την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, όπως πάντα στο “Σπίτι του Πόντου” απο τις 09:00 έως τις 13:00.

   Καλούνται τα μέλη και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της “Τράπεζας αίματος” να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν.

    Για αποφυγή ταλαιπωρίας και μείωση του χρόνου αναμονής, παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο συντονισμού και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για τον καθορισμό ώρας προσέλευσης.

    Τα τηλέφωνα επικοινωνίας αναγράφονται στο δελτίο τύπου.

    Παρακαλείστε για την κοινοποίηση του Δελτίου Τύπου.


 

 

Βασίλης Αθανασιάδης

19 Ιουνίου 2022

19 Ιουνίου 1913 - Πρίν 109 χρόνια.


   Σαν σήμερα πριν από 109 χρόνια ξεκίνησε ο από καιρού αναμενόμενος Β΄Βαλκανικός Πόλεμος, η σύγκρουση της Ελλάδος και της Σερβίας ενάντια στον Βουλγαρικό επεκτατισμό και κυρίως στην επιδίωξη της να καταλάβει την Θεσσαλονίκη.

   Ένας πόλεμος αδυσώπητος, αιματηρότατος, που διήρκεσε 3 ημέρες, 19 με 21 Ιουνίου του 1913 και έμεινε στην ιστορία ως η μάχη ΚΙΛΚΙΣ - ΛΑΧΑΝΑ.

   Το χώμα από τον ΛΑΧΑΝΑ μέχρι το ΚΙΛΚΙΣ και σε όλο το μήκος της κοίτης του Γαλλικού ποταμού, απο την ΣΑΝΤΑ, τις ΜΑΝΔΡΕΣ, το ΚΑΜΠΑΝΗ και μέχρι την ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και απο την ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ, το ΜΑΥΡΟΝΕΡΙ, τα ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΙΑ, το ΠΑΛΑΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΡΗΣΤΩΝΗ και το ΚΙΛΚΙΣ είναι ποτισμένο με αίμα ΗΡΩΩΝ - ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΩΝ από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό που προσήλθαν και έδωσαν τη μεγαλύτερη μάχη για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ

   Το ίδιο σημαντική συμβολή στην νίκη, είχε και η ποτισμένη με αίμα των μαχητών της 10ης Μεραρχίας στην ένδοξη διαδρομή από γέφυρα Αξιού - Πευκόδασος - Πλατανιά (σημαντικές μάχες εκεί ) - Καλλίνοβο και επέκεινα προς ΔΟΙΡΑΝΗ.

   Η απαρχή των αιματηρών επεισοδίων και 2 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του πολέμου έγινε από την παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα του ΑΞΙΟΥ που συνέδεε το σταθμό Καρασουλίου με το σταθμό της Γουμέντσας, η φρουρά της οποίας δέχθηκε σφοδρή επίθεση ξημερώματα της 17ης Ιουνίου από την πλευρά του ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ.
 
Παλαιά γέφυρα Αξιού ποταμού στο ύψος Πολυκάστρου - Αξιουπόλεως.

   Στόχος των Βούλγαρων ήταν η κατάληψη της γέφυρας, για να παρεμποδιστή η διάβαση του ΑΞΙΟΥ απο τις δυνάμεις της 10ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ, διοικητής της οποίας ήταν ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, αλλά αυτό δεν επετεύχθη χάρη στην σθεναρή αντίσταση των ανδρών της.

   Η μάχη ΚΙΛΚΙΣ - ΛΑΧΑΝΑ έχει γραφεί με “χρυσά γράμματα” στην ιστορία του Ελληνικού Ἐθνους, πάνω απο 8,5 χιλιάδες νεκροί και τραυματίες με πολύ μεγάλο αριθμό ανώτερων αξιωματικών και από τις δύο πλευρές.   Με την λήξη του Β΄Βαλκανικού Πολέμου τα σύνορα της ΕΛΛΑΔΟΣ επεκτάθηκαν μέχρι τον Νέστο ποταμό.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ


  Σήμερα(19 Ιουνίου 2022) είναι η παγκόσμια ημέρα του πατέρα χρόνια πολλά σε κάθε πατέρα να τον σεβόμαστε και να τον τιμάμε όσο είναι στη ζωή.

  19 Ιουνίου 1913 -19 Ιουνιου 2022, 109 χρόνια μετά ας  ανάψουμε “ένα κερί” στη μνήμη των χιλιάδων νέων - πατεράδων που έδωσαν τη ζωή τους για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ εδώ στον τόπο μας, στο αιματοβαμμένο ΚΙΛΚΙΣ.



Βασίλης Αθανασιάδης

12 Ιουνίου 2022

Ο αγώνας που δεν τελείωσε…..ποτέ!!!

Κυριακή 9 Ιουνίου 1957

   Μέρες χαράς, μέρες γιορτής, μέρες πανηγύρεως για τους κατοίκους του Πολυκάστρου κάθε χρόνο η Κυριακή της Πεντηκοστής και η επόμενη ημέρα, Δευτέρα, του Αγίου Πνεύματος, αφού εορτάζει ο Ι. Ν. Της Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου και η πόλη μας.

   Τον Ιούνιο του 1957 ακριβώς πριν 65 χρόνια, στο Πολύκαστρο των 3650 κατοίκων είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε 2 ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Ολυμπιακό Πολυκάστρου από το 1946 και τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου (Π.Ο.Α.) από το 1956.

   Η δημιουργία της δεύτερης ομάδας, Π.Ο.Α, έφερε διχόνοια, δίχασε τους κατοίκους και υπήρχε ένταση, πάθος και έντονες φιλονικίες μεταξύ των Πολυκάστρινών (οι πάνω και οι κάτω).

    Για να μη συναντιούνται και συγκρούονται οι φίλαθλοι στο πρωτάθλημα Κιλκίς που διεξήγετο σε 2 ομίλους, ο μεν Ολυμπιακός συμμετειχε στον όμιλο του Κιλκίς ο δε Π.Ο.Α.στον όμιλο της Παιονίας.

   Κυριακή 9 Ιουνίου 1957, ημέρα της Πεντηκοστής, πανηγύρι στο Πολύκαστρο, ύστερα από προσπάθειες του νέου εφημέριου (1957 -1964) , του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Τρατώλου, που κάλυψε την κενωθείσα θέση του θανόντος Παπα-Φώτη Βασιλειάδη και του τότε προέδρου της Κοινότητας Πολυκάστρου, αλησμόνητου Δημητρίου Κουτσουβέλα, επετεύχθει συνεννόηση με τις Διοικήσεις των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων Πολυκάστρου για διεξαγωγή ενός φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα.

   Έπαθλο ένα κύπελλο από την κοινότητα και από μία εικόνα της Αγίας Τριάδος για κάθε ομάδα από την εκκλησία μας.

   Στις 17:00 η ώρα χιλιάδες κόσμου, σχεδόν όλο το Πολύκαστρο ἐχει κατακλύσει το γήπεδο που ήταν τότε μπροστά στο Κοινοτικό κατάστημα και τον παλαιό Ι.Ν. Αγία Τριάδος Πολυκάστρου, ο σημερινός αύλειος χώρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου και τον κεντρικό δρόμου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

   Για πρώτη φορά περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου τοποθετήθηκαν πάσσαλοι ὐψους 50 εκατοστών και συνδέθηκαν με σύρμα από αυτό που δένανε τις “μπάλες”(άχυρο-χόρτο), για να μην εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο οι φἰλαθλοι.

Και αρχίζει το μάτς.

  Εστία του Ολυμπιακού προς την Ανατολική πλευρά (Κοινότητα-Αγία Τριάδα).

  Εστία του Π.Ο.Α. η Δυτική πλευρά, οδός Ανατολικής Ρωμυλίας (σύμπτωση;;)

  Ο αγώνας ισορροπημένος ένταση και πάθος και από τις δύο πλευρές, οι φάσεις εναλλάσσονται στις δύο εστίες, τρομερό ενδιαφέρον, αγωνία και τα νεύρα τσιτωμένα.

   Και ήρθε η μοιραία στιγμή, ο νεαρός ταλαντούχος ποδοσφαιριστής του Π.Ο.Α. Βασίλης Π. Παυλίδης (20 ετών τότε), με περίτεχνη ντρίπλα προσπερνά τον νεαρό ταλαντούχο παίκτη του Ολυμπιακού και μετέπειτα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, του Π.Α.Ο.Κ. και της Εθνικής Ελλάδος Μιχάλη Μπέλλη (17 ετών) ενώ επιτίθετο από δεξιά (εκεί που είναι το διώροφο κτίριο του Α΄Δημοτικού ) δέχεται μαρκάρισμα από πίσω και πέφτει κραυγάζοντας (φυσικά δόθηκε φάουλ) αλλά αυτό δεν ικανοποίησε κανένα οπαδό του Π.Ο.Α. και οργισμένοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, έπεσαν με άγριες διαθέσεις πανω στο Μιχάλη Μπέλλη.
 
Βασίλης Π. Παυλίδης & Μιχάλης Κ. Μπέλλης


   Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται, δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Πολυκάστρου. Ο αγώνας διεκόπη, ξύλο, κλωτσιές, μπουνιές και ότι άλλο μπορεί να βάλει το μυαλό σας, στο γήπεδο και στο δρόμο μπροστά στην εκκλησία είχε σαν συνέπεια ο αγώνας να μη συνεχιστή και φυσικά να μη τελειώσει ποτέ., ούτε χαρές, ούτε πανηγύρια εκείνη τη χρονιά.

   Η ενότητα επανήλθε μετά το 1964 (ίδρυση της Α.Ε.Π.), αφού δεκάδες νέοι μεταξύ αυτών πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές και του Ολυμπιακού και του Π.Ο.Α. μετανάστευσαν στη Γερμανία, αδρανοποιήθηκαν οι ομάδες, ενώ δημιουργήθηκαν ομάδες στη Γερμανία στις πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν Πολυκαστρινοί και σμίξανε, κυρίως στο Χέρτεν (Herten, North Rhine-Westphalia).

Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ανατολικορωμυλιωτών  (Π.Ο.Α.) 1956



Όρθιοι απο αριστερά: Παυλίδης Β. Γεώργιος, + Κουρουτζίδης Μιχάλης, + Γκουγκουσίδης Χρήστος, + Κατραμάδας Πασχάλης, + Ανθόπουλος Αντώνης, + Γκουντενούδης Στέργιος,
+ Χαρούδης Χρήστος (παράγοντας).

Καθήμενοι απο αριστερά:Γκουγκουσίδης Νικόλαος, + Στυφούδης Χρήστος, + Τερζόπουλος Νικόλαος(τερματοφύλακας), + Αραμπατζής Ιορδάνης και Βασίλης (Λακές) Π. Παυλίδης.

Ολυμπιακός Πολυκάστρου 1957 - 1958



Όρθιοι απο αριστερά: Γιακουμάκος Ιωακείμ(1936-2018), Τυφούδης Γιώργος(1938-2001), Τυφούδης Νίκος (αρχηγός Ολυμπιακού)(1932-2017), Φάκας Κυριάκος(1936-2015), Μπουσμπούκης Κώστας(1930-1994), Σταυρόπουλος Γιώργος(1936)

Καθήμενοι απο αριστερά: Τυφούδης Δημήτρης(1934-2021), Ναούμ Σπύρος(1937-2005), Κοσμίδης Επαμεινώνδας(1937-;;;;), Μπέλλης Μιχάλης(1940) και Παπαδάκης(!Παπαδόπουλος) Θεόδωρος(1937-2017).

Δεξιά διακρίνεται ο παλαιός Ι.Ν. Της Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου.


Βασίλης Αθανασιάδης

05 Ιουνίου 2022

Ακούει κανείς… .;;; ..βλέπει κανείς;;;;

Ο.Τ.Ε. εκεί… ;;;; .... ακούει κανείς… .;;;
Τοπική αυτοδιοίκηση… βλέπει κανείς;;;;

   Πανέμορφη η κεντρική πλατεία της πόλης μας, με το συντριβάνι της, το ρολόι της, το κέντρο πολιτισμού, την όλη διαρρύθμιση της και τα καταστήματα, καφετέριες κλπ σφύζει από ζωή - κίνηση τις περισσότερες ώρες του 24ώρου.
 
   Πανέμορφο το Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Παιονίας και δίπλα ο περικαλλής νέος Ι.Ν.της Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου, εκατοντάδες οι καθημερινοί επισκέπτες του Δημοτικού καταστήματος και ακόμη περισσότεροι οι επισκέπτες - εκκλησιαζόμενοι στον Ι.Ναό της πόλης μας.
     Ανάμεσα στα δύο πανέμορφα κτίρια, στολίδια του Πολυκάστρου πριν πολλές δεκαετίες, η τότε κοινότητα μας παραχώρησε, οικόπεδο - “φιλέτο” στον πανίσχυρο εκείνη την εποχή, κρατικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε.) για την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου προς στέγαση των υπηρεσιών του.
   Και ύστερα ήρθε η εξέλιξη, ο εκσυγχρονισμός και η ιδιωτικοποίηση, ανακαινίστηκε το κτίριο και εκτός από τις υπηρεσίες τεχνικές και οικονομικές λειτούργησε και ως κατάστημα πώλησης προϊόντων τηλεπικοινωνίας. Αλλά δυστυχώς σύντομα έκλεισε και το έργο ανέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες .
    Σήμερα το κτίριο στο πίσω μέρος στεγάζει τεχνικές υπηρεσίες, ενώ η πρόσοψή του, το κατάστημα, είναι κλειστό / εγκαταλελειμμένο και όχι μόνον αυτό αλλά είναι σε άθλια κατάσταση, που προσβάλλει τον ίδιο τον Οργανισμό και την ίδια την πόλη μας, δέντρα, χόρτα, ακλάδευτα, ακούρευτα και κάθε είδους φερτά αντικείμενα συσσωρευμένα, ….
 
...ακούει ο Ο.Τ.Ε. ;;  
 
   Ναι αυτή η άθλια εικόνα μας προσβάλλει όλους.
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα βλέπει;; Τί κάνει;;
 
   Σε λίγες μέρες 12 και 13 Ιουνίου είναι η εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος και πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Της Αγίας Τριάδος και η πόλη μας, χιλιάδες επισκέπτες-προσκυνητές θα επισκεφθούν την πόλη μας και θα δουν αυτό το χάλι, είναι δυνατόν, είναι ανεκτό;

Ο.Τ.Ε. ακούει κανείς;;; Τοπικοί άρχοντες το βλέπει κανείς;;;
 
Βασίλης Αθανασιάδης
 
* Φωτογραφίες Γεωργία Χ. Ζαβουδάκη